ΧΑΡΤΗΣ: Εισβάλλει σε κυπριακή, ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Το πρώτο βήμα μετά τις συνεχόμενες απειλές έκανε η Άγκυρα, η οποία μέσω του Σταθμού της Αττάλειας, εξέδωσε σήμερα Navtex για διεξαγωγή θαλάσσιων ερευνών από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εντός των υφαλοκρηπίδων της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, όπως αυτές καθορίζονται από το Δίκαιο της Θάλασσας.
 
Συγκεκριμένα, η νέα τουρκική πρόκληση, αφορά τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πάφου, στο τριεθνές σημείο στο οποίο συναντώνται οι θάλασσες των τριών προαναφερθεισών χωρών με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά θαλάσσια περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι με κόκκινες γραμμές και άλλοι με κόκκινα χαλιά… Οι 27 απέναντι στην Άγκυρα

Η νέα Navtex βρίσκεται στα όρια της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης στα δυτικά σύνορα του Οικοπέδου τέσσερα και βορειότερα εκτείνεται εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου.

Με κίτρινο χρώμα η περιοχή που δέσμευσε για έρευνες η Τουρκία, με κόκκινο οι περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου με βάση τις συντεταγμένες που δόθηκαν στη δημοσιότητα. 

Σύμφωνα με την οδηγία που εξέδωσε η Άγκυρα, οι έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή, θα έχουν διάρκεια από σήμερα μέχρι τις 2 Αυγούστου, ενώ θα συνοδεύεται και από δύο βοηθητικά σκάφη.
 
Η νέα πρόκληση της Άγκυρας η οποία έρχεται σε ένα κομβικό σημείο, σήμανε συναγερμό, κυρίως στην Αθήνα, η οποία έχει ήδη προειδοποιήσει για συνέπειες σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις στις 14.23 άνωθεν της νήσου Στρογγύλης και της νήσου Μεγίστης στα 12.500 πόδια. 

Προκλητικός Ερντογάν
Σε ομιλία του για τον απολογισμό δύο χρόνων διακυβέρνησης, ο Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός.

Οπως υπογράμμισε, η Αγκυρα δεν εξαρτάται από την άδεια κάποιου σχετικά με τις έρευνες ανέφερε: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κάποιου ούτε για τα σεισμογραφικά σκάφη μας ούτε για τα γεωτρύπανα. Ό,τι προβλέπει το διεθνές ναυτικό δίκαιο, όποια δικαιώματα έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο αυτό έχουμε λάβει τα μέτρα μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα με τον ίδιο τρόπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δένδιας: Δεν νοείται διάλογος με την Τουρκία υπό το καθεστώς απειλών

Δειτε Επισης

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα