Σε αναζήτηση αντίδρασης στον αιφνιδιασμό-Πώς έστησε το σκηνικό έντασης η Τουρκία

Εξ απροόπτου έπιασε, τόσο την ελληνική όσο και την κυπριακή Κυβέρνηση, η νέα αιφνιδιαστική και προκλητική κίνηση της Άγκυρας, να εκδώσει Navtex, με την οποία δεσμεύει για έρευνες τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για σεισμικές έρευνες από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. 
 
Όπως μετέδωσε και νωρίτερα o REPORTER, η περιοχή που δεσμεύει παράνομα η Άγκυρα, δεν αφορά μόνο θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής, η οποία μάλιστα εκτείνεται και εντός της αιγυπτιακής. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΧΑΡΤΗΣ: Εισβάλλει σε κυπριακή, ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis
 
Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα, ενόψει της επικείμενης άφιξης του Oruc Reis στην περιοχή, το οποίο, πάντως, μέχρι στιγμής, παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας. 

Η νέα τουρκική πρόκληση, δεν πέφτει, πάντως, ως κεραυνός εν αιθρία στις δύο πρωτεύουσες, αφού η Τουρκία εδώ και μήνες, διά στόματος του Ταγίπ Ερντογάν, είχε προαναγγείλει την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή. Αυτό που αιφνιδίασε όμως, είναι η χρονική συγκυρία που η Άγκυρα επιλέγει να θερμάνει περισσότερο, το ήδη καυτό κλίμα στην περιοχή, αφού τέτοιας φύσεως προκλήσεις τοποθετούνταν χρονικά μετά το τέλος του καλοκαιριού. 
 
Με όλα της τα όπλα η Άγκυρα
Η τουρκική Navtex, η οποία είναι σε ισχύ από σήμερα μέχρι τις αρχές Αυγούστου, φαίνεται να αποτελεί μόνο ένα μέρος από το γενικότερο πλαίσιο των τουρκικών σχεδιασμών για την περιοχή, αφού όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, τουρκικά μαχητικά έκαναν τουλάχιστον 12 υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο, από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα. 

Συγκεκριμένα:

  • Ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τη Ρω, στα 17.000 πόδια, στις 16:12 μ.μ. και στις 16:16 μ.μ πάνω από τη Ρω, το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη, στα 21.000 πόδια. 
  • Δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τη Ρω και το Καστελόριζο, στα 29.000 πόδια, στις 16:26 μ.μ και πέντε λεπτά αργότερα πάνω πάλι από το Καστελόριζο, στα 9.500 πόδια.
  • Τρίτο ζεύγος τουρκικών F- 16 που εισερχόμενο στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, επίσης πέταξε πάνω από το Καστελόριζο στα 11.000 πόδια στις 16:41 μ.μ., ένα λεπτό αργότερα πάνω από τη Ρω, μόλις στα 5.000 πόδια, στις 16:43 μ.μ. πάνω πάλι από τη Ρω, στα 9.000 πόδια και ξαναπέταξε πάνω από το ίδιο ακριτικό νησί στα 13.000 πόδια στις 16:51 μ.μ., όπως και στις 16:54 μ.μ. στα  30.000 πόδια και στις 17:07 μ.μ. στα  28.000 πόδια.
  • Νωρίτερα, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο στα 12.500 πόδια στις 14:23 μ.μ. Το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε νέα υπερπτήση πάνω από το Καστελόριζο στα 29.000 πόδια στις 14:56 μ.μ.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικα μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Η αντίδραση Λευκωσίας και Αθήνας
Μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση, η Λευκωσία δεν τοποθετήθηκε επίσημα για τις νέες έκνομες ενέργειες της Άγκυρας που επηρεάζουν και την Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε το απόγευμα έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ανταλλαγή απόψεων και ανασκόπηση της κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά και τη νέα έκφανση της τουρκική προκλητικότητας στην περιοχή. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Μέγαρο Μαξίμου και στην παρουσία του Γερμανού ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι, «η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. εναντίον της θα είναι μονόδρομος».

Στο περιθώριο της συνάντησης του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, στηλίτευσε την «παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας» που έχει «σοβαρό αντίκτυπο σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.».

«Η Άγκυρα αγνοεί την προτροπή μας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται. Αντί να προσέλθει σε διάλογο με εποικοδομητικό πνεύμα, η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και το εμπάργκο όπλων στο μέτωπο της Λιβύης», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. 

Μάλιστα, ο κ. Δένδιας μετέβη εσπευσμένα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ συνομίλησε με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. «Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα» τονίζεται ακόμα στην άτυπη ενημέρωση. 

Παράλληλα, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση που επικαλούνται τα ελλαδικά ΜΜΕ, το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα και παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες από την Τουρκία, αναφέρουν ότι ήδη 17 τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ρόδου και του Καστελόριζου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε επιφυλακή οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις-Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη