Πρώτα Συνέδριο, μετά η επικέντρωση στις βουλευτικές εκλογές για το ΑΚΕΛ

Σε προσυνεδριακό στάδιο περνά το ΑΚΕΛ, μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος να ορίσει επίσημα νέα ημερομηνία για πραγματοποίησή του.
 
Υπενθυμίζεται ότι το 23ο Συνέδριο του κόμματος επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 11-14 Ιουνίου. Ωστόσο οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού κατέστησαν απαγορευτικό κάτι τέτοιο, αφού ούτε συνάθροιση αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να γίνει αλλά κυρίως ούτε και οι προσυνεδριακές δράσεις, που αποτελούν το μεγαλύτερο σκέλος της συνεδριακής διαδικασίας στο ΑΚΕΛ.
 
Η Κεντρική Επιτροπή όρισε ως νέα ημερομηνία το τριήμερο 27-29 Νοεμβρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο προσυνεδριακός διάλογος θα ξεκινήσει το βασικό του σκέλος τον Σεπτέμβριο, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Η διαδικασία που ακολουθείται στο ΑΚΕΛ μοιάζει με πυραμίδα, καθώς η συζήτηση ξεκινά στις Κομματικές Ομάδες Βάσης και κορυφώνεται στο Συνέδριο, περνώντας από όλα τα στάδια.
 
Ο στόχος του προσυνεδριακού διαλόγου είναι διπλός. Από τη μία είναι να συζητηθούν οι θέσεις για να καταλήξει το κόμμα στην πολιτική του απόφαση, που θα περιλαμβάνει όλες τις βασικές θέσεις μέχρι το επόμενο Συνέδριο, και από την άλλη να υποβληθούν οι υποψηφιότητες για την νέα Κεντρική Επιτροπή και την νέα Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου. Αυτές οι παράλληλες συζητήσεις θα περάσουν από το τοπικό στο επαρχιακό επίπεδο, όπου θα αξιολογηθεί ο προσυνεδριακός διάλογος, και τελικά θα καταλήξουν στο Συνέδριο.
 
Σημειώνεται ότι οι θέσεις καλύπτουν όλο το πεδίο της πολιτικής δραστηριοποίησης του ΑΚΕΛ, από το Κυπριακό μέχρι την κοινωνία και την οικονομία και την ανάγνωση του διεθνούς πεδίου και περιλαμβάνουν την ανάλυση αλλά και την πολιτική πρόταση του κόμματος για το κάθε ζήτημα. Ταυτόχρονα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και θέματα που άπτονται της εσωκομματικής λειτουργίας και του τρόπου που το ΑΚΕΛ παρεμβαίνει και παράγει πολιτική.
 
Εκ των πραγμάτων η διαδικασία αυτή μετατόπισε για πιο μετά τις διεργασίες για τις βουλευτικές εκλογές, που στο ΑΚΕΛ καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό καταστατικά. Η διαμόρφωση του ψηφοδελτίου γίνεται και πάλι σε επίπεδο ΚΟΒ και ακολούθως περνούν στο επαρχιακό επίπεδο. Κάθε Επαρχιακή Συνδιάσκεψη συνέρχεται για να συζητήσει το ψηφοδέλτιο της οικείας επαρχίας και προωθεί ολοκληρωμένες προτάσεις στην Κεντρική Επιτροπή για επικύρωση. Αυτή η διαδικασία εκ των πραγμάτων θα τρέξει αφού κλείσει ο συνεδριακός κύκλος.
 
Το γεγονός, ωστόσο, πως η πολιτική πρόταση του κόμματος θα έχει επικαιροποιηθεί τόσο πρόσφατα, ενδεχομένως θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην προσπάθεια καταρτισμού των προγραμματικών θέσεων ενόψει των εκλογών, αφού θα έχει προηγηθεί ένας ευρύς και γόνιμος πολιτικός διάλογος στη βάση των δεδομένων που θα υφίστανται έξι μήνες πριν από τις εκλογές.
 
Πηγές από την Εζεκία Παπαϊωάννου ανέφεραν στον REPORTER πως, αυτή τη στιγμή, δεν τρέχουν οποιεσδήποτε άλλες διεργασίες για τις βουλευτικές εκλογές, αφού το Συνέδριο προηγείται. Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί πως η ευκολία με την οποία τα μεγάλα κόμματα μπορούν να καταρτίσουν ψηφοδέλτια, λόγω της μεγάλης δεξαμενής δυνητικών υποψηφίων που διαθέτουν, τους επιτρέπει κάποια πολυτέλεια χρόνου, την οποία δεν έχουν μικρότερα κόμματα, τα οποία θα πρέπει να βγουν στο ψάξιμο για να καταφέρουν να βρουν 56 κατάλληλους και πρόθυμους υποψηφίους και αναγκάζονται να ξεκινήσουν τη διαδικασία πιο νωρίς. Γι’ αυτό και δεν είναι απαγορευτικό για κόμματα όπως το ΑΚΕΛ να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις πιο κοντά στην ημερομηνία πραγματοποίησης των εκλογών.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων