Σάββατο 4 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Τα στοιχήματα, οι ζυμώσεις των κομμάτων και οι δυνατοί παίχτες στη Λεμεσό

Μικαέλλα Λοΐζου   07/06/2020 06:49
Τα στοιχήματα, οι ζυμώσεις των κομμάτων και οι δυνατοί παίχτες στη Λεμεσό

Τα στοιχήματα, οι ζυμώσεις των κομμάτων και οι δυνατοί παίχτες στη Λεμεσό

Μικαέλλα Λοΐζου   07/06/2020 06:49
Εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες οι ζυμώσεις των κομμάτων αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές. Παρόλο που γίνονταν κινήσεις και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξήσει ρυθμούς, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί πρόοδος ενόψει μίας ιδιάζουσας προεκλογικής εκστρατείας, που θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των μέτρων του κορωνοϊού.
 
Το πόσο προχωρημένες είναι οι διαδικασίες διαφέρει από κόμμα σε κόμμα, καθώς υπάρχουν δυνάμεις που ακόμη δεν έχουν αποφασίσει κατά πόσον θα προχωρήσουν με αυτόνομη κάθοδο ή θα επιδιώξουν να συμμετέχουν σε κάποιο άλλο πολιτικό σχηματισμό, για να μεγιστοποιήσουν την παρουσία τους στην επόμενη Βουλή.
 
Μια επαρχία στην οποία αναμένεται να υπάρξουν ανακατατάξεις είναι αυτή της Λεμεσού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όσων παρακολουθούν από κοντά το πολιτικό παιγνίδι των βουλευτικών εκλογών. Όπως επισημαίνουν, κάποιες καρέκλες τρίζουν, ενώ σε κάποια ψηφοδέλτια αναμένεται να υπάρξει έντονος εσωκομματικός ανταγωνισμός.
 
Αυτό που διαφαίνεται, πάντως, από εσωτερικές και συνδρομητικές δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν στα κομματικά γραφεία, είναι πως συγκεκριμένα πρόσωπα, τουλάχιστον από τα μεγάλα κόμματα, που διαθέτουν πέραν της μίας έδρας, προηγούνται σε ό,τι αφορά στη δημοτικότητά τους και, ως εκ τούτου, θεωρούνται φαβορί και για τους σταυρούς προτίμησης του Μαΐου.
 
Σύμφωνα με μια τέτοια δημοσκόπηση, η οποία τέθηκε εις γνώση του REPORTER, από τον ΔΗΣΥ, ο οποίος στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού έχει τρεις έδρες, οι δύο βουλευτές που ξεχωρίζει αυτή τη στιγμή η κοινή γνώμη και συγκεντρώνουν τις περισσότερες θετικές απόψεις είναι ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Ευθύμιος Δίπλαρος, ακολουθούμενος από την Ελένη Σταύρου. Στην περίπτωση του ΑΚΕΛ, το οποίο διαθέτει τέσσερεις βουλευτές, το προβάδισμα στις θετικές γνώμες ως προς την δραστηριότητά τους έχουν οι Αδάμος Αδάμου και Ανδρέας Καυκαλιάς. Σε ό,τι αφορά στο ΔΗΚΟ, πρώτος κόβει το νήμα ο Εκπρόσωπος Τύπου και «μεταγραφή» της νυν κοινοβουλευτικής περιόδου Παύλος Μυλωνάς, ακολουθούμενος από τον Άγγελο Βότση.
 
Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, πάντως, φαίνεται ότι χάνει τον πλέον δυνατό του βουλευτή, καθώς ο κ. Αδάμου έχει εκφράσει την επιθυμία να μην είναι ξανά υποψήφιος. Ωστόσο τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο σε αυτό το στάδιο, αφού, όπως αναφέρουν πηγές εντός του μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, καθώς δεν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διεργασίες. Αναμένεται, ωστόσο, πως οι άλλοι τρεις βουλευτές του κόμματος στη Λεμεσό, Γιώργος Γεωργίου, Ανδρέας Καυκαλιάς και Κώστας Κώστα θα βρίσκονται σίγουρα στο ψηφοδέλτιο.
 
Στον ΔΗΣΥ αναμένεται ότι θα επαναδιεκδικήσουν έδρα και οι τρεις υφιστάμενοι βουλευτές. Το στοίχημα για την παράταξη είναι να επιστρέψουν στα ποσοστά του παρελθόντος, που θα τους επιτρέψουν να ανακαταλάβουν την έδρα που έχασαν στην Λεμεσό στις προηγούμενες εκλογές. Ευθύμιος Δίπλαρος, Ελένη Σταύρου και Ανδρέας Κυπριανού θα ξαναριχθούν στην μάχη, ενώ αναμένεται να είναι ξανά υποψήφιος και ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος συνεχίζει να… μάχεται δικαστικώς για την 56η έδρα της Αλληλεγγύης από τις προηγούμενες εκλογές. Οι πληροφορίες συγκλίνουν και για κάποια άλλα ονόματα, όπως είναι αυτά του αντιδημάρχου Λεμεσού Νίκου Σύκα, του κοινοτάρχη Λόφου Νίκου Σπύρου και της δημοτικής συμβούλου Μαρίνας Χατζημανώλη.
 
Λιγότερο ξεκάθαρη είναι η εικόνα στο ΔΗΚΟ. Ο μεν Παύλος Μυλωνάς αναμένεται ότι θα βρίσκεται σίγουρα στο ψηφοδέλτιο, όπως και ο άλλος βουλευτής του κόμματος στην επαρχία Λεμεσού, Πανίκος Λεωνίδου. Ερωτηματικό παραμένει, ωστόσο, η συμμετοχή του Άγγελου Βότση, καθώς κάποιες πληροφορίες τον παρουσιάζουν ως δυνητικό υποψήφιο άλλου σχηματισμού και άλλες ως δελφίνο για τη δημαρχία της πόλης. Σίγουρη για τη Λεμεσό θεωρείται η υποψηφιότητα της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου Κατερίνας Χριστοφίδου, καθώς και του Γιάννη Αρμεύτη. Άγνωστο παραμένει και κατά πόσον θα είναι υποψήφιος ο Γενικός Γραμματέας Άθως Αντωνιάδης ή θα στρέψει την προσοχή του σε κάποιο άλλο αξίωμα, καθώς και το δικό του όνομα πρωταγωνιστεί στους ψιθύρους για τη Δημαρχία της πόλης.  
 
Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα κόμματα, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η επανεκλογή του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου ως επικεφαλής ψηφοδελτίου. Η περίπτωση της Αλληλεγγύης είναι λιγότερο ξεκάθαρη, καθώς, σε αυτό το στάδιο, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ο τρόπος καθόδου της, αλλά η Πρόεδρος, Ελένη Θεοχάρους, θεωρείται πως έχει το προβάδισμα έναντι του νυν βουλευτή Γιώργου Παπαδόπουλου, ιδιαίτερα εάν θα είναι επικεφαλής του συνδυασμού.
 
Η Συμμαχία Πολιτών κατάφερε στις προηγούμενες εκλογές να κερδίσει μία έδρα, ωστόσο ο Παύλος Μυλωνάς την έχει μεταφέρει στο ΔΗΚΟ και θεωρείται σαφώς μεγάλο στοίχημα για το κόμμα να την ξανακερδίσει, μια προοπτική που επηρεάζεται από το αν θα επιδιώξει αυτόνομη κάθοδο ή συνεργασία με άλλη πολιτική δύναμη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας