Τα… δυνατά άλογα της Λευκωσίας στην κούρσα των κομμάτων για τις βουλευτικές

Η περίοδος που διανύουμε παραδοσιακά χρησιμοποιείται από τα κόμματα ώστε να στηθεί ο βασικός κορμός των ψηφοδελτίων τους για τις βουλευτικές εκλογές.
 
Μπορεί να απέχουμε πολύ από τις όποιες ανακοινώσεις ή από μια πλήρη εικόνα για την μορφή που θα λάβει το κάθε ψηφοδέλτιο τον ερχόμενο Μάιο, καθώς θεωρητικά μπορούν να γίνουν αλλαγές μέχρι και την ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων, όμως οι διεργασίες ήδη τρέχουν.
 
Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να κλειδώσουν οι «σίγουροι», δηλαδή τα πρόσωπα εκείνα που αποτελούν τον σκελετό πάνω στον οποίο θα χτιστεί το κάθε ψηφοδέλτιο. Πρόκειται, κυρίως, για υφιστάμενους βουλευτές που διεκδικούν επανεκλογή, και ως εκ τούτου είναι εκ των προτέρων γνωστή η εκλεξιμότητά τους, και στελέχη της ηγεσίας κάθε πολιτικής δύναμης, τα οποία χαίρουν αποδεδειγμένα της εμπιστοσύνης της βάσης του κόμματος, αφού έχουν ανελιχθεί στα σχετικά αξιώματα.
 
Αφού ξεκαθαρίσει αυτός ο βασικός κορμός, τα κόμματα μπορούν να ξεκινήσουν να χτίζουν πάνω στα θεμέλιά του τα ψηφοδέλτιά τους, ενισχύοντας τα με την αξιοποίηση άλλων στελεχών αλλά και αριστίνδην υποψηφίων από την ευρύτερη κοινωνία, που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν διαφοροποίηση αλλά και συγκριτικά πλεονεκτήματα.
 
Η εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας είναι για όλα τα κόμματα πολύ σημαντική, καθώς αποτελεί την πλουσιότερη δεξαμενή δυνητικών ψήφων, ως η επαρχία με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, που εκλέγει και τους περισσότερους βουλευτές. Για τα μικρότερα κόμματα, μάλιστα, η πορεία τους στις κάλπες της πρωτεύουσας μπορεί να καθορίσει την είσοδό τους ή όχι στη Βουλή. Γι’ αυτό και στόχος είναι τα ψηφοδέλτια της Λευκωσίας να είναι ανταγωνιστικά έναντι των άλλων πολιτικών σχηματισμών και να περιέχουν δημοφιλή πολιτικά ονόματα, που να μπορούν να προσελκύσουν και προσωπικές ψήφους. 
 
Ένα χρόνο πριν τις εκλογές, συνεπώς, είναι σημαντικό για να τα κόμματα να γνωρίζουν ποια είναι τα δυνατά τους «άλογα», που θα τρέξουν πρώτα με αξιώσεις την κούρσα, ποντάροντας στη δημοτικότητά τους. Γι’ αυτό και αυτή την περίοδο διεξάγονται εσωτερικές και εξωτερικές δημοσκοπήσεις, που στόχο έχουν, μεταξύ άλλων, να καταδείξουν αυτές τις κάθετες δυναμικές εντός των ψηφοδελτίων.
 
Σύμφωνα με μία τέτοια δημοσκόπηση, το περιεχόμενο της οποίας περιήλθε εις γνώση του REPORTER, υπάρχουν συγκεκριμένοι βουλευτές από κάθε κόμμα, εξαιρουμένων των αρχηγών (οι οποίοι στην πλειοψηφία τους εκλέγονται ως επικεφαλής ψηφοδελτίου χωρίς σταυρό προτίμησης), που φαίνεται να αξιολογούνται ιδιαίτερα θετικά από τους πολίτες και, ως εκ τούτου, να θεωρούνται αυτή τη στιγμή φαβορί.
 
Στον ΔΗΣΥ, αυτοί οι βουλευτές είναι, με σειρά κατάταξης, ο Νίκος Τορναρίτης, η Σάβια Ορφανίδου και ο Δημήτρης Δημητρίου. Από το ΑΚΕΛ υψηλό δείκτη θετικών απόψεων συγκεντρώνουν κατά σειρά οι Στέφανος Στεφάνου, Άριστος Δαμιανού και Γιώργος Λουκαΐδης. Ουσιαστικά, στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, πρόκειται για τον πιο έμπειρο βουλευτή στην Ομάδα, τον εκπρόσωπο Τύπου και μία εκ των νεοεισερχόμενων βουλευτών. Στην περίπτωση του ΑΚΕΛ την πρωτιά έχει ο Εκπρόσωπος Τύπου, καθώς και δύο αρκετά προβεβλημένα στελέχη.
 
Σε ό,τι αφορά στα κόμματα με λιγότερες έδρες, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από το ΔΗΚΟ πρώτη κόβει το νήμα η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και από τους Οικολόγους ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών, το Κίνημα Αλληλεγγύη και το ΕΛΑΜ έχουν, αυτή τη στιγμή, μόνο ένα βουλευτή στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια