Αυτοί που κουνούσαν το δάκτυλο…

Λίγες μόνο μέρες μετά τις επικρίσεις σύσσωμης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κατά της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, να αναστείλει την λειτουργία τεσσάρων οδοφραγμάτων, το ψευδοκράτος, όχι μόνο υιοθέτησε, αλλά πήρε ακόμη αυστηρότερα μέτρα που εν ολίγοις αδειάζει τα όσα δήλωναν οι «αξιωματούχοι» του.
 
Η Κυβέρνηση, πολύ πριν εμφανιστούν τα πρώτα κρούσματα στην Κύπρο, έλαβε σειρά μέτρων για τα οποία επικρίθηκε από κύκλους, τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα, οι οποίοι έβλεπαν πολιτικά κίνητρα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγόρησαν την Κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση για να κόψει τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με τον ίδιο τον Μουσταφά Ακιντζί να κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για μονομερή μέτρα τα οποία τον κάλεσε να αποσύρει.
 
Μάλιστα πολιτικοί κύκλοι και δικοινοτικές πλατφόρμες, μεταξύ των οποίων και η Unite Cyprus Now, άσκησαν δριμεία κριτική, υποστήριξαν πως ήταν επιστημονικά ατεκμηρίωτό το κλείσιμο και κατέβηκαν στους δρόμους, ενώ για δύο συνεχόμενα Σάββατα διαδήλωσαν υπέρ της διάνοιξης των οδοφραγμάτων που έκλεισαν, στο τέρμα της οδού Λήδρας. Στα πλαίσια των συγκεντρώσεων, υπενθυμίζεται ότι σημειώθηκαν και επεισόδια με διαδηλωτή να χτυπά Εθνοφρουρό. 74
 
Η Κυβέρνηση επέμενε στα μέτρα που έλαβε και εξηγούσε προς πάσα κατεύθυνση πως αυτά λήφθηκαν με βάση συμβουλές ειδικών και με στόχο να προστατεύσουν, τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους.
 
Μάλιστα στη δημόσια συζήτηση που εξελισσόταν, δεν δίστασε να εμπλακεί και η εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, όταν μετά από συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί και χωρίς προηγουμένως να ακούσει τα όσα είχε να της πει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, βιάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ κουνούσε το δάκτυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία για το μέτρο, το οποίο όπως σημείωνε «άλλαζε το status quo». Το «status quo» δηλαδή που δημιούργησε η Τουρκία με τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής των τελευταίων 46 χρόνων.
 
Οι μέρες πέρασαν και ο ιός όπως άλλωστε αναμένετο να γίνει, έφτασε και στην Κύπρο και τότε αποφάσισαν να κινητοποιηθούν και στο ψευδοκράτος.
 
Ως πρώτο μέτρο η ψευδοκυβέρνηση ανακοίνωσε εκδικητικά το κλείσιμο δύο οδοφραγμάτων, με τον Μουσταφά Ακιντζί πάντως να δηλώνει άγνοια, επισημαίνοντας πως το έμαθε από τις ανακοινώσεις του Κουντρέτ Οζερσάι.
 
Το βράδυ της Παρασκευής, μετά από συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου», ανακοίνωσε ακόμα πιο δραστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων, και την απαγόρευση εισόδου στα ελεγχόμενα από τον τουρκικό στρατό εδάφη στους Ελληνοκύπριους.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις γύρω στη 1 τα ξημερώματα, ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσε ότι από τις 14 Μαρτίου στις 2 τα ξημερώματα (σε ισχύ δηλαδή) και μέχρι την 1η Απριλίου από τις «πύλες εισόδου» σε θάλασσα, ξηρά και αέρα θα επιτρέπεται η είσοδος στο ψευδοκράτος μόνο σε υπηκόους του ψευδοκράτους και άτομα που μένουν νόμιμα εκεί, κατά την έκφρασή του. Θα απαγορεύεται, είπε, η είσοδος σε όλους τους άλλους από όπου και αν προέρχονται.
 
Κατά τον κ. Τατάρ, από όποια χώρα και αν επιστρέψουν στα κατεχόμενα οι πολίτες του ψευδοκράτους, υποχρεωτικά θα μπαίνουν για 14 μέρες σε αυτοαπομόνωση και ιατρική παρακολούθηση στο σπίτι ενεργοποιώντας τον σχετικό νόμο για μεταδοτικά νοσήματα.
 
Ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 27 Μαρτίου κλείνει ο «δημόσιος» τομέας, εκτός από «αστυνομία», «πυροσβεστική», φορείς υγεία, «πολιτική αεροπορία» και παρόμοιες υπηρεσίες και στον ιδιωτικό τομέα θα λειτουργούν μόνο τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα, οι φούρνοι, τα σούπερ μάρκετ και όσοι παρέχουν είδη πρώτης ανάγκης. Όλα τα καταστήματα, χώροι εργασίας, καζίνο, νυχτερινά κέντρα, γραφεία στοιχημάτων, κέντρα διασκέδασης κτλ θα είναι κλειστά μέχρι 27 Μαρτίου.
 
Είναι φανερό, δήλωσε ο κ. Τατάρ, ότι στο πλαίσιο αυτών των δύο μέτρων πολλοί άνθρωποι θα μείνουν στα σπίτια τους και δεν θα πρέπει να νιώσουν την ανάγκη να βγουν έξω, όπως είπε. Ως «κυβέρνηση» κάνουν έκκληση στον κόσμο αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη να μην βγουν έξω, πρόσθεσε. Επιπλέον, είπε, τις επόμενες 48 ώρες, ανάλογα με τις εξελίξεις, το «υπουργικό» με βάση το άρθρο 156 θα αξιολογήσει εάν χρειάζεται η απαγόρευση εξόδου από το σπίτι.
 
Από τις 14 Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου συγκεντρώσεις σε συνδέσμους , ενώσεις, τοπικές συνάξεις καθώς και μαζικές προσευχές δεν θα γίνονται, όπως είπε.
 
Το νοσοκομείο  στην κατεχόμενη Αμμόχωστο θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο αναφοράς και αυξάνονται οι διεργασίες για να υπάρχει επαρκές προσωπικό και κρεβάτια, ανακοίνωσε ο κ. Τατάρ.
 
Δεν θα είναι μια εύκολη περίοδος, προέχει η δημόσια υγεία, πρέπει όλοι να συμπεριφερθούν ψύχραιμα, δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Ταταρ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου