Τα 21 νέα κρούσματα, η δραματική μάχη και η ακατάπαυστη ιχνηλάτηση

Λίγο μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση δια στόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, τα οποία έχουν ως απώτερο σκοπό να σπάσει η αλυσίδα του κορωνοϊού, επιβεβαιώθηκαν άλλα επτά κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 21.
Από τα επτά νέα κρούσματα, τα πέντε είναι οικογένεια Ελλαδιτών, τα οποία κόλλησαν τον ιό από συμπατριώτη τους, ο οποίος είχε φθάσει τις προηγούμενες μέρες από την Ελλάδα. Από το ίδιο πρόσωπο, μεταδόθηκε ο ιός και στην αδελφή του.
 
Τα άλλα δύο κρούσματα, είναι ένας ασθενής που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και άλλο ένα πρόσωπο που είχε φθάσει στην Κύπρο από το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολόκληρη η οικογένεια θετική στον κορωνοϊό στη Λάρνακα-Αλυσίδα επτά ατόμων

Αναλυτικά η λίστα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
-25χρονος Ε/κ στη Λεμεσό. Ήρθε από το Μιλάνο στις 26/2/2020.Επιβεβαιώθηκε στις 9/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό.
-64χρονος Ε/κ, Καρδιοχειρουργός. Ήρθε από την Αγγλία στις 3/3/20.Επβεβαιώθηκε στις 9/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό.
-64χρονος και 78χρονος, Ελληνοκύπριοι. Έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 10/3/20 και επιβεβαιώθηκαν στις 11/3/20. Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αμμοχώστου (σ.σ. δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους)
-51χρονος οδηγός ταξί από την Πάφο. Δεν ταξίδεψε, άγνωστο το πρόσωπο που του μετέδωσε τον ιό. Επιβεβαιώθηκε στις 11/3/20 και νοσηλεύεται Νοσοκομείο Αμμοχώστου
-39χρονη από την Ελλάδα που διαμένει μόνιμα στην Κύπρο με την οικογένεια της. Ήρθε από την Αθήνα 3/3/2020. Επιβεβαιώθηκε στις 11/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι της.
-Νεαρός Ε/κ από τη Λευκωσία. Ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 8/3/20 και επιβεβαιώθηκε στις 12/3/20. Τέθηκε σε αυτοπεριορισμό
-Μεσήλικας που έφτασε από τη Γερμανία. Ήρθε στις 9/3/20 και επιβεβαιώθηκε στις 12/3/2020. Τέθηκε υπό αυτοπεριορισμό
-Ελλαδίτης που έφθασε από την Ιταλία στις 10/3/2020. Επιβεβαιώθηκε στις 12/3/2020 και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου
-Ελλαδίτης που ήρθε από την Ελλάδα στις 4/3/2020. Επιβεβαιώθηκε στις 12/3/2020. Τέθηκε υπό αυτοπεριορισμό
-Αδελφή του Ελλαδίτη που έφθασε από την Ιταλία. Επιβεβαιώθηκε στις 13/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό
-Άνδρας, συγγενής του ταξιτζή. Επιβεβαιώθηκε στις 13/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό
-Δύο Ε/κ που έφθασαν από την Αθήνα στις 4/3/20. Επιβεβαιώθηκαν στις 13/3/20 και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό
- Πέντε άτομα που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και είχαν στενή επαφή με δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες μέρες. Πρόκειται για οικογένεια, η οποία ήρθε σε επαφή με Ελλαδίτη, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο από την Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε στις 12/3/2020. Η οικογένεια, ήρθε επίσης σε επαφή με την αδελφή του Ελλαδίτη, που επιβεβαιώθηκε στις 13/3/2020
-Ένα άτομο που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.
-Ένα άτομο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο, βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές όταν ανέπτυξε συμπτωματολογία.

Ιχνηλατούνται εκατοντάδες επαφές
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες είναι οι επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, οι οποίες ιχνηλατούνται από τις αρχές για να διαπιστωθεί κατά πόσον τους μεταδόθηκε ο ιός.

Έτσι, το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας, εργάζεται πυρετωδώς, σε μια προσπάθεια να εξάγονται έγκαιρα τα αποτελέσματα και να ενημερώνονται οι πολίτες, που έδωσαν δείγματα.

Ήδη χθες, επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα, τα οποία μεταδόθηκαν από ασθενείς στις επαφές τους και οι οποίοι τέθηκαν υπό περιορισμό.

Πάντως, το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωση του, παραδέχθηκε πως τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, αφού από τα ύποπτα περιστατικά που βρίσκονται σε περιορισμό, ενδεχομένως να νοσήσουν εντός των 14 ημερών. Όμως με τον αυτοπεριορισμό, μπορεί να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού στην κοινότητα, αφού για αυτή την περίοδο δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα μέλη της κοινότητας.

Σημειώνεται ότι, η χώρα μας είναι δεύτερη σε ελέγχους σε όλη την Ευρώπη, αναλογία του πληθυσμού, πίσω μόνο από την Ιταλία, η οποία έχει περισσότερα κρούσματα, αλλά και θανάτους από κορωνοϊό σε όλη την Ευρωπή. Συνολικά με βάση την τελευταία ενημέρωση έγιναν οκτακόσιοι έλεγχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μέτρα σε αεροδρόμια και οδοφράγματα και η μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Σημειώνεται ότι χθες βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε ανακοινώσει συνολικά τρία μέτρα για να σπάσει η αλυσίδα του ιού, τα οποία αφορούν τα αεροδρόμια, τα οδοφράγματα αλλά και τα σχολεία.

Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τα αεροδρόμια, από την 1η πρωινή της 15ης Μαρτίου και για περίοδο 15 ημερών σε πρώτη φάση, απαγορεύεται η είσοδος σε οποιοδήποτε πολίτη, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, πλην των Κυπρίων, των νόμιμων διαμενόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία, των Ευρωπαίων υπηκόων και υπηκόων τρίτων χωρών που εργάζονται στη Δημοκρατία. Επίσης, υπηκόων χωρών που ευρίσκονται σε εντεταλμένη διπλωματική υπηρεσία ή αποστολή, δυνάμει διμερών ή διεθνών συμβάσεων. Των μεμονωμένων περιπτώσεων Ευρωπαίων υπηκόων ή υπηκόων τρίτων χωρών για αναπόφευκτες επαγγελματικές υποχρεώσεις, νοουμένου ότι έχει εξασφαλιστεί σχετική άδεια από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο. Και τέλος των Ευρωπαίων υπηκόων ή υπηκόων τρίτων χωρών, που φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κυπριακή Δημοκρατία

Σε ότι αφορά τα οδοφράγματα, θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο για άτομα, τα οποία είναι Κύπριοι πολίτες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Επίσης όσοι είναι νόμιμοι διαμένοντες στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και υπήκοοι χωρών που ευρίσκονται σε εντεταλμένη διπλωματική υπηρεσία ή αποστολή, δυνάμει διμερών ή διεθνών συμβάσεων.

Πάντως ο Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς τον κυπριακό λαό, όπως κάνει χρήση του δικαιώματος διέλευσης σε απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις.

Για τα σχολεία, αποφασίστηκε εξάλλου ότι παρατείνεται η αναστολή φοίτησης στα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της χώρας μέχρι την 10η Απριλίου.

Δειτε Επισης

Χρυσό Βραβείο Προστάτη του Περιβάλλοντος πήρε η ΑΗΚ
Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ
«Νομίζω ότι θα ξαναέβρω την ευτυχία μου»-Τα πρώτα λόγια του παππού μετά την αποφυλάκιση
Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητά ονοματοδοσία δρόμου στη Λάρνακα εις μνήμη Δώρου Χριστοδουλίδη
Μόνιμα μέτρα κατά της ακρίβειας ζητά η ΕΚΥΣΥ
Η διακήρυξη της ΣΕΚ ενόψει της Πρωτομαγιάς-Μισθοί, ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο επίκεντρο
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας
Τέσσερις οι συλληφθέντες για «Δημητρούι» που προσφεύγουν στο Εφετείο-Οι βασικοί άξονες της έφεσης
Τέλος στην Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου-Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απονομή χάριτος
Αναθεωρημένη Μελέτη Χωροθέτησης για υδατοκαλλιεργητές σε Μονή-Βασιλικό ζητά η ΕΥ