Έρχονται και νέα μέτρα από την Κυβέρνηση-Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες μέσω διαγγέλματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ήταν η δεύτερη δέσμη του πακέτου, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, πιθανόν την Τετάρτη να ανακοινωθεί και η τρίτη δέσμη μέτρων.
 
Πέραν των μέτρων που ανακοίνωσε αρχικά ο Υπουργός Υγείας, που είχαν να κάνουν με το κλείσιμο το σχολείων, Πανεπιστημίων, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 75 ατόμων, κτλ, ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε την απόφαση της Κυβέρνησης να απαγόρευση την είσοδο σε τουρίστες, για δεκαπέντε ημέρες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
 
Η καθυστέρηση στο διάγγελμα
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο, το διάγγελμα καθυστέρησε για αριθμό λόγων μεταξύ των οποίων ήτα και το γεγονός ότι έγιναν επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί το διάταγμα αφορούσε απαγόρευση εισόδου και Ευρωπαίων πολιτών.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο για τα μέτρα που λήφθηκαν, λήφθηκε και γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, ενώ για την μισάωρη περίπου καθυστέρηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως έπρεπε να γίνουν συνεννοήσεις της τελευταίας στιγμής.
«Προέκυψαν κάποια μικρά θέματα που θα έπρεπε να διευκρινιστούν και στο τέλος αφού καταλήξαμε σε όλα προχώρησε ο Πρόεδρος».
 
Δεν ανησυχεί η εξάπλωση
«Το ορφανό κρούσμα στην Πάφο του οδηγού ταξί. Όλα τα άλλα κρούσματα αφορούσαν άτομα που είχαν αυτοπεριοριστεί ή οικογένεια που δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα. Υπάρχει πλήρης έλεγχος μέχρι στιγμής και ελπίζουμε αυτό να συνεχίσει. Δεν μας ανησυχεί η εξάπλωση σε αυτό το στάδιο. Είναι αυτοελεγχόμενοι», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Η απάντηση στην κριτική
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και στην κριτική που ασκείται και για τον αυτοπεριορισμό όσων επιστρέφουν από τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα στην Κύπρο. «Εμείς ακούμε τις απόψεις των ειδικών. Είναι καθαρά επιστημονική προσέγγιση του θέματος και ακούμε τους ειδικό. Δεν αποφασίζει μόνο του το Υπουργικό Συμβούλιο. Ακόμα και οι ειδικοί σε κάποιες περιπτώσεις διαφωνούν μεταξύ τους».

«Η κάθε χώρα αντιμετωπίζει διαφορετικό πρόβλημα είναι διαφορετική η πληθυσμιακή δομή. Λαμβάνονται υπόψη διαφορετικοί παράμετροι και κρίθηκε σκόπιμο μετά από τη συμβουλή που έχουμε λάβει από τον ΠΟΥ όσο και από το ΕΚΛΝ ότι αυτό θα έπρεπε να είναι η δική μας προσέγγιση», σημείωσε ο κ. Κούσιος.
 
Και πρόσθεσε: «Εάν κριθεί αναγκαίο στην πορεία να ληφθούν περαιτέρω μέτρα να είστε βέβαιοι ότι θα ληφθούν».
 
«Δεν θέλω να αναγάγουμε το θέμα σε πολιτικό. Θέλω να τονίσω ότι μέχρι και χθες υπήρξε μια κατανόηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Εάν ασκούνται κριτικές, θέλω να πιστεύω ότι είναι στις λεπτομέρειες. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι έγιναν επανειλημμένες σκέψεις. Αμέσως μετά τη συνεδρία της διυπουργικής, έγινε σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ στην οποία συμμετείχαν όλα τα κόμματα. Και συμμετείχαν οι κοινωνικοί εταίροι», είπε ο κ. Κούσιος.
 
Το νέο πακέτο μέτρων για τόνωση της οικονομίας
«Έχουμε πει ότι αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθούν με λεπτομέρεια τα μέτρα. Ό ίδιος ο κ. Πετρίδης έχει δηλώσει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στην κατάσταση και αυτό οφείλεται στη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια και μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε την οικονομία», εξήγησε.
 
Αναφέρθηκε ο ΥΠΟΙΚ στην τόνωση της οικονομίας, στην βοήθεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην βοήθεια να μην χαθούν θέσεις εργασίες. Μέχρι την Τετάρτη θα τα έχουμε όλα».
 
«Γνωρίζουν όλα τα κόμματα, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι τι θα πράξει η Κυβέρνηση. Πρέπει να μέτρα να είναι στοχευμένα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των προβλημάτων και στη συνέχεια να αντιμετωπίσουμε άλλα που πιθανό να διέλαθαν της προσοχής μας. Για να γίνει αυτή η δουλειά χρειάζεται μελέτη και αυτή την εβδομάδα με πιο πιθανή ημέρα την Τετάρτη»
 
Πέραν των μέτρων που ανακοίνωσε αρχικά ο Υπουργός Υγείας, που είχαν να κάνουν με το κλείσιμο το σχολείων, Πανεπιστημίων, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 75 ατόμων, κτλ, ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε την απόφαση της Κυβέρνησης να απαγορεύσει την είσοδο σε τουρίστες, για δεκαπέντε ημέρες.
 
Με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δικαιούνται να ταξιδέψουν Κύπριοι πολίτες, οι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι Ευρωπαίοι υπήκοοι και οι υπήκοοι που εργάζονται στην Κύπρο. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η είσοδος στους ξένους που έρχονται αναπόφευκτα για επαγγελματικές υποχρεώσεις, νοουμένου ότι θα παρουσιάζουν σχετική άδεια από αρμόδιο Υπουργείο, όπως επίσης και στους ξένους φοιτητές, που επίσης θα προσκομίζουν σχετικά αποδεικτικά.\
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία