H επόμενη ημέρα της διαγραφής Παπαδάκη και το προηγούμενο Κολοκασίδη

Ξένο σώμα αποτελεί για την ηγεσία της ΕΔΕΚ, ο μέχρι χθες βράδυ Ευρωβουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος διαγράφηκε από το κόμμα μετά την απόφαση του Πειθαρχικού του Συμβουλίου.
 

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο, μετά από μια διαδικασία που κράτησε κάτι περισσότερο από μια εβδομάδα, και αφού άκουσε τις θέσεις του Δημήτρη Παπαδάκη κατά την πρώτη συνεδρία του, αλλά και τις θέσεις του μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, ανακοίνωσε χθες το βράδυ την απόφαση για διαγραφή του από το κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με Μελίνα Μερκούρη απαντά στη διαγραφή του ο Δημήτρης Παπαδάκης

Ο Δημήτρης Παπαδάκης τις τελευταίες εβδομάδες ρωτήθηκε δεκάδες φορές από δημοσιογράφους για το πώς θα τον βρει η ενδεχόμενη διαγραφή του από το κόμμα, δίνοντας σε όλες τις περιπτώσεις την ίδια απάντηση. «Εγώ θα συνεχίζω να είμαι ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ». Σημειώνεται πως μετά τη διαγραφή του ο Δημήτρης Παπαδάκης, χάνει την ιδιότητα του μέλους της ΕΔΕΚ, όμως συνεχίζει να κατέχει τη θέση του Ευρωβουλευτή ως ανεξάρτητος πλέον στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.
 
Πρακτικά, ωστόσο, αυτό είναι ένα αρκετά δύσκολο έως ακατόρθωτο εγχείρημα, αφού πλέον η ηγεσία του κόμματος θα αποκόψει κάθε δυνατή επικοινωνία με τον ίδιο, αλλά και του ιδίου με τη βάση του κόμματος, η οποία πάντως είναι διχασμένη ως προς τις εσωκομματικές εξελίξεις.
 
Δεν είναι λίγα μάλιστα, τα γνωστά και λιγότερο γνωστά στελέχη, που με τοποθετήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τάσσονται κατά της δίωξης του Δημήτρη Παπαδάκη, τονίζοντας πως οι χειρισμοί Σιζόπουλου είναι απαράδεκτοι και γίνονται με απώτερο στόχο την πολιτική του εξόντωση, ενόψει και των επόμενων εσωκομματικών εκλογών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διέγραψαν από την ΕΔΕΚ τον Παπαδάκη-Ομόφωνη απόφαση Πειθαρχικού
 
Η περίπτωση Κολοκασίδη
Η περίπτωση διαγραφής του Δημήτρη Παπαδάκη, η οποία όπως όλα δείχνουν θα κριθεί εντός των δικαστικών αιθουσών, δεν είναι η πρώτη και ενδεχομένως δεν είναι η τελευταία. Η περίπτωση διαγραφής του Γιώργου Κολοκαδίδη από το Δημοκρατικό Κόμμα, επί προεδρίας Μάριου Καρογιάν αποτελεί μια παρόμοια υπόθεση.
 
Ο Γιώργος Κολοκασίδης, ο οποίος μάλιστα κατείχε τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, διαγράφηκε εν μια νυκτί μετά από απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ που αποφάσισε ότι διαγράφεται «στο όνομα της κομματικής πολιτικής και ηθικής τάξης, που αποτελεί τη βάση της ενότητάς μας και τη δύναμη της ιδεολογίας μας, των αρχών και των αξιών μας».
 
Ουσιαστικά ο Γιώργος Κολοκασίδης, όπως και ο Ζαχαρίας Κουλίας διαγράφηκαν διότι διαφώνησαν με την υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος, Μάριου Καρογιάν για την προεδρία της βουλής. Μάλιστα, στην περίπτωση Κολοκασίδη η πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία για παραπομπή του στην Πειθαρχική Επιτροπή του κόμματος, καταψηφίστηκε και υπερψηφίστηκε η πρόταση για άμεση διαγραφή του.
 
Ο Γιώργος Κολοκασίδης καταχώρησε τότε αγωγή ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ενώ ζητούσε έκδοση προσωρινού διατάγματος για αναστολή της απόφασης του Εκτελεστικού Γραφείου, το οποίο και εξασφάλισε.
 
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διάταγμα που εξέδωσε για την περίπτωση Κολοκασίδη, το Δικαστήριο, δεν ενδιαφέρεται και ούτε εξετάζει τους λόγους διαγραφής που πιθανόν να υπήρχαν, και δικαιολογούν την απόφαση διαγραφής, αλλά τον τρόπο διαγραφής που άπτεται των αντιδημοκρατικών και αντικαταστατικών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.

«Η απόφαση διαγραφής», αναφέρεται στην απόφαση της υπόθεσης Κολοκασίδη», ελήφθη από αναρμόδιο συλλογικό όργανο (Eκτελεστικό Γραφείο και μέλη κοινοβουλευτικής ομάδας) χωρίς να τηρηθούν οι κανόνες φυσικής δικαιοσύνης και χωρίς ο Γιώργος Κολοκασίδης να ακουστεί.  Στην παρούσα περίπτωση υπάρχει πλήρης έλλειψη σεβασμού  στις πρόνοιες του καταστατικού του κόμματος το οποίο παραβιάστηκε βάναυσα όπως επίσης παραβιάστηκαν οι αρχές της φυσικής δικαιοσύνης.  Ο Γιώργος Κολοκασίδης δεν ενημερώθηκε, δεν δικάστηκε, δεν απολογήθηκε αλλά με συνοπτικές διαδικασίες διεγράφη τυγχάνοντας μιας εξευτελιστικής μεταχείρισης από το ίδιο του το κόμμα για ότι κατ΄   ισχυρισμόν ερμηνεύεται ότι εσήμαιναν αυτά που ανέφερε στη δήλωσή του ημερ. 30.5.2011».
 
Η απόφαση για διαγραφή του Γιώργου Κολοκασίδη, όπως και η αναπλήρωση της θέσης του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος, δεν έγινε ποτέ, αφού μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΔΗΚΟ τον Δεκέμβριο του 2013, ανακοινώθηκε πως η νέα ηγεσία του κόμματος υπό τον Νικόλα Παπαδόπουλου, προχώρησε σε αποκατάσταση της απαράδεκτης, όπως την χαρακτήρισε, διαγραφής του.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα Δικαστήρια η επόμενη μάχη στον εμφύλιο της ΕΔΕΚ
 
Η ένταση στις σχέσεις τους
Αυτό πάντως που αφέθηκε να νοηθεί από την πλευρά Σιζόπουλου, είναι πως ο Δημήτρης Παπαδάκης πέραν από τα όποια πειθαρχικά αδικήματα εξετάστηκαν και οδήγησαν στη δίωξη του, υπήρξαν και άλλα (σ.σ. ενδεχομένως και ποινικά) και που αφορούν στα τελευταία χρόνια. Απαντώντας ο Δημήτρης Παπαδάκης διερωτήθηκε, πώς τον άφησαν να είναι υποψήφιος από τη στιγμή που υπήρχαν εναντίον του τέτοιες κατηγορίες, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να πάρει κάποια απάντηση.
 
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Παπαδάκης, εδώ και καιρό είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του για διάφορες καταστάσεις εντός του κόμματος.
 
Ένα από τα σημεία διαφωνίας το οποίο εκφράστηκε και δημόσια άλλωστε, ήταν το ζήτημα του ΓΕΣΥ. Χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαδάκης σημείωνε τις προηγούμενες ημέρες, πως δεν γίνεται το κόμμα που πολέμησε για το ΓΕΣΥ, για δεκαετίες, να εμφανίζεται επί προεδρίας Σιζόπουλου ως πολέμιο του.
 
Δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν που ο Δημήτρης Παπαδάκης με παρεμβάσεις του, πάντα ενώπιον τον οργάνων του κόμματος και ποτέ μπροστά από ανοικτές κάμερες, έβαζε δύσκολα στον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ως προς τις πολιτικές του επιλογές.
 
Ο πόλεμος αυτός φαίνεται να κορυφώθηκε λίγο πριν τις Ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ο Ευρωβουλευτής καταγγέλλει, μια εβδομάδα πριν τις Ευρωεκλογές, στενός συνεργάτης του Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος μάλιστα είναι και μέλος του Πειθαρχικού, σε τυχαία συνάντηση του είπε χαρακτηριστικά, «θα δεις τι θα σου κάνουμε την Κυριακή».
 
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι κατηγορίες που εξαπέλυσε το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τη δίωξη του ο Δημήτρης Παπαδάκης για τον πόλεμο που δέχθηκε η υποψηφιότητα του κατά τη διάρκεια του προεκλογικού των Ευρωεκλογών. Ο Ευρωβουλευτής κατήγγειλε πως ο κομματικός μηχανισμός δούλεψε κατά βάσην προς την εκλογή ενός συγκεκριμένου υποψηφίου, συνεργάτη του προέδρου της ΕΔΕΚ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η προσφυγή Παπαδάκη και τα έξι σημεία στα οποία λογοδοτεί η ΕΔΕΚ στο Δικαστήριο 
 
Η ανακοίνωση του Πειθαρχικού
Το βράδυ της Δευτέρας, ομόφωνα το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΚΣ ΕΔΕΚ αποφάσισε τη διαγραφή του ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδάκη, από το μητρώο των μελών του κόμματος.

Η απόφαση λήφθηκε στα επαρχιακά γραφεία της ΕΔΕΚ Λεμεσού, μετά από τρίωρη συνεδρία του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Την απόφαση ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Κινήματος, Μορφάκης Σολομωνίδης.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΚΣ ΕΔΕΚ, αφού έλαβε υπόψη του όλες τις μαρτυρίες και τεκμήρια, που κατατέθηκαν ενώπιον του, καθώς επίσης και τη συμπεριφορά του Δημήτρη Παπαδάκη, με την απόφασή του να αποταθεί στο δικαστήριο για ερμηνεία εγγράφου, το οποίο ο ίδιος υπέγραψε εν μέσω της εν εξελίξει πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον του, δείχνει ξεκάθαρα τις μεθοδευμένες ενέργειές του, για να παρέμβει και να επηρεάσει  την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, αλλά και της κοινής γνώμης».
 
«Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έγιναν, ούτε την υστάτη δεν έχει δείξει τον παραμικρό σεβασμό στο κόμμα που τον εξέλεξε και στις εσωτερικές νόμιμες καταστατικές διαδικασίες», σημειώνει.

Επίσης, σημειώνει ότι «η όλη στάση και συμπεριφορά του αποδεικνύει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι ο ίδιος έχει θέση τον εαυτό του εκτός κόμματος».

Ως εκ τούτου, προστίθεται «το Πειθαρχικό Συμβούλιο μη έχοντας άλλη επιλογή αποφάσισε ομόφωνα την διαγραφή του από το μητρώο μελών του ΚΣ ΕΔΕΚ».

Τέλος, το ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει ότι το σκεπτικό της απόφασης θα δοθεί αργότερα στην δημοσιότητα.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ