Η προσφυγή Παπαδάκη και τα έξι σημεία στα οποία λογοδοτεί η ΕΔΕΚ στο Δικαστήριο

Νομικά όπλα από τη φαρέτρα του, έβγαλε ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος γύρισε την πλάτη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του κόμματός και προσέφυγε στο Δικαστήριο, την ώρα που ο Μαρίνος Σιζόπουλος κατέθεσε ερήμην του, ενώ η ετυμηγορία του Πειθαρχικού αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός της ημέρας.
 
Ο Δημήτρης Παπαδάκης και ο δικηγόρος του, Φάνος Αντρέου, αφού μελέτησαν τις νομικές οδούς που έχουν στη διάθεσή τους, κατήγγειλαν τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο Πειθαρχικό και ακολούθως με κίνηση ματ, προσέφυγαν στο Δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει κατά πόσο υπάρχει παραβίαση στη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της ΕΔΕΚ και του Δημήτρη Παπαδάκη πριν τις Ευρωεκλογές και αφορούσε τις οικονομικές υποχρεώσεις του Ευρωβουλευτή σε περίπτωση εκλογής του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κίνηση ματ από Παπαδάκη-Μπλόκαρε Σιζόπουλο, του έστειλε κλήση για Δικαστήριο

Παρά το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ παρέλαβε την κλήση το περασμένο Σάββατο και με την οποία καλείται να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο, το Πειθαρχικό «προσπερνώντας» την, διεξήγατε κανονικά την ακροαματική του διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσε ως μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ερήμην της πλευράς του Δημήτρη Παπαδάκη. Μάλιστα το Πειθαρχικό δεν διέκοψε τη διαδικασία μέχρι την απόφαση του Δικαστηρίου, αλλά σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του.
 
Ο REPORTER φέρνει στο φως την κλήση που επιδόθηκε στην ΕΔΕΚ και στο Πειθαρχικό της Συμβούλιο, το οποίο καλείται μέσα σε επτά ημέρες από την ημέρα επίδοσης της κλήσης, που ήταν το περασμένο Σάββατο, να καταχωρήσει  εμφάνιση για την ακρόαση, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Μαρτίου.
 
Το Δικαστήριο θα κληθεί να διασαφηνίσει τα ακόλουθα ερωτήματα:
1) Κατά πόσον η έγγραφη συμφωνία 11/04/2019, είναι συμβατή με την απόφαση του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 19ης Μαΐου και 10ης Ιουλίου 2008 σχετικά με τα μέτρα εφαρμογής του καθεστώτος των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. στις 13/07/2019 ως αυτή έχει τροποποιηθεί (Κανονισμός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).
2) Κατά πόσον η έγγραφη συμφωνία αντίκειται και παραβιάζει την απόφαση του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
3) Κατά πόσο η έγγραφη συμφωνία και ειδικότερα οι όροι και / ή σημεία 2 και 3 αυτής, είναι συμβατοί με την απόφαση του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (σ.σ. ειδικότερα σε σχέση με συγκεκριμένα άρθρα του ευρωπαϊκού κανονισμού)
4) Κατά πόσο η έγγραφη συμφωνία και ειδικότερα οι όροι και / ή σημεία 2 και 3 αυτής, αντίκειται και παραβιάζουν την απόφαση του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
5) Επιπρόσθετα και / ή διαζευκτικά, δήλωση Δικαστηρίου (Declaratory Order or Judgment) ότι ο Ευρωβουλευτής εξαιρείται της υποχρέωσης εκτέλεσης ή συμμόρφωσης με τους όρους ή τα σημεία 2 και 3 της έγγραφης συμφωνίας.
6) Οποιαδήποτε άλλη συμφωνία κρίνει ορθό και δίκαιο το σεβαστό Δικαστήριο.
 
Στην κλήση αναφέρεται πως η εμφάνιση της ΕΔΕΚ και του Πειθαρχικού, μπορεί να καταχωρηθεί προσωπικά ή μέσω δικηγόρου, ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει εντός των επτά ημερών, τότε επισημαίνεται πως θα εκδοθούν «τέτοια διατάγματα και θα ακολουθήσουν τέτοιες διαδικασίες, όπως το Δικαστήριο ή ο Δικαστής κρίνει ορθό και δίκαιο».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα Δικαστήρια η επόμενη μάχη στον εμφύλιο της ΕΔΕΚ

Με αυτή την διαδικασία το Δικαστήριο καλείται στην ουσία, να ερμηνεύσει την συμφωνία που επέβαλε η ΕΔΕΚ και ο Μαρίνος Σιζόπουλος στον Δημήτρη Παπαδάκη και να αποφασίσει κατά πόσο είναι συμβατή με τους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Πρόκειται για δραστικό ένδικο μέτρο, που σε περίπτωση που το Δικαστήριο κρίνει πως παραβιάζονται οι κανονισμοί του Ευρωκοινοβουλίου, τότε ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα βρεθεί εκτεθειμένος, αφού αυτό σημαίνει ότι το έγγραφο παραβιάζει τους σχετικούς κανονισμούς και πως πρόκειται για παράνομη συμφωνία.
 
Επίσης εάν το Δικαστήριο δικαιώσει τον Δημήτρη Παπαδάκη, τότε δημιουργούνται σκιές γύρω από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ενώ υπενθυμίζεται πως η θέση της υπεράσπισής του Δημήτρη Παπαδάκη είναι πως το Πειθαρχικό και ο καταγγελλόμενος και μάρτυρας Μαρίνος Σιζόπουλος ενέργησαν με δόλο και προσπάθησαν να εκβιάσουν την εφαρμογή παράνομης συμφωνίας.
 
Στο επίκεντρο της ακροαματικής διαδικασίας, θα βρεθούν σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δηλώσεις του Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «όταν διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως διάθεση συνεργασίας, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που κατέβαλα καλοπροαίρετα και καλόπιστα, μετά από οδηγίες του Πολιτικού Γραφείου για περίοδο πέντε και πλέον μηνών για να υλοποιήσει νομότυπα τις υποχρεώσεις που ενυπόγραφα ανέλαβε έναντι του κόμματος ως υποψήφιος ευρωβουλευτής».  Κάτι που ερμηνεύεται από την πλευρά της υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαδάκη πως υπάρχει παραδοχή εκβιασμού για εφαρμογή παράνομης συμφωνίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέθεσε στο Πειθαρχικό ο Σιζόπουλος-Βγάζουν απόφαση ερήμην Παπαδάκη
 
Σημειώνεται πως ο δικηγόρος του κ. Παπαδάκη, Φάνος Αντρέου, εξασφάλισε έγγραφο από την ομάδα Σοσιαλιστών & Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, που σχετίζεται με τα σημεία 2 & 3 της συμφωνίας του με την ΕΔΕΚ. Σύμφωνα με την απάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, οι Ευρωβουλευτές δικαιούνται αποζημίωση για την εργοδότηση κοινοβουλευτικών βοηθών, μόνο «αν τα έξοδα αυτά σχετίζονται με την άσκηση της εντολής τους». Αναφέρεται, επίσης, πως οποιοσδήποτε άλλος λόγος αντίκειται στους κανονισμούς.
 
Ως εκ τούτου η υπεράσπιση του Δημήτρη Παπαδάκη αναμένεται να θέσει τη θέση στο Δικαστήριο πως η παραβίαση του σχετικού κανονισμού, συνιστά διάπραξη ποινικού αδικήματος από πλευράς Δημήτρη Παπαδάκη και ο ίδιος θα κινδύνευε με ποινή φυλάκισης μέχρι δέκα ετών.
 
Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, η πλευρά του Δημήτρη Παπαδάκη εξετάζει και άλλα ένδικα μέσα, ενώ δεν άφησαν απαρατήρητες τις  αναφορές από τον Μαρίνο Σιζόπουλο ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ο Δημήτρης Παπαδάκης να διέπραξε εκτός από πειθαρχικά και άλλα αδικήματα.
 
Σημειώνεται πως στην κλήση αναφέρεται ότι «σε περίπτωση που δεν εμφανιστείτε στον τόπο και την ώρα που αναφέρονται θα εκδοθούν τέτοια διατάγματα και θα ακολουθήσουν τέτοιες διαδικασίες, όπως το Δικαστήριο ή ο Δικαστής κρίνει ορθό και δίκαιο.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου