Στα Δικαστήρια η επόμενη μάχη στον εμφύλιο της ΕΔΕΚ

Στις αίθουσες των Δικαστηρίων και όχι στα γραφεία της ΕΔΕΚ αναμένεται να ξεκαθαρίσει η άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στον Πρόεδρο του κόμματος Μαρίνο Σιζόπουλο και στον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη.
 
Τα όσα εκτυλίχθηκαν χθες ήταν πρωτόγνωρα για τους Κύπριους Σοσιαλδημοκράτες και θα μείνουν χαραγμένα ως η ημέρα με μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες αντιπαραθέσεις που βίωσε το κίνημα στην ιστορία του.
 
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα όποια συναγωνιστικά αισθήματα έχουν εξανεμιστεί κι έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη πληγή, που είναι άγνωστο πώς και πότε θα επουλωθεί και τι ζημιά θα αφήσει στο σώμα του κινήματος, δεδομένης της επικοινωνιακής καταστροφής που έχει προκαλέσει ο εμφύλιος.
 
Με βάση τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες, επρόκειτο να παρουσιαστεί ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, στην οποία ο κ. Παπαδάκης κατηγορείται για αντικομματική συμπεριφορά. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναμενόταν ότι θα αντεξεταζόταν από την υπεράσπιση του κ. Παπαδάκη, ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες και παραμένει πεπεισμένος ότι διώκεται πολίτικα από την ηγεσία του κόμματός του, με απώτερο στόχο τη διαγραφή του, ώστε να μην μπορεί να διεκδικήσει αξίωμα στις εσωκομματικές εκλογές του 2021.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γυρίζει την πλάτη στο Πειθαρχικό με ετυμηγορία Δικαστηρίου ο Παπαδάκης
 
Πολιτική πυξίδα
Τα πράγματα, ωστόσο, εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά. Το πρωί ο ευρωβουλευτής παρέθεσε διάσκεψη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να παραστεί στη διαδικασία του απογεύματος ενώπιον του Πειθαρχικού. Την ίδια στιγμή άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία της ΕΔΕΚ για πρόσφατες πολιτικές αποφάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως το κόμμα έχει χάσει την πολιτική του πυξίδα υπό τον Μαρίνο Σιζόπουλο.
 
«Όλοι αντιλαμβάνονται πως το θέμα δεν είναι οικονομικές διάφορες. Αυτή τη στιγμή η ΕΔΕΚ θα έπρεπε να πρωτοστατεί και να βρίσκεται στο προσκήνιο για τις πολιτικές και κοινωνικές τις θέσεις. Αντί αυτού, βρίσκεται στο προσκήνιο για τα εσωκομματικά», είπε ο κ. Παπαδάκης. «Αυτόν τον δρόμο δεν τον επέλεξα εγώ. Καμία αντικομματική συμπεριφορά μου δεν μπορεί να αποδειχθεί», τόνισε.
 
«Παρόλο που ήμασταν οι πρωτεργάτες του ΓΕΣΥ, με τις επιλογές που έκανε η ηγεσία μας κατατάσσει στους πολέμιους του ΓΕΣΥ. Ποιο κομματικό όργανο που σέβεται τον εαυτό του αποφάσισε τη μια μέρα να υπερψηφιστούν οι προϋπολογισμοί και την άλλη μέρα στη Βουλή καταψηφίστηκαν;», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ.
 
Πήγε επιδότης στην ΕΔΕΚ
Στο πλαίσιο της πρωινής του διάσκεψης, ο κ. Παπαδάκης αποκάλυψε πως ο δικηγόρος του, Φάνος Ανδρέου, έχει προσφύγει και στο Δικαστήριο, χωρίς να δώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες. Τελικά, οι λεπτομέρειες… επιδόθηκαν από δικαστικό επιδότη στα γραφεία της ΕΔΕΚ, λίγη ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της συνεδρίας του Πειθαρχικού Συμβουλίου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, είτε η επίσημη ΕΔΕΚ είτε το Πειθαρχικό Συμβούλιο, θα πρέπει να παραστούν κατά την ορισμένη ημερομηνία ενώπιον του Δικαστηρίου, το οποίο θα κληθεί να ερμηνεύσει την συμφωνία του Δημήτρη Παπαδάκη με την ΕΔΕΚ, με βάση τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου. Δηλαδή, το Δικαστήριο θα αποφανθεί κατά πόσο η εν λόγω συμφωνία είναι συμβατή με τους κανονισμούς του Ευρωκοινοβουλίου.
 
Ο Δημήτρης Παπαδάκης είχε δώσει στη δημοσιότητα το έγγραφο που κλήθηκαν να υπογράψουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, στο οποίο σημείωνε χειρόγραφα την επιφύλαξή του για το δεύτερο και το τρίτο σημείο, αναφέροντας νομικά κωλύματα σε σχέση με τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου. Επίσης δημοσιοποίησε σχετική διευκρίνιση των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, του ευρωπαϊκού κόμματος στο οποίο ανήκει η ΕΔΕΚ, στην οποία αναφέρεται ότι οι ευρωβουλευτές δικαιούνται αποζημίωση για την εργοδότηση κοινοβουλευτικών βοηθών, μόνο «αν τα έξοδα αυτά σχετίζονται με την άσκηση της εντολής τους». Σημειώνεται, επίσης, πως οποιοσδήποτε άλλος λόγος αντίκειται στους κανονισμούς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κίνηση ματ από Παπαδάκη-Μπλόκαρε Σιζόπουλο, του έστειλε κλήση για Δικαστήριο
 
«Άλλα αδικήματα»
Λίγο μετά την επίδοση της κλήσης, ο Μαρίνος Σιζόπουλος απευθύνθηκε στα ΜΜΕ, με νέες κατηγορίες εναντίον του κ. Παπαδάκη. «Περιήλθαν στην κατοχή μου στοιχεία τα οποία πιθανόν να συνιστούν διάπραξη εκ μέρους του ευρωβουλευτή άλλων αδικημάτων, τα οποία ενδεχομένως να είναι πέραν των κομματικών πειθαρχικών παραπτωμάτων», δήλωσε.
 
«Ως εκ τούτου», πρόσθεσε, «ως Πρόεδρος ενός κόμματος, το οποίο έχει ανοικτό μέτωπο σύγκρουσης με φαινόμενα διαπλοκής, δεν θα μπορούσα να συγκαλύψω μια τέτοια περίπτωση και να είμαι συνυπεύθυνος και/ή συνένοχος και η ΕΔΕΚ να είναι εκτεθειμένη σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, σε περίπτωση αποκάλυψης και δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων».
 
Ερωτηθείς για το τι ακριβώς εννοεί όταν μιλά για διάπραξη και άλλων αδικημάτων πέραν των κομματικών, δήλωσε ότι «αυτά θα διαπιστωθούν στην πορεία του χρόνου και αφού συζητηθούν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο».
 
Όπως ήταν αναμενόμενο, η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ευρωβουλευτή, ο οποίος με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για δυσφήμιση και συκοφαντία, με στόχο να πληγεί προσωπικά και πολιτικά. «Θα καλέσω για πολλοστή φορά τον κ. Σιζόπουλο να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποσύρει άμεσα τις καταγγελίες εις βάρος μου, αντί να ρίχνει λάσπη, να αφήνει υπονοούμενα και να επιχειρεί να δημιουργεί εντυπώσεις», τόνισε.
 
Απόφαση ερήμην
Λίγα λεπτά αργότερα, ανακοίνωση εξέδωσε το Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο, στο μεταξύ, συνέχισε τη διαδικασία στην απουσία του κ. Παπαδάκη και χωρίς ο κ. Σιζόπουλος να αντεξεταστεί. Ανέφερε ότι θα εκδώσει την απόφασή του τη Δευτέρα.
 
Γνωστοποίησε ότι «δεδομένου ότι στην σημερινή Ακροαματική διαδικασία του Πειθαρχικού Συμβουλίου ο καταγγελλόμενος αρνήθηκε να παρευρεθεί και να καταθέσει την δική του θέση, το Πειθαρχικό Συμβούλιο θα προχωρήσει στην έκδοση απόφαση στην απουσία του καταγγελλόμενου. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο καθ’ όλην την διάρκεια της σημερινής διαδικασίας τηρούσε πρακτικά διασφαλίζοντας πλήρη διαφάνεια και δίκαιη δίκη για τον καταγγελλόμενο», ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στο δικαστικό μέλλον της διαδικασίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέθεσε στο Πειθαρχικό ο Σιζόπουλος-Βγάζουν απόφαση ερήμην Παπαδάκη

Δειτε Επισης

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο-Εξαπάτησε πάνω από 800.000
Στην Κύπρο 1.400 ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες
Ανάρτηση πρόδωσε το μοντέλο που δολοφονήθηκε σε εστιατόριο-Bίντεο ντοκουμέντο από την εκτέλεσή της
Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό
Πλήρωσε 23 φορές για να πάρει πίσω τη κατοχή γης που απώλεσε και... έχασε σχεδόν 13 χιλιάδες
Άγρια δολοφονία στην Ινδία-Έριξε τον κωφάλαλο γιο της σε ποτάμι με κροκόδειλους
Κορυφώνεται η αγωνία για τη Ράφα μετά τα ισραηλινά πλήγματα-Η CIA στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία
Το σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι από τους Ουκρανούς αξιωματούχους-«Πύραυλος, drone, πύραυλος»
Οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν την κατασκευή προβλήτας στη Γάζα-Βάζουν δύσκολα οι καιρικές συνθήκες
Συνεχίζουν να μην καταγράφονται από την Αστυνομία οι διελεύσεις των επανεγκατασταθέντων-Χάνονται επιδόματα