Ικανοποίησε τους Βαρωσιώτες ο Αναστασιάδης, έμεινε μόνη της η Ζέτα

Εκπλήξεις επιφύλαξε ο Νίκος Αναστασιάδης στον μίνι ανασχηματισμό που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής, αφού παρά την ονοματολογία που έδινε και έπαιρνε τις τελευταίες ημέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επέλεξε τον Δήμαρχο Αγίας Ναπάς για το Υπουργείο Μεταφορών και τον δικηγόρο Κυριάκο Κούσιο για τη νευραλγική θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το νέο Υπουργικό-Το όνομα έκπληξη στο Υπ. Μεταφορών

Από εκεί και πέρα, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντικατέστησε τον παραιτηθέντα υπουργό Οικονομικών, με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη και στη θέση του δεύτερου, τοποθέτησε τον αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκο Νουρή.
 
Τα σενάρια που ήθελαν τον Πρόδρομο Προδρόμου να τοποθετείται στο Υπουργείο Παιδείας επιβεβαιώθηκαν, ενώ το όνομα του αντικαταστάτη του στο πόστο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κρατήθηκε από τον Πρόεδρο, ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι τη στιγμή της ανακοίνωσης.
 
Την ίδια ώρα η αναπληρώτρια του Πρόδρομου Προδρόμου στο Προεδρικό, Κλέλια Βασιλείου, ετοιμάζεται να αναλάβει νέα καθήκοντα, αυτά της Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Παράλληλα ο Κώστας Χαμπιαούρης μετά την απομάκρυνση του από το Υπουργείο Παιδείας, δεν θα  μείνει άνεργος αφού θα αναλάβει χρέη Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων στη θέση του παραιτηθέντα Γιαννάκη Παπαδούρη.
 
Ένα πρώτο ξεκάθαρο συμπέρασμα που εξάγεται μετά τις ανακοινώσεις του Προεδρικού, είναι η πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη, να ικανοποιήσει το αίτημα των Αμμοχωστιανών για πρόσωπα στο Υπουργικό από την Επαρχία τους.
 
Μετά τον διορισμό του Γιώργου Σαββίδη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου αντικατέστησε τον Ιωνά Νικολάου, οι διορισμοί του Γιάννη Καρούσου και του Κυριάκου Κούσιου, ανεβάζουν τον αριθμό στους τρεις, την ώρα που το Υπουργικό Συμβούλιο του 2018, μετά την επανεκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη, δεν είχε ούτε ένα υπουργό από την Επαρχία Αμμοχώστου.
Οι αποφάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη έχουν και μια δεύτερη παράμετρο, αφού μετά την απομάκρυνση της Βασιλικής Αναστασιάδου και τη «μεταγραφή» της Κλέλιας Βασιλείου στη θέση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, το Υπουργικό Συμβούλιο έμεινε μόνο με μια γυναίκα, τη Ζέτα Αιμιλιανίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων για τον ανασχηματισμό

Τα νέα πρόσωπα
Ο Νίκος Νουρής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής την τελευταία δεκαετία, αφού διάγει τη δεύτερη του θητεία στη Βουλή των αντιπροσώπων (σ.σ. μπήκε στη Βουλή τον Μάρτιο του 2013). Προηγουμένως, διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Λευκωσίας ενώ υπήρξε και πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου.
 
Γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία, σπούδασε φαρμακευτική και στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές στον ΔΗΣΥ εκλέχθηκε στη θέση του αντιπροέδρου, θέση από την οποία εν τω μεταξύ, αναμένεται να παραιτηθεί εντός των επόμενων ημερών.
 
Στη Βουλή, ο νέος υπουργός Εσωτερικών ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.
 
Ο Γιάννης Καρούσους, ο οποίος θα αντικαταστήσει τη Βασιλική Αναστασιάδου στο υπουργείο Μεταφορών είναι μόλις 40 χρονών και υπηρετεί από το 2013 ως Δήμαρχος Αγίας Νάπας. Τον Δεκέμβριο του 2006 εκλέγηκε δημοτικός σύμβουλος για πρώτη φορά και επανεκλέγηκε τον Δεκέμβριο του 2011. Ιδρυτής και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Αγίας Νάπας.
Ο Κυριάκος Κούσιος, γεννήθηκε το 1952 στην Αμμόχωστο και μεταξύ άλλων, διετέλεσε Αντιδήμαρχος Στροβόλου, Μέλος του Προξενικού Σώματος, Μέλος Διοικητικών Συμβουλίων Δημοσίων Εταιρειών, Μέλος Αθλητικών και άλλων σωματείων. Από αυτά ξεχωρίζει η Ανόρθωση, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος, ενώ υπήρξε και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κ. Κούσιος: Θέλω να βάλω ένα λιθαράκι για να αυξηθεί το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού

Ο Παναγιώτης Σεντώνας είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και επικεφαλής της Υπηρεσίας υλοποίησης του προγράμματος Erasmus + για τη Νεολαία καθώς και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.
 
Είναι Αντιπρόεδρος Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο  Κύπρου σε θέματα διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Πραγματοποίησε τις προπτυχιακές του σπουδές με πλήρη υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μέσω γραπτής δήλωσης του εξέφρασε τις ευχαριστίες του, στον τέως πλέον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του στην Κυβέρνηση.

«Σχολιάζοντας τις πολύ θετικές επιδόσεις της οικονομίας και τη σταθερή αναπτυξιακή πορεία δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις θερμές ευχαριστίες μου στον απερχόμενο Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, έναν από τους στενότερους συνεργάτες μου, για το έργο που έχει επιτελέσει τόσα χρόνια στη νευραλγικής σημασίας θέση του Υπουργού Οικονομικών, οδηγώντας την οικονομία από τη βαθιά κρίση στην ανάπτυξη.
 
«Εύχομαι στον κ. Γεωργιάδη κάθε επιτυχία στη νέα πορεία του», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα