Πόλεμος ανακοινώσεων Κυβέρνησης-ΑΚΕΛ για τους όρους αναφοράς

Πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε μεταξύ του Προεδρικού και του ΑΚΕΛ, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του κόμματος Άντρου Κυπριανου, ο οποίος υποστήριξε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος δήλωσε στο Εθνικό Συμβούλιο ότι θα ζητούσε, πρόσθετα στους Όρους Αναφοράς, τη συμπερίληψη ρητά του ζητήματος της κατάργησης των εγγυήσεων.

Σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε εκ νέου στο ΑΚΕΛ, δηλώνοντας ότι η αναφορά που έγινε από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος δεν αληθεύει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διέψευσε τις αναφορές Α. Κυπριανού για τους όρους αναφοράς η Κυβέρνηση
 
Μάλιστα ο κ. Προδρόμου άφησε αιχμές πως το ΑΚΕΛ ότι δεν συντάσσεται με την ε/κ πλευρά. 
 
«Ο Πρόεδρος δεν ζητούσε ούτε και είπε κάτι τέτοιο. Εκείνο που εξηγεί και δημόσια ο Πρόεδρος είναι ότι προσπάθησε και υπογράμμιζε ότι οι δύο πλευρές έπρεπε να παραμείνουμε στα όσα είχαν διαμειφθεί και στη συνεννόηση και συμφωνία που έκανε ο ίδιος με τον κ. Μ. Ακκιντζί στη συνάντησή τους, στις 9 Αυγούστου, χωρίς να ζητούν με επιλεκτικές προσθήκες να προκαταλάβουν τη διαπραγμάτευση ή και να αλλοιώσουν το όλο πλαίσιο», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.  

Πρόσθεσε «αφού φαίνεται να χρειάζεται, θα εξηγήσουμε το πολύ απλό που ανέφερε ο Πρόεδρος. Ότι, δηλαδή, προέτρεψε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να μην προσπαθεί να εισαγάγει πρόσθετα στοιχεία, επιλεκτικά. Διότι αυτό συνέβη στη διάρκεια των διαβουλεύσεων με την κα Λουτ. Επιχειρηματολογώντας, ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν ζητά, για παράδειγμα, να συμπεριληφθεί ξεχωριστά και προκαταβολικά αναφορά για κατάργηση των εγγυήσεων. Όχι διότι δεν ζητά και δεν πρέπει να συζητηθούν στη διαπραγμάτευση και οι εγγυήσεις, αλλά διότι όλα τα υπό συζήτηση κεντρικά θέματα περιλαμβάνονται ήδη στις έξι παραμέτρους, δηλαδή στο Πλαίσιο του Γ.Γ. και δεν θα ήταν ωφέλιμο να απομονώνεται το ένα ή το άλλο σημείο και να προτάσσεται από κανέναν. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία ελπίζουμε να μην επιμείνει να διαστρεβλώνει κανένας».
 
Ο κ. Προδρόμου σημειώνει πως «περισσότερο προβληματικό, όμως, είναι ότι και με την τελευταία ανακοίνωσή της, η ηγεσία του ΑΚΕΛ δείχνει και πάλι να εξισώνει τις ακραίες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς που παρεμποδίζουν και την πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ, μέσω της κας Λουτ, και την όλη διαπραγμάτευση, με την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». 
 
«Όταν το ΑΚΕΛ δείχνει αυτή την επιμονή να απευθύνεται «συμμετρικά» και με συστάσεις και «στους δύο ηγέτες», να συμπεράνουμε ότι δεν συντάσσεται με καμία πλευρά, ούτε με την ελληνοκυπριακή;», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
"Έχετε πάρει διαζύγιο από την αλήθεια"
Στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, υποδεικνύοντας πως «εκεί στο Προεδρικό έχετε πάρει διαζύγιο από την αλήθεια».

«Επειδή ο κ. Προδρόμου», σημειώνει ο Στέφανος Στεφάνου, «σήμερα επιχειρεί να διαψεύσει τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ για την πρόθεση του Προέδρου να ζητήσει τη συμπερίληψη ρητής αναφοράς για κατάργηση εγγυήσεων στους όρους αναφοράς, εμείς τους απαντούμε: επειδή εκεί στο Προεδρικό έχετε πάρει διαζύγιο από την αλήθεια δώστε, εάν έχετε το θάρρος, τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου στη δημοσιότητα. Έτσι, ο κόσμος θα διαπιστώσει, τελικά, ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψεύδεται».
 
Μάλιστα το ΑΚΕΛ απαντά και στο ερώτημα που έθεσε νωρίτερα σήμερα ο Πρόδρομος Προδρόμου: «Εμείς συντασσόμαστε με την Κύπρο, το λαό μας και τη λύση του Κυπριακού, η οποία θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει τον τόπο. Εμείς υπηρετούμε την προοπτική της λύσης. Το Προεδρικό με τους χειρισμούς και την πολιτική του όλο αυτό το διάστημα, ποια προοπτική υπηρετεί;», διερωτάται ο κ. Στεφάνου.
 
«Αν δημιουργείται αυτό το τοξικό κλίμα μεταξύ του ΑΚΕΛ, Προέδρου ΔΗΣΥ, με ποιους μπορεί να συνεργαστεί για να δούμε ζωντανή την ελπίδα για επανένωση της πατρίδας μας;»
Στην αντιπαράθεση, θέση παίρνει και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, στρέφοντας τα πυρά του κατά του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, εκφράζοντας την απορία «αν δημιουργείται αυτό το τοξικό κλίμα μεταξύ του ΑΚΕΛ, του Προέδρου και κατ’ επέκταση και του Δημοκρατικού Συναγερμού, με ποιους πιστεύει το ΑΚΕΛ ότι μπορεί να συνεργαστεί για να δούμε ζωντανή την ελπίδα για επανένωση της πατρίδας μας;».

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως είναι πολύ προσεκτικός όλα τα χρόνια που πολιτεύεται, να μην δημιουργεί εντάσεις, τονίζοντας πως δεν πάει στα εθνικά συμβούλια για να κάνει διαρροές.
 
«Πιστώνω το ΑΚΕΛ πως έχει έγνοια για το κυπριακό. Θα υποβάλλω μια απλή, λογική ερώτηση. Ένα ρητορικό ερώτημα. Αν δημιουργείται αυτό το τοξικό κλίμα μεταξύ του ΑΚΕΛ, του Προέδρου και κατ’ επέκταση και του Δημοκρατικού Συναγερμού, με ποιους πιστεύει το ΑΚΕΛ ότι μπορεί να συνεργαστεί για να δούμε ζωντανή την ελπίδα για επανένωση της πατρίδας μας; Είμαι πάρα πολύ προσεχτικός όλα τα χρόνια που πολιτεύομαι να μη δημιουργώ εντάσεις. Και ξέρετε, οι οπαδοί του κάθε κόμματος θέλουν τον αρχηγό τους να είναι στο ρινγκ και να δίνει γροθιές. Με αυτό τον τρόπο ανεβαίνουν οι πολιτικές μετοχές του στο δικό του ακροατήριο. Δεν το έπραξα ποτέ και συνειδητά δεν θα το πράξω ποτέ. Ο τόπος μας βρίσκεται σε οριακό σημείο, είναι κρίμα την ώρα που ζούμε όχι μόνο εισβολή στη θάλασσα, σε ολόκληρη την ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και επέκταση της εισβολής επί εδάφους, μετά από 45 χρόνια βλέπουμε τον ορατό τον κίνδυνο εποικισμού και των Βαρωσίων. Εδώ έπρεπε να είναι καμπάνα εθνικού συναγερμού. Από τον απλό πολίτη, από όλους τους πολιτικούς χώρους. Το τι παρατηρώ. Οι απλοί πολίτες στην καθημερινότητά τους, το τελευταίο ίσως πράγμα που τους απασχολεί, και τα λέω με πόνο ψυχής αλλά αντικατοπτρίζω την πραγματικότητα. Ο καθένας τη δουλειά του, πως θα αυξήσει τον τζίρο του, πως θα χτίσει κάτι νέο, πως θα πάρει προαγωγή, μετακίνηση, ιδιωτικός ή δημόσιος τομέας δεν έχει διαφορά, εμείς τα πολιτικά κόμματα να ερίζουμε, κάθε πρωί το μόνο που κάνουμε είναι να ετοιμάζουμε πολεμικά ανακοινωθέντα μεταξύ μας και η χώρα χάνεται. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα».
  
Κληθείς να διαφωτίσει τα γεγονότα μετά από παρατήρηση δημοσιογράφου, επειδή αναφέρθηκε ο κ. Νεοφύτου στο ΑΚΕΛ, και ότι δεν είναι το ΑΚΕΛ που εμπόδισε τη συμφωνία επί ενός κοινού ανακοινωθέντος του εθνικού, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε ως εξής:
 
«Κοιτάξτε δεν πάω στα εθνικά συμβούλια, για να βγαίνω και να κάνω διαρροές. Κατάντησαν τα εθνικά μας συμβούλια να είναι χώρος αντί εθνικής ενότητας, συνεδρίες εθνικού διχασμού. Αυτό έχω να πω».
 
Ερωτηθείς για τη θέση του κ. Νεοφύτου ως προς τις αναφορές του Άντρου Κυπριανού για τους αναφοράς και τα όσα λέει ο ίδιος ότι ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για προσθήκη των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε:
 
«Θα το ξαναπώ. Δεν έχει λόγο να ξαναπάω σε εθνικό συμβούλιο υπό τέτοιες συνθήκες. Δηλαδή θα πηγαίνουμε εθνικά συμβούλια για να κάνουμε διαρροές; Ο οποιοσδήποτε. Να χτυπάμε ο ένας τον άλλο, δεν είναι αυτός ο ρόλος του εθνικού συμβουλίου. Είτε αποφασίζουμε ότι δεν υπάρχει ως θεσμός είτε να σεβαστούμε ότι πάμε, κουβεντιάζουμε πέντε πράγματα, είτε διαφωνούμε είτε συμφωνούμε, με ένα σεβασμό. Κάθε φορά που έχουμε εθνικό συμβούλιο είναι για έχουμε ειδήσεις. Και όχι για εθνική στρατηγική. Υποτίθεται είναι μυστικό, οι συνομιλίες που γίνονται στο εθνικό συμβούλιο. Να τις κάνουμε την επόμενη φορά στην ατέλειωτη πλατεία Ελευθερίας με ατέλειωτες συζητήσεις».
 
«Η πόλωση δεν εξυπηρετεί την εθνική μας υπόθεση»
Παρέμβαση στην αντιπαράθεση, έκανε και η Συμμαχία Πολιτών, με τον εκπρόσωπο τύπου της, Ανδρέα Αποστόλου, να τονίζει πως πρέπει να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν.

«Την στιγμή που ορθά απαιτούμε έμπρακτη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις τουρκικές προκλήσεις δυστυχώς στο Εθνικό Συμβούλιο δεν κατέστη δυνατόν να συμφωνηθεί ομόφωνη κοινή ανακοίνωση.

Στις κρίσιμες στιγμές ο λαός μας ορθά απαιτεί η πολιτική ηγεσία με σοβαρότητα και ενότητα να αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις. Για αυτό το λόγο επιμείναμε πως θα έπρεπε να εκδοθεί ομόφωνη ανακοίνωση.

Οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις που συμβάλουν στην περαιτέρω πόλωση του κλίματος δεν εξυπηρετούν την εθνική μας υπόθεση.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να αποφύγουμε τις αντιπαραθέσεις και να εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν: Καταδίκη της Τουρκίας, υπόδειξη στα ΗΕ και στην ΕΕ ότι με τις ενέργειες της, η Τουρκία, υποσκάπτει την πρωτοβουλία του ΓΓ ΟΗΕ για νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, και απαίτηση από την ΕΕ για αλληλεγγύη και ουσιαστικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και δεν προσφέρονται για πολιτικές αντιπαραθέσεις».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών