Κατέρρευσε η προσπάθεια έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος από το Εθνικό Συμβούλιο

Συμφώνησαν ότι καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις, διαφώνησαν όμως για το τι πρέπει να γίνει, οι αρχηγοί των κομμάτων που συμμετείχαν στο Εθνικό Συμβούλιο, στα πλαίσια του οποίου ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, για τις εξελίξεις μετά την εισβολή του τουρκικού γεωτρύπανο Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις καταδίκασαν την τουρκική εισβολή εντός αδειοδοτημένου οικοπέδου της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για πρώτη φορά, διαφώνησαν ωστόσο, ως προς το ποιες θα είναι εκείνες οι ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί η Κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου προκλητικότητα της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος από όλα τα κόμματα κατέρρευσε, αφού δεν υπήρξε ομοφωνία για το τί θα περιελάβανε.
 
Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι «στη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, δηλαδή για τις διαβουλεύσεις με την κα Λουτ, για τη συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ και για τις άλλες δραστηριότητες και επαφές στη Νέα Υόρκη, αλλά και για την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την Αμμόχωστο.
 
«Έγινε, επίσης, εκτενής και πλήρη ενημέρωση στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την τελευταία παράνομη επέμβαση της Τουρκίας σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Έγινε ενημέρωση σχετικά με όλες τις ενέργειες, στις οποίες προβαίνει η Κυπριακή Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της νέας παράνομης επέμβασης της Τουρκίας», πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου.  
 
«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις καταδικάζουν κατηγορηματικά αυτή τη νέα προκλητική, παράνομη παρέμβαση της Τουρκίας μέσα στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στο Εθνικό Συμβούλιο την αποφασιστικότητα του προκειμένου να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς, να προχωρήσει η πρωτοβουλία του ΓΓ, ούτως ώστε να φτάσουμε σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ», σημείωσε.
 
«Εξυπακούεται βέβαια», πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «ότι για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων θα δημιουργηθεί και το απαραίτητο κλίμα, δηλαδή θα τερματιστούν όλες αυτές οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και οι απειλές εναντίον της Κύπρου».
 
Ερωτηθείς ποια μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «γίνονται ενέργειες αξιοποιώντας όλα τα νομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα που έχουμε στη διάθεση μας. Αυτή τη στιγμή δεν θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε κάτι άλλο».
 
Σε ερώτηση τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν ο ΓΓ των ΗΕ συγκαλέσει μια τριμερή συνάντηση του ιδίου με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ενόσω συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχουμε πει με ποιο τρόπο αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ. Περιμένουμε από τον ΓΓ. Αυτή την ώρα δεν είναι χρήσιμο να κάνουμε υποθετικές ερωτήσεις και να τις απαντάμε».
 
Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Προδρόμου είπε «να είστε βέβαιοι ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση μετέρχεται και αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά, πολιτικά και νομικά μέτρα τα οποία μπορεί να λάβει». 
 
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Αβέρωφ Νεοφύτου καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο για τις ενέργειες της Τουρκίας και ειδικά την πρόθεση της να κάνει γεώτρηση εντός των αδειοδοτημένων οικοπέδων της ΚΔ. Την ίδια ώρα ο Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε πως βρισκόμαστε σε οριακό σημείο για το μελλον του Κυπριακού Ελληνισμού, ενώ ευχήθηκε οι προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη να καρποφορήσουν. 
 
«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τον διάλογο για επίλυση του Κυπριακού. Το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας την ώρα που ζητούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επαναβεβαιώσει τα ψηφίσματα για Αμμόχωστο και για τη ΔΔΟ, πρέπει να βγαίνει και από την ολόητητα των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, διαφορετικά θα πληγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία μας. 
 
Από την πλευρά του ο Άντρος Κυπριανού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την ενημέρωση και κατήγγειλε τις νέες προκλήσεις στην ΑΟΖ.
«Θέλω όμως να καταγγείλω και με όλη τη δύναμη της ψυχής μου τις ενέργειες της Τουρκίας. Ανησυχούμε ακόμα περισσότερο για το πως εξελίσσονται τα πράγματα γύρω από το Κυπριακό. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας τους κινδύνους που υπάρχουν. Θα συμφωνήσω απολύτως με τον κ. Νεοφύτου για το ποιο είναι το πλαίσιο στη βάση του οποίου διεκδικούμε  τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».
 
Ο πρόεδρος τα ΕΔΕΚ υπέδειξε ότι είναι ομόφωνη η τοποθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου για να καταδικαστούν οι ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ.
 
«Η δεύτερη πλάνη είναι χειρότερη της πρώτης. Δηλαδή αν υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι με τις μονομερείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς θα φτάσουμε σε λύση, κάθε άλλο παρά θα πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Θα πρέπει να στηριχτουμε στα πολιτικά και διπλωματικά όπλα που διαθέτει η ΚΔ. Πολύ περισσότερο αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως οι συνεχείς υποχωρήσεις οδηγούν σε μονιμοποίηση της διχοτόμησης και φέρνουν την Τουρκία κοντά στον στόχο της ελέγχου της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.»
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε πως η σύσκεψη έγινε κάτω από τη σκιά των παραβιάσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η καταδίκη αυτών των ενέργειων είναι ομόφωνη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
 
«Θα πρέπει η αντίδραση της ΚΔ να είναι άμεση και ανάλογη. Θα πρέπει να προωθήσουμε περιφερειακές συμμαχίες που θα μας επιτρέψουν να θωρακίσουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις κάτω από αυτές τις συνθήκες», υπέδειξε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
 
Όσο αφορά τα μέτρα ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε πως δεν επιθυμεί να μπει σε συζήτηση για τα μέτρα. Θα πρέπει αυτές οι προσπάθειες να ξεκινήσουν άμεσα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα μέτρα να είναι άμεσα, αποτελεσματικά και ανάλογα των προκλήσεων. «Μας έχει λεχθεί αυτό και δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους της Κυβέρνησης. Δεν είμαστε εμείς που θα προωθήσουμε τα μέτρα».
 
Από την πλευρά του ο Γιώργος Λιλλήκας επεσήμανε πως, «είναι θετικό το γεγονός ότι σήμερα τουλάχιστον για καταδίκη της Τουρκίας, υπήρξε ομοφωνία. Και υπήρξε ομοφωνία ότι αυτές οι ενέργειες υποσκάπτουν τις προσπάθειες του γ.γ. για επανέναρξη των συνομιλιών. Είναι λυπηρό να μην υπάρχει ομοφωνία ως προς το πως θα πρέπει να αναχαιτιστούν οι κινήσεις της Τουρκίας. Με τις κόκκινες γραμμές και τους στόχους που έχει θέσει η Τουρκία, δεν ξέρω που μας οδηγεί. Με τις κινήσεις της δεν θα λυθεί το Κυπριακό. Βοηθήσαμε άθελα μας με τις δύο διασκέψεις. Αν επαναλάβουμε το ίδιο λάθος για τρίτη φορά το λάθος θα βαραίνει εμάς».
 
«Δυστυχώς», είπε ο Γιώργος Λιλλήκας, «κατέρρευσε η προσπάθεια έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος, λόγω διαφορετικών εκτιμήσεων για το τι έπρεπε να περιέχει το Κοινό Ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου».  
 
Εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύης, ο Πόλυς Παλλήκαρος, υπογράμμισε πως το κίνημα Αλληλεγγύη καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ. «Οι κανονιοφόροι και το γεωτρύπανο της Τουρκίας βρίσκεται εντός οικοπέδου της ΑΟΖ. Εισηγηθήκαμε τη λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας. Η Κυβέρνηση αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται και θα γίνουν. Είναι ομόφωνη απόφαση ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις όσο υπάρχουν αυτές οι προκλήσεις».
 
Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σημείωσε πως αναμένει να υπάρξει ένας σχεδιασμός έτσι ώστε να εμπλακούν όλες οι δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν οι ενέργειες της Τουρκίας σε ΑΟΖ και Αμμόχωστο. «Κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση οι ενέργειες της Κυβέρνησης, αλλά χρειάζονται περισσότερη δύναμη», πρόσθεσε ο Γιώργος Περδίκης.
 
Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, επανέλαβε την αντίθεση του κόμματος με τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ενώ καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας, τις οποίες χαρακτήρισε προκλητικές. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αν δεν έχουμε το πολιτικό σθένος θα δημιουργηθούν τετελεσμένα. Εισηγηθήκαμε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και οικονομικές κυρώσεις», πρόσθεσε ο κ. Χρίστου.
 
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν, επανέλαβε το Εθνικό Συμβούλιο καταδίκασε ομόφωνα αυτές τις ενέργειες. «Κάναμε ανάλυση στις στοχεύσεις της Τουρκίας, υποβάλαμε σκέψεις. Με όλα αυτά που συμβαίνουν δεν νομίζω να έχει κάποιος την ψευδαίσθηση ότι όλα κυλούν ομαλά. Χρειάζεται ενότητα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Η περίοδος των μύθων και των ψευδαισθήσεων πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουν τελειώσει. Από τη μια η Τουρκία δεν παίζει κι από την άλλη υπάρχει ο διακαής μας πόθος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα η Αστυνομία-Πιθανό να πρόκειται γυναίκα
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Πτώμα σε αποσύνθεση εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα
Ενώπιον της Βουλής πρόταση νόμου για ποινές σε ακτιβιστές που κυνηγούν τους... κυνηγούς
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Οι επικίνδυνες παραλίες, οι πολίτες που αγνοούν τον κίνδυνο και οι ενέργειες διάσωσης του ΚΣΕΔ
Μοιάζει με... πόλεμο η προσφυγή για παύση Ελεγκτή-Το deja vu με πρωταγωνιστές της υπόθεσης Ρίκκου
«Υλοποιήθηκαν πρωτοποριακά έργα»-Έκανε τον απολογισμό της επταετίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Κ. Κόμπος: Εξαιρετικά ανήσυχη για κατάσταση στη Γάζα η Κύπρος