Αγκάθι το Κυπριακό στην έκδοση κοινής δήλωσης καταδίκης του Yavuz

Ενώ τα τουρκικά γεωτρύπανα αλωνίζουν σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η πολιτική ηγεσία του τόπου απέτυχε να συντάξει μία κοινή δήλωση καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας, γεγονός που αναπόφευκτα ξενίζει την κοινή γνώμη.

Εκεί που η ομοφωνία θεωρείτο αναμενόμενη και αυτονόητη, το Εθνικό Συμβούλιο κατάφερε το αδιανόητο και δεν μπόρεσε να διατυπώσει μια κοινή γραμμή των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, δημιουργώντας κάκιστες εντυπώσεις.
  
Αν και ουδείς πολιτικός αρχηγός διαφωνούσε με την καταδίκη, φαίνεται ότι υπήρχαν διαφορετικές ερμηνείες ως προς τα επόμενα βήματα, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η έκδοση κοινής δήλωσης από το Εθνικό Συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέρρευσε η προσπάθεια έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος από το Εθνικό Συμβούλιο 

 
Ως υπαίτιο της απουσίας ομοφωνίας «κάρφωσε» τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέα Αποστόλου με tweet:

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, η διαφωνία του κ. Κυπριανού δεν είχε να κάνει με το κομμάτι της καταδίκης των τουρκικών ενεργειών αλλά με το υπόλοιπο περιεχόμενο της κοινής δήλωσης.
 
Συμφωνούσαν, δηλαδή, όλοι –και το ΑΚΕΛ- ότι η κοινή δήλωση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει την καταδίκη και την ανάληψη μέτρων από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά το ΑΚΕΛ επιθυμούσε  να συμπεριληφθεί και αναφορά για το Κυπριακό, τόσο σε σχέση με την επιστροφή στις συνομιλίες, όσο και σε ό,τι αφορά στη βάση της λύσης, η οποία από άλλα κόμματα κρίθηκε ως αχρείαστη, υπό την έννοια ότι επρόκειτο για μία ανακοίνωση καταδίκης.
 
Όπως αναφέρθηκε στον REPORTER, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο ίδιος έτσι κι αλλιώς προτίθεται να κάνει σχετική δημόσια αναφορά, κάτι που ερμηνεύθηκε ως εκ των πραγμάτων πλήγμα στην ομοφωνία και τελικά αποφασίστηκε να μην προχωρήσουν με την κοινή δήλωση.

 

Διαψεύδει τις πληροφορίες το ΑΚΕΛ
Τις πληροφορίες αυτές διαψεύδει, πάντως, το ΑΚΕΛ, δίνοντας μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, η οποία δακτυλοδείχνει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι «δεν είναι αλήθεια τα όσα κάποιοι διαδίδουν ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, τάχα εμπόδισε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο Εθνικό Συμβούλιο».
 
Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι «ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου πρότεινε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο να περιλαμβάνεται ρητή αναφορά για τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και για την ανάγκη άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αντέδρασαν στην έκδοση ανακοινωθέντος που να περιλαμβάνει την αναφορά σε ΔΔΟ».
 
«Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε πώς μπορεί να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, όταν δεν υπάρχει κοινή αντίληψη για τη βάση της επιδιωκόμενης λύσης, αλλά και για το πώς αντιμετωπίζεται η παρούσα κατάσταση με τις προκλήσεις της Τουρκίας. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας», καταλήγει η ανακοίνωση. 
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ