«Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία»-Το βιβλίο του Δημήτρη Χριστόφια

Τη δική του ερμηνεία και άποψη για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου αλλά και τον ίδιο προσωπικά, μέσα από την πορεία και τη συμμετοχή του στα κοινά, που κορυφώθηκε με την άνοδό του στο ύπατο αξίωμα του τόπου, αποτύπωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας στο βιβλίο του «Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία», προβλέποντας κατά την παρουσίασή του, που έγινε τον Νοέμβριο του 2016, ότι θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων.  
 
Τα παιδικά χρόνια στο Δίκωμο, οι σπουδές στη Μόσχα, το ΑΚΕΛ, η πορεία προς την πολιτική ανάδειξη στα δύο κορυφαία αξιώματα, του Προέδρου της Βουλής και του Προέδρου της Δημοκρατίας, η πενταετής διακυβέρνηση, περιγράφονται και αναλύονται μέσα στις τετρακόσιες τόσες σελίδες, στα τριάντα ένα κεφάλαια του βιβλίου του, συνυφασμένα με το Κυπριακό.
 
Το «Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία» παρουσιάστηκε στις 23 Νοεμβρίου 2016, από τον εκπαιδευτικό και πρώην υπουργό Παιδείας Ανδρέα Δημητρίου σε ξενοδοχείο στη Λευκωσία, παρουσία, μεταξύ άλλων, της ηγεσίας, βουλευτών και στελεχών του ΑΚΕΛ, της οικογένειας του Δημήτρη Χριστόφια και φίλων της αριστεράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δ. Χριστόφιας: Ο αμετανόητος και περήφανος κουμουνιστής, που πέτυχε το ακατόρθωτο

Στο βιβλίο του, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Δημήτρης Χριστόφιας στην παρουσίαση, καταγράφει τις προσωπικές του εμπειρίες συμμετοχής στα κοινά τα τελευταία εξήντα σχεδόν χρόνια. Αποτελεί, όπως είπε, ένα κράμα αυτοβιογραφίας, διανθισμένο με τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα τελευταία εβδομήντα χρόνια.
 
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που καταγράφονται στο βιβλίο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Χριστόφια, είναι ότι «ο κυπριακός λαός τα τελευταία εβδομήντα τόσα χρόνια, τρέφεται με αυταπάτες και ψευδαισθήσεις και συντηρεί φρούδες ελπίδες και άπιαστα όνειρα, που τα καλλιεργεί με συνέπεια και πείσμα η δεξιά και η ακροδεξιά στην Κύπρο και στην Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βούρκωσε ο Άντρος για τον Χριστόφια-«Έφυγε με μεγάλη πίκρα» (βίντεο)

«Όλα αυτά τα χρόνια η εκάστοτε τουρκική ελίτ, καθώς και η τουρκοκυπριακή αντιδραστική δεξιά, καραδοκούν και εκμεταλλεύονται, με την αρωγή του αγγλοαμερικανικού ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και εκάστοτε τουρκικών κυβερνήσεων, τα συνεχή ολισθήματα αλυτρωτισμού της ελληνοκυπριακής δεξιάς και προωθούν το δικό τους ‘’όραμα’’» για επιβολή της διχοτόμησης της Κύπρου», ανέφερε.
 
Το μεγάλο θύμα, είπε, «αυτής της τραγελαφικής διαδικασίας είναι ασφαλώς ο κυπριακός λαός στο σύνολό του, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι πληρώνουν διαχρονικά βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες και υλικές θυσίες».
 
Με το βιβλίο του ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στόχευε, όπως ανέφερε, να αποκαλύψει «αλήθειες που η δεξιά ενταφίασε για ολόκληρες δεκαετίες, παραχαράσσοντας τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας και του λαού μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το απόγευμα της Τρίτης το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Χριστόφια  
 
Αποκαλύπτονται αλήθειες που καίνε και πονάνε, πράγματα που θεωρώ απαραίτητα να γνωρίζει και να παραδεχτεί η κοινωνία μας, αν κάποτε θα καταφέρουμε να λυτρώσουμε τον τόπο και το λαό μας».
 
«Είναι πιθανό», προέβλεπε τότε ο Δημήτρης Χριστόφιας, «το περιεχόμενο του βιβλίου να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από διάφορους επηρεαζόμενους, καθώς και από ΜΜΕ».
 
Καθοδηγητική πυξίδα για τον ίδιο, όπως είπε, ήταν η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, ανεξαρτήτως τιμήματος.
 
Ανέφερε ότι κριτής όλων είναι ο λαός τον οποίο ο ίδιος υπηρέτησε «με συνέπεια για μισό αιώνα και βάλε, προσφέροντας το είναι μου» και από τον οποίο εκείνο που ζητά είναι «να με κρίνει αυστηρά μεν, αλλά με αντικειμενικότητα».
 
«Εμείς της Αριστεράς-και όχι μόνο-πρέπει να αποβάλουμε το προπέτασμα καπνού που μας έριξαν στα μάτια οι αντίπαλοί μας θολώνοντας μυαλά και να αποδώσουμε με καθαρό μυαλό «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του λαού τω λαώ», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Πρόεδρος που αγαπήθηκε, αμφισβητήθηκε και συζητήθηκε όσο κανείς

*Παρουσιάζοντας το βιβλίο ο εκπαιδευτικός και πρώην υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου είπε πως με αυτό μπορεί να ξαναζήσει κανείς την ιστορία της Κύπρου από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας.
 
Χώρισε το βιβλίο σε τρία μέρη. Τα πρώτα κεφάλαια (1-7, σελ. 1-54) περιγράφουν τα πρώτα χρόνια της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας στο Δίκωμο και τις σπουδές στη Μόσχα. Είναι τα χρόνια της διαμόρφωσης-προσωπικής και πολιτικής. Τα κεφ. 8-22 (σελ. 55-179) περιγράφουν τα χρόνια της ανόδου και της πολιτικής καθιέρωσης από το πραξικόπημα μέχρι την ανάδειξη στην προεδρία της Βουλής. Τα κεφ 23-31 περιγράφουν τα χρόνια της εξουσίας και της δοκιμασίας.
 
Το βιβλίο είναι ένας απολογισμός μιας γεμάτης ζωής, που ήταν επιτυχής στο προσωπικό επίπεδο, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο, είπε ο κ. Δημητρίου. «Ηγήθηκε του πολιτικού του χώρου και της χώρας και, μέσα από τις πολλές σημαντικές θέσεις που η κοινωνία του εμπιστεύτηκε, επηρέασε καθοριστικά τις κοινωνικές και τις πολιτικές εξελίξεις. Ενώ ισχύουν αυτά, υπό τη μεγάλη πίεση των συμβάντων των τελευταίων πέντε χρόνων, το βιβλίο αποπνέει την αγωνία της δικαίωσης», όπως ανέφερε.
 
«Σαν κοινωνικός επιστήμονας θα τον καθησυχάσω ότι ουδείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν είναι πιο δικαιωμένος», είπε.
 
Ειδικότερα αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του τέως Προέδρου, είπε πως ο Δημήτρης Χριστόφιας «ήλθε με πολλές προσδοκίες για όλα από σχεδόν όλους. Η διεθνής οικονομική κρίση και η έκρηξη στο Μαρί, ανέδειξαν την αδυναμία μας ως κοινωνίας να διαχειριστούμε την πολυπλοκότητα της εποχής μάλλον, παρά του ίδιου προσωπικά. Παρά το προσωπικό και πολιτικό κόστος που ο ίδιος πληρώνει, η συμβολή του είναι μεγάλη. Η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει ξανά. Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πιο εύκολο δρόμο να διανύσει για να λύσει το Κυπριακό. Γι’ αυτά η συμβολή του Δημήτρη Χριστόφια είναι μεγάλη και η ιστορία θα το δει και θα το αναγνωρίσει αργά η γρήγορα-πιο γρήγορα αν το Κυπριακό λυθεί σύντομα», είπε.
 
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η αναγνώριση αυτή μπορεί να έρθει αργά μάλλον παρά γρήγορα για δύο λόγους: Αφενός, η δεξιά, μέσα από την οικονομική και κοινωνική κατάρρευση στην οποία οδήγησαν οι πολιτικές της σε πολλές χώρες, άνοιξε το δρόμο για την ακροδεξιά, που έρχεται πολύ επιθετικά σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και στις ΗΠΑ. Αφετέρου, η ίδια η αριστερά βρίσκεται σε κρίση προσανατολισμών και πολιτικών.
 
«Μνημειώδες σύγγραμμα»
Ο εκπαιδευτικός Κυριάκος Νεοκλέους μίλησε για μνημειώδες σύγγραμμα, προσθέτοντας πως οι βασικές εντυπώσεις που αποκόμισε πηγάζουν από κάποια συγκλονιστικά πολιτικο-οικονομικά γεγονότα, άγνωστα τότε στον ίδιο, που πραγματικά τον λύπησαν.
 
«Αντίθετα όμως, χάρηκα τη στρωτή και εύληπτη γλώσσα του κειμένου, το πλούσιο και ανεπιτήδευτο λεξιλόγιο ενός γλαφυρού καλάμου και τη φροντισμένη δομή και επιμέλεια του βιβλίου, κυρίως, όμως, την ποιότητα των λεπτών σκέψεων, βιωμάτων και συναισθημάτων του συγγραφέα, αλλά και την ενδιαφέρουσα επιστημονική και λεπτολογημένη ανάλυση των φιλοσοφικών σχολών, στις οποίες γίνεται αναφορά», είπε.
 
Μέσα στις τετρακόσιες τόσες σελίδες του βιβλίου, ανέφερε, αποτυπώνεται η φυσιογνωμία του ίδιου του συγγραφέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Γάζωσαν με καλάσνικοφ αυτοκίνητο στην Ελλάδα-Τραυματίστηκε ένας 23χρονος
Αντιγόνη Παπαδοπούλου: Θα αποποιηθώ τη σύνταξη δημάρχου αν εκλεγώ
Συνεχίζεται η ανέγερση «προεδρικού συγκροτήματος» στα κατεχόμενα
Ανακοίνωσε 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες για το 2024 ο Υφ. Έρευνας-Εφαρμόζεται η ηλεκτρονική υπογραφή
Η AstraZeneca παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο κατά της Covid θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις
Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ
Η έκκληση του Δήμου Στροβόλου στο κοινό να μην συμμετέχει στις λαμπρατζιές
Έρχιουρμαν: Η ομοσπονδία και όχι η «επιτροπή» θα λύσει το περιουσιακό πρόβλημα
Νεκρό ένα 13χρονο αγόρι, σοβαρά τραυματίες δύο αστυνομικοί από την επίθεση με σπαθί κατάνα στο Λονδίνο
Αρχίζουν να γράφουν οι κάμερες στα δυο σημεία που τοποθετήθηκαν στο Στρόβολο