Ηχηρά ονόματα έτρεξαν ως φαβορί, αλλά έχασαν τον βηματισμό τους

Είναι γνωστές προσωπικότητες της κυπριακής πολιτικής. Κατείχαν ή κατέχουν πολιτειακά ή υψηλόβαθμα κομματικά αξιώματα και αρκετοί από αυτούς στο παρελθόν βγήκαν νικητές στη μάχη με την κάλπη.
 
Όμως αυτή τη φορά δεν τα κατάφεραν, καθώς είτε οι έδρες που κατέλαβε ο συνδυασμός τους είτε οι σταυροί προτίμησης που κέρδισαν οι ίδιοι, δεν στάθηκαν αρκετά για να τους δούμε στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
ΔΗΣΥ
Το πιο «ηχηρό» όνομα που έμεινε εκτός Ευρωβουλής από το κυβερνών κόμμα είναι αυτό του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου Νίκου Τορναρίτη. Ο κ. Τορναρίτης ήρθε τρίτος στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ με 20,901 σταυρούς, 22,255 λιγότερους από τον πρώτο Λουκά Φουρλά και 18,715 λιγότερους από τον δεύτερο Λευτέρη Χριστοφόρου.
 
Εκτός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έμεινε ακόμη ένα μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ, η Ελένη Σταύρου. Η βουλευτής Λεμεσού ήρθε τέταρτη στην κατάταξη, καθώς πήρε 9,538 σταυρούς προτίμησης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που καταποντίστηκαν-Ποιοι πήραν κάτω από 100 ψήφους
 
ΑΚΕΛ
Το πιο «ηχηρό» όνομα που έμεινε εκτός Ευρωβουλής από το ΑΚΕΛ είναι αυτό του Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε βουλευτής και υπουργός, ενώ ήταν ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ στην απερχόμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου και διεκδικούσε μία δεύτερη θητεία.
 
Ο κ. Συλικιώτης εξασφάλισε 21,006 σταυρούς προτίμησης, περίπου έξι χιλιάδες λιγότερους από τον πρώτο Γιώργο Γεωργίου και τέσσερεις χιλιάδες λιγότερους από τον δεύτερο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτος των πρώτων ο Φουρλάς-Οι σταυροί προτίμησης των υποψηφίων
 
ΔΗΚΟ
Το ΔΗΚΟ, όπως και ο ΔΗΣΥ, έκανε ένα ψηφοδέλτιο με αρκετά «δυνατά» ονόματα και, όπως ήταν αναμενόμενο, κάποιοι έμειναν έξω, καθώς το κόμμα εξασφάλισε μόνο μία έδρα. Εκτός Ευρωβουλής έμειναν δύο εν ενεργεία βουλευτές και μία ευρωβουλευτής από το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ.
 
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, η οποία διεκδικούσε επανεκλογή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν κατάφερε, τελικά, να επιστρέψει στις Βρυξέλλες, καθώς έλαβε 10,045 ψήφους, 11,110 λιγότερες από τον Κώστα Μαυρίδη, ο οποίος πέτυχε την επανεκλογή του.
 
Εκτός έμειναν και ο βουλευτής Λευκωσίας Μαρίνος Μουσιούττας, ο οποίος έλαβε την τρίτη θέση στους σταυρούς προτίμησης στο ΔΗΚΟ και ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, που ήρθε πέμπτος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι πρωτιές, η αιμορραγία του ΔΗΣΥ και τα τεστ κοπώσεως του Αβέρωφ
 
ΕΛΑΜ
Αν και το ΕΛΑΜ δεν εξασφάλισε έδρα, θα πρέπει να σημειωθεί το γεγονός πως ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γέαδης Γεάδη, ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη του ΕΛΑΜ, ήρθε δεύτερος με 7,818 σταυρούς προτίμησης, ενώ πρώτος το νήμα έκοψε ο Μάριος Βασιλείου με 8,432 σταυρούς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποιο κόμμα έχασε 16,000 ψήφους και ποιο κόμμα κέρδισε 16,000 ψήφους
 
Συμμαχία-Οικολόγοι
Ούτε ο συνδυασμός Συμμαχία-Οικολόγοι κατάφερε να εξασφαλίσει έδρα στην Ευρωβουλή. Αυτό σημαίνει πως εκτός έμειναν ένας εν ενεργεία βουλευτής και δύο αναπληρωτές πρόεδροι κομμάτων.
 
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ήρθε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, εξασφαλίζοντας 5,860. Δεύτερη ήρθε η αναπληρώτρια πρόεδρος των Οικολόγων Έφη Ξάνθου, με 1,577 σταυρούς και τρίτος ο αναπληρωτής πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Θεμιστοκλέους με 1,478 σταυρούς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δέσμευση Κεραυνού και Χατζηδάκη για συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα
Έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ
Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ
Η Κύπρος καταδικάζει την απόφαση Τουρκίας για μετατροπή σε τέμενος της Μονής της Χώρας
Έφορος Εκλογών: Αποστολή καταστάσεων για διαφημιστικές υπηρεσίες προς Ελεγκτή
Επιστολή Φουρλά στους θεσμούς της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μονής της Χώρας
Στέλνει μήνυμα στους ηγέτες η Ολγκίν-«Να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»
Σε εξέλιξη η συνάντηση του Προέδρου με την Ολγκίν
Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό