Οι πρωτιές, η αιμορραγία του ΔΗΣΥ και τα τεστ κοπώσεως του Αβέρωφ

«Δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ευρώπη, κόμμα εξουσίας να παραμείνει πρώτη πολιτική δύναμη έχοντας ν’ αντιμετωπίσει τις πρωτοφανείς συνθήκες που αντιμετώπισε ο τόπος μας και η κοινωνία μας…ο στόχος μας δεν ήταν εύκολος, αλλά επιτεύχθηκε απέναντι σε μια πρωτοφανή ομοβροντία μηδενισμού από το σύνολο της αντιπολίτευσης».
 
Αυτή υπήρξε η πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών για τον ΔΗΣΥ από τον πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος θέλησε να δώσει το στίγμα μιας επιτυχούς παρουσίας στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση.
 
Πρόκειται για προσέγγιση που αν κανείς στην Πινδάρου αντικρίζει το ποτήρι μισογεμάτο, δεν θα δυσκολευθεί καθόλου να δεχθεί πως δεν απέχει από την πραγματικότητα και ότι ο ΔΗΣΥ κέρδισε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση. Άλλωστε, η κατάληψη της πρωτιάς που ήταν το ζητούμενο επιτεύχθηκε, όπως βεβαίως επιτεύχθηκε και ο στόχος της εξασφάλισης των δύο εδρών(σ.σ. όχι πως τέθηκε ποτέ υπό αμφισβήτηση ο συγκεκριμένος στόχος).
 
Όμως από την άλλη, οι αριθμοί είναι εκεί και λένε όπως πάντα την αλήθεια. Και η αλήθεια των αριθμών για τον ΔΗΣΥ καταδεικνύει ένα κόμμα, το οποίο τα τελευταία χρόνια μπορεί επί της ουσίας να καταφέρνει να υλοποιεί τους εκλογικούς του στόχους, ωστόσο χάνει από τη δύναμή του και εγκαταλείπεται από ολοένα και περισσότερους ψηφοφόρους του.
 
Στις χθεσινές Ευρωεκλογές ο ΔΗΣΥ ψηφίστηκε από 81.539 ψηφοφόρους(29.02%), καταλαμβάνοντας την πρωτιά. Πρώτο κόμμα όμως ο ΔΗΣΥ αναδείχθηκε και στις Ευρωεκλογές του 2014(σ.σ. όπως φυσικά σε όλες τις μέχρι σήμερα Ευρωεκλογές), εξασφαλίζοντας τότε 97.732 ψήφους(37.75%). Απώλεσε, δηλαδή, σε πραγματικούς αριθμούς περίπου 16 χιλιάδες ψηφοφόρους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποιο κόμμα έχασε 16,000 ψήφους και ποιο κόμμα κέρδισε 16,000 ψήφους 
 
Κι’ αν ισχυριστεί κανείς πως τα πιο πάνω αποτελέσματα ενδεχομένως να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα, δεδομένης της χαλαρότητας της ψήφου στις Ευρωεκλογές, δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο και για τις βουλευτικές εκλογές.
 
Τον Μάιο του 2016, ο ΔΗΣΥ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα εξασφαλίζοντας 107.825 ψήφους(30.69%). Οι απώλειες του σε πραγματικούς αριθμούς, συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές όταν είχε εξασφαλίσει 138.682 ψήφους(34.28%), ήταν σχεδόν 31 χιλιάδες ψήφοι.   
 
Οι πιο πάνω αριθμοί, καθιστούν πέρα από ξεκάθαρη την πραγματικότητα πως τα τελευταία χρόνια ο ΔΗΣΥ αιμορραγεί. Το προς τα πού αιμορραγεί, πέραν της αποχής, είναι και αυτό κάτι που δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς, αρκεί να αναλύσει τις διαρροές του κόμματος όπως αποτυπώνονται στις κατά καιρούς μετρήσεις.
 
 «Η άνοδος του εθνικιστικού κόμματος, ακόμη και αν δεν έχει εκλέξει Ευρωβουλευτή, δεν μπορεί παρά να μας προβληματίσει. Θα πρέπει να αφουγκραστούμε την κοινωνία και να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που γεννούν αυτό το φαινόμενο που δεν είναι μόνο τοπικό, αλλά και πανευρωπαϊκό», είπε χθες βράδυ ο Αβέρωφ Νεοφύτου, δίνοντας το σχετικό στίγμα.
 
Η αλήθεια είναι πως το ΕΛΑΜ, έχει καταφέρει να βρει απήχηση ανάμεσα σε μια μεγάλη μερίδα του Συναγερμικού κόσμου, ο οποίος για διάφορους λόγους δεν εκφράζεται πλέον από τον πολιτικό λόγο και πράξεις της Πινδάρου, με αποτέλεσμα να της γυρίζει την πλάτη και να δίνει τη ψήφο του στο ΕΛΑΜ.  
 
«Θα αναλύσουμε με σοβαρότητα το εκλογικό αποτέλεσμα. Και όπου χρειάζεται να προχωρήσουμε σε οποιεσδήποτε αλλαγές χρειαστούν θα το πράξουμε. Το οφείλουμε στην κοινωνία και στον κόσμο του ΔΗΣΥ», υπέδειξε χθες βράδυ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές, πότε θα γίνουν και αν θα γίνουν, είναι κάτι που μένει να φανεί στην πορεία…Σε δύο χρόνια από σήμερα, άλλωστε, έχουμε βουλευτικές εκλογές και εκεί είναι που η ηγεσία του ΔΗΣΥ άλλο ένα τεστ, που θα κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως… κοπώσεως.    
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές