Βλέπει Αναστασιάδη ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε

  
Στις επτά το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
 

Νωρίτερα, ο κ. Έιντε συναντήθηκε στα κατεχόμενα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ξεκαθάρισε πως από την πρωινή συνάντηση αυτός που αποχώρησε ήταν ο Τ/κ ηγέτης και όχι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε το πρωί.  
 
Οι συναντήσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες, πραγματοποιούνται στη σκιά της αποχώρησης του Μουσταφά Ακιντζί από την πρωινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με πρόσχημα την απόφαση της Βουλής για εορτασμό του Ενωτικού Δημοψηφίσματος στα σχολεία και τις μη…ικανοποιητικές απαντήσεις που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποχώρησε ο Ακιντζί από τις συνομιλίες
  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Μ. Ακιντζί: Βγήκε από την αίθουσα κτυπώντας δυνατά την πόρτα ο Αναστασιάδης
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις ο Ακιντζί
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιχείρηση διαχείρισης της κρίσης από τα Ηνωμένα Έθνη
 
Προκλητικός ο Τσαβούσογλου
Στο μεταξύ, εάν η ε/κ πλευρά θέλει διαπραγματεύσεις θα επιστρέψει στο τραπέζι, δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ωστόσο πως η κρίση ξεκίνησε με απόφαση της πρότασης της κυπριακής Βουλής που αφορά την «Ένωση» και όχι σήμερα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση από τη Γερμανία, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε πως, όπως και προηγουμένως, το πρόβλημα πηγάζει από την ε/κ πλευρά. 

«Η στάση της ε/κ πλευράς δείχνει την άποψή της για τις διαπραγματεύσεις και τη διαδικασία στο νησί. Επιπλέον, η απόφαση την οποία έλαβε η ε/κ Βουλή για την ‘ένωση’ είναι μια απαράδεκτη απόφαση για την Τουρκία και τους Τ/κ», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως «αυτή η κρίση δεν ξεκίνησε σήμερα με την αποχώρηση Αναστασιάδη από το τραπέζι, ξεκίνησε με την αποδοχή αυτής της απόφασης από τη Βουλή».

«Ακόμη συζητούν την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αποδέχονται την απόφαση. Δηλαδή, δεν εγκατέλειψαν τις ελπίδες τους και από την άλλη δεν χρειάζονται πλέον οι εγγυήσεις και η ασφάλεια της Τουρκίας. Εσείς από την μια θέλετε ένωση και από την άλλη λέτε να άρουμε τις εγγυήσεις τις Τουρκίας. Με αυτές τις προσεγγίσεις, αποκαλύφθηκε η πραγματική τους πρόθεση.
 
Έδειξαν οι ίδιοι πόσο δίκαιο είχε η τ/κ πλευρά και η Τουρκία σε αυτά τα θέματα. Εμείς μέχρι σήμερα τηρήσαμε πάντοτε εποικοδομητική στάση. Ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε και τι δεν θέλουμε. Το καταθέτουμε καθαρά στις συναντήσεις ως ένα κράτος που εμπιστεύεται τον εαυτό του χωρίς καπρίτσια και χωρίς κόμπλεξ, ως ισχυρό κράτος.
 
Την ίδια στάση βλέπουμε ότι και η τ/κ πλευρά επιδεικνύει. Μέσα σε αυτά η ε/κ πλευρά αποχωρεί από το τραπέζι. Αν θέλουν διαπραγματεύσεις θα επιστρέψουν σε εκείνο το τραπέζι και εάν δεν θέλουν οι ίδιοι ξέρουν. Πλέον τέτοιες συνομιλίες δεν ξαναγίνονται, θα κάνουμε αυτό που πρέπει», ανέφερε.

Τον χαβά του ο Οζγκιουργκιούν
Ασέβεια προς όλες τις διεθνείς δυνάμεις και ιδίως προς την τουρκοκυπριακή πλευρά, ήταν η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σήμερα, υποστήριξε με τη σειρά του ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.

«Η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη σήμερα, που υπερασπίστηκε μια πρόταση μιας φασιστικής και ρατσιστικής ομάδας ήταν ασέβεια προς όλες τις διεθνείς δυνάμεις και ιδίως προς την τ/κ πλευρά, που συνέβαλε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων τους τελευταίους είκοσι μήνες», ισχυρίστηκε.

Όπως υποστήριξε περαιτέρω, η αποχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα από το Μοντ Πελεράν και όχι έκπληξη. Συνεχίζοντας, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι αυτή η προσέγγιση έδειξε τη νοοτροπία της ε/κ πλευράς που δεν βλέπει τους Τ/κ ως συν-ιδιοκτήτες της Κύπρου, δεν αλλάζει.

 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία