Ν. Αναστασιάδης: Να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις ο Ακιντζί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις και να προσέλθει άμεσα, με εποικοδομητική διάθεση, για συνέχιση του διαλόγου, προκειμένου να πετύχουν οι προσπάθειες για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δυο κοινοτήτων.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποχώρησε ο Ακιντζί από τις συνομιλίες
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μ. Ακιντζί: Βγήκε από την αίθουσα κτυπώντας δυνατά την πόρτα ο Αναστασιάδης 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σ' εξέλιξη επιχείρηση διαχείρισης της κρίσης από τα Ηνωμένα Έθνη
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Θα προβώ σε γραπτή δήλωση, δεν θα πω τίποτα τώρα
 
Σε δήλωσή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως λυπάται για την κατάληξη της σημερινής συνάντησης του με τον κ. Ακιντζί γιατί, ενώ η όλη συζήτηση διεξαγόταν σε ένα φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, σε μια στιγμή που υπήρξε σύντομη διακοπή σαν αποτέλεσμα μια διαφωνίας που ανεφύη μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της δικής μας πλευράς, η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αποχώρησε από τη συνάντηση, χωρίς λόγο και καμία αιτία.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Ακιντζί δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά γεγονότα, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και ο Ειδικός Σύμβουλος Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ  Έιντε θα εκφράσει πώς επακριβώς έχουν επισυμβεί τα γεγονότα.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η στάση της τ/κ πλευράς σήμερα, ήταν προϊόν προειλημμένης απόφασης.
 

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια  την εναρκτήρια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας:
 
«Λυπούμαι ειλικρινά για την κατάληξη της σημερινής συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί.
 
Και λυπούμαι γιατί, ενώ η όλη συζήτηση διεξαγόταν σε ένα-οφείλω να ομολογήσω- φιλικό και εποικοδομητικό πνεύμα και κλίμα, σε μια στιγμή που υπήρξε σύντομη διακοπή σαν αποτέλεσμα μιας διαφωνίας που ανεφύη μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της δικής μας πλευράς η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αποχώρησε από τη συνάντηση χωρίς λόγο και καμιά αιτία. Παρά τις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ να επαναφέρει την τουρκοκυπριακή πλευρά στη συνάντηση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν ανένδοτος.
 
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που προηγήθηκε ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τα όσα δημοσίως ανέφερε σε σχέση με τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας με αφορμή την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 
Σε απάντηση, αναφέρθηκα εκτενώς και επεξήγησα τους λόγους για τους οποίους δεν δικαιολογούνται οι εκφρασθείσες ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Ανέφερα, μεταξύ άλλων, την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, υπερτονίζοντας πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν δικαιολογείται να αμφισβητεί τις αποφάσεις ή τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αφού στην ομόφωνη απόφαση γίνεται ξεκάθαρο ότι η επιδιωκόμενη λύση δεν είναι ούτε η ένωση, όπως δεν είναι βεβαίως και η διχοτόμηση.
 
Αντίθετα, επαναλαμβάνεται η προσήλωση σε μια λύση που θα είναι απόλυτα συμβατή με τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.
 
Περαιτέρω, όπως είχα αναφέρει και σε προχτεσινή μου δήλωση, ‘’δεν θα επιστρέψω σε κανένα να αμφισβητεί τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δυο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων’’.
 
Πρόσθετα, έκανα εκτενή αναφορά σε γεγονότα που παραγνωρίζουν από τουρκοκυπριακής πλευράς τις ευαισθησίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας και παρά ταύτα δεν επιζήτησα τη διακοπή του διαλόγου, ούτε αξίωσα όπως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναλάβει τις ευθύνες και επανορθώσει συμπεριφορές πολιτικών δυνάμεων της κοινότητας του.
 
Υπερτόνισα τη σημασία της προόδου που έχει επιτευχθεί και πως αυτό που έχει σημασία είναι η επικέντρωση μας στην συνέχιση του διαλόγου, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις εναπομείνασες διαφορές. Υπογράμμισα ακόμα ότι η πλευρά μας προσήλθε στη σημερινή συνάντηση καθ’ όλα έτοιμη και προετοιμασμένη για ουσιώδη διαπραγμάτευση, ως η συμφωνηθείσα ημερήσια διάταξη. 
 
Μετά τα πιο πάνω, επεσήμανα πως δεν θα πρέπει να επιζητούνται προσχήματα προκειμένου να αποφευχθεί η ανάληψη των ευθυνών που φέρει η Τουρκία, ούτε να της επιτρέπεται να θέτει αξιώσεις και προϋποθέσεις που δεν αφορούν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.
 
Τέτοιες προσεγγίσεις, υπογράμμισα, υποσκάπτουν τη διαδικασία και δεν εκφράζουν ειλικρινή προσέγγιση που να συνάδει με όσα δημοσίως διακηρύττονται. Αυτό που αναμένουμε από την Τουρκία είναι να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση θεμελιωδών πτυχών του κυπριακού προβλήματος που άπτονται των ανησυχιών της ελληνοκυπριακής κοινότητας.
 
Με την ευκαιρία θα ήθελα για άλλη μια φορά να εκφράσω τη διαφωνία μου με άστοχες ή αχρείαστες αποφάσεις ή δηλώσεις που επιτρέπουν την προσχηματική εκμετάλλευση από την Τουρκία ή την τουρκοκυπριακή κοινότητα προκειμένου να αποφύγουν την ανάληψη των ευθυνών που τους βαρύνουν.
 
Την ίδια ώρα, θέλω με έμφαση να τονίσω πως η πλευρά μας κι’ εγώ ο ίδιος προσωπικά παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στην εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και στη συνέχιση του διαλόγου όπως συμφωνήθηκε ενώπιον του Γ.Γ. ΟΗΕ στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου 2017 και ως εκ τούτου καλώ τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις και να προσέλθει άμεσα με εποικοδομητική διάθεση για συνέχιση του διαλόγου, προκειμένου να πετύχουμε στις προσπάθειες για επίτευξη συνολικής λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δυο κοινοτήτων».

Η στάση των Ηνωμένων Εθνών  
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ακιντζί πως πρώτος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποχώρησε από τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «μάρτυρες είστε εσείς οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι όταν επληροφορείστο από τα τουρκοκυπριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι αποχώρησε ο κ. Ακιντζί, ενώ η άφιξή μου στο Προεδρικό ήταν τουλάχιστον μετά μισή ώρα, αναμένοντας και τις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ., προκειμένου ο κ. Ακιντζί να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διότι δεν δικαιολογείτο η δική του αποχώρηση, χωρίς λόγο και χωρίς αιτία».
 
Ερωτηθείς για τη στάση των Ηνωμένων Εθνών και την παρέμβασή του κ. Έιντε κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως στην προσπάθεια ο κ. Έιντε να δημιουργήσει ένα κλίμα που να επιτρέπει την αλληλοκατανόηση και στην έκφρασή του για τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας, άφησε να νοηθεί πως ενδεχόμενα να έχουν δίκαιο ή άδικο".
 
«Και εις αυτό αντέδρασα, λέγοντας ότι δεν επιτρέπεται στον ίδιο ύστερα από δυο χρόνια που είναι παρών και καταγράφεται η συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής κοινότητας να θέτει έστω και καθ’ υποψία εν αμφιβόλω τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας», ανέφερε.
 
«Ζήτησα», πρόσθεσε, «ολιγόλεπτη διακοπή και ενώ βρισκόμουν εκτός αιθούσης, αποχώρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και η αντιπροσωπεία του. Μάλιστα ο κ. Έιντε δεν αντελήφθη εν τη ουσία ότι αυτό συνέβη, παρέμεινε στην αίθουσα χωρίς να αποχαιρετίσει, ως συνηθίζει τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων και τις αντιπροσωπείες τους», τόνισε.


«Συνεπώς αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Ακιντζί, και θέλω να είμαι πάρα πολύ φειδωλός, διότι δεν θέλω να μολύνω περαιτέρω το κλίμα, δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά γεγονότα, και είμαι βέβαιος ότι και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. θα εκφράσει πώς επακριβώς έχουν επισυμβεί τα γεγονότα», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Κληθείς να σχολιάσει εκτιμήσεις πως η τουρκοκυπριακή πλευρά μπορεί να επιθυμεί μια παύση στις συνομιλίες ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης στην Τουρκία τον Απρίλιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η εικόνα που απεκόμισε είναι πως υπήρχε μια προειλημμένη απόφαση, ώστε να δικαιολογείται η στάση που τηρεί η τουρκοκυπριακή πλευρά. «Συνεπώς, δεν διαφωνώ με τις διαπιστώσεις σας», επισήμανε.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε πως θα ενημερώσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για τα πραγματικά γεγονότα και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. θα ενημερώσει ανάλογα τα Ηνωμένα Έθνη για το τι ακριβώς επεσυνέβη σήμερα.
 
Ανέφερε πως δεν θέλει με δικές του δηλώσεις να ενισχύσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την άλλη πλευρά, προκειμένου να διακοπεί ο διάλογος για τους όποιους λόγους, είτε αφορούν την Τουρκία, είτε τους Τουρκοκύπριους, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο.
 
«Η δική μας θέση», υπογράμμισε, «είναι και παραμένει η αποφασιστικότητά μας για συνέχιση του διαλόγου, γιατί εδώ και 43 χρόνια είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που επιδιώκει τη λύση και εάν δεν υπήρξε μέχρι σήμερα η επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν είναι γιατί ευθύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά γιατί δυστυχώς υπάρχουν τέτοιες αξιώσεις είτε από πλευράς Τουρκίας, είτε από παλαιότερους ηγέτες-και θέλω να ελπίζω ότι αυτό δεν υιοθετείται και από τον Τ/κ ηγέτη-τέτοιων αξιώσεων που δεν επέτρεπαν  την επίλυση του κυπριακού προβλήματος ή την αντιμετώπιση των ευλόγων ανησυχιών των Ελληνοκυπρίων».
 
«Δεν δέχομαι ότι είναι δυνατόν ύστερα από δυο χρόνια εντατικού διαλόγου, και της προόδου που έχει επιτευχθεί, για ένα ασήμαντο για όλους γεγονός που γίνεται κατανοητό, να διακόπτεται ο διάλογος κατά τον τρόπο που επιδιώκει ή που επεδίωξε η τουρκοκυπριακή πλευρά», υπογράμμισε.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως είχε κάνει σαφή αναφορά ότι μέχρι σήμερα ουδέποτε ηγέρθη θέμα για τους εορτασμούς της 1ης του Απρίλη, που ήταν η ένοπλη εξέγερση και η επιδίωξη της ένωσης μέσα από τον ένοπλο αγώνα. Και η απάντηση, ανέφερε, ήταν ότι αυτό προϋπήρχε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως την ίδια ώρα υπερτόνισε ότι οι εορτασμοί ποτέ δεν ήταν συμβατοί με μια αξίωση των Ελληνοκυπρίων για να επιδιώξουν την ένωση. «Ήταν μια απόδοση τιμής στον αντιαποικιακό αγώνα που στο τέλος αντί στην ένωση οδήγησε σε υπερπρονόμια των Τουρκοκυπρίων, και συνεπώς αυτό θα έπρεπε, αν όντως είχαν τόσες ευαισθησίες, οι αντιδράσεις τους να ήταν κατά τις εκδηλώσεις της 1ης του Απρίλη και όχι στην έκφραση απλά μιας επιθυμίας των Ελληνοκυπρίων και σε ιστορικά γεγονότα».
 
Είπε πως υπήρξε και σωρεία άλλων αναφορών από πλευράς του κ. Ακιντζί, που θα δικαιολογούσαν απόλυτα μια δική του αρνητική στάση συμμετοχής σε ένα διάλογο όταν προκλητικά παρεγνωρίζοντο οι ανησυχίες και οι ευαισθησίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας.
 
«Επιτέλους εάν όλοι επιθυμούμε αυτό θα πρέπει να είναι στόχος όσων αγαπούν αυτή την πατρίδα, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προφάσεις, να επικεντρωθούμε στην ουσία, για να δούμε πώς μπορεί να δώσουμε ελπίδα σε αυτή την πατρίδα», κατέληξε.
 

 

 

Δειτε Επισης

Τέλος στην Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου-Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απονομή χάριτος
Άλλη μια τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός ο 61χρονος Πολύκαρπος Μιχαήλ
Ανέλυσε στους ομολόγους του τις στοχευμένες ενέργειες της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Υποβλήθηκαν oi υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων Κερύνειας
Ζητούν από τον Ταμασού να αποσαφηνίσει εάν αναγνωρίζει δεδικασμένο οι δικηγόροι των μοναχών
Συναντήσεις με Υπουργούς και Υφυπουργούς στην Αθήνα είχε ο Μάριος Χαρτσιώτης
Πρόταση ΔΗΠΑ για αποποίηση δικαιώματος επαγγελματικής δραστηριότητας από βουλευτές
Δίνεται τελικά προεδρική χάρη στον 82χρονο παππού-Συνυπογράφει το αίτημα Χριστοδουλίδη η Εισαγγελία
Ανέλυσε τη δράση του ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο ο Στεφάνου-«Ο πιο συνεπής σύμμαχος της Κύπρου η ομάδα της αριστεράς»
Ε. Φερέιρα: Προετοιμάζει την επανένωση ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής