Σήκωσε το γάντι ο Σαββίδης για το διάταγμα στο «Nava»-Στη διαπασών ο απόηχος

Συνεχίζεται ο απόηχος των επικρίσεων σε σχέση με την υπόθεση του νυχτερινού μαγαζιού, που για τέσσερις συνεχόμενες μέρες παραβίαζε κατ’ επανάληψη τα σχετικά διατάγματα, με την Αστυνομία και υπουργό Δικαιοσύνης να υπεραμύνονται των ενεργειών τους, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθαρίζει τη θέση του, μετά τις δηλώσεις του Αρχηγού της Δύναμης, πως είχαν επικοινωνία για τον χειρισμό του θέματος. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στις επικρίσεις γύρω από το «Νava» ο Αρχηγός-«Θα είμαστε αμείλικτοι»
 
Σε δηλώσεις του ο Κύπρος Μιχαηλίδης, είχε αναφέρει πως είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον υπουργό Δικαιοσύνης και αξιολογώντας την κατάσταση κι αντισταθμίζοντας τα δεδομένα, η Αστυνομία λειτούργησε με τον καλύτερο τρόπο.
 
Ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας, φανερά ενοχλημένος από τις αναφορές για ανάμιξη του στις αποφάσεις της Αστυνομίας, με παρέμβαση του στο «OMEGA» θέλησε να ξεκαθαρίσει πως είχε μόνο μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχηγό της δύναμης και ερωτήθηκε σε σχέση με μία σύλληψη, ενώ τόνισε πως εισήγηση του ήταν να ζητηθεί επειγόντως διάταγμα από το Δικαστήριο.
 
Σημειώνεται ότι το σχετικό διάταγμα ζητήθηκε την περασμένη Τρίτη, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν on call Δικαστές για επείγοντα θέματα, όπως δηλαδή γίνεται με τα διατάγματα κράτηση των υπόπτων. Εντούτοις, ο κ. Κληρίδης δεν διευκρίνισε εάν η Αστυνομία έπρεπε να ενεργήσει κατά τη διάρκεια του τριημέρου.
 
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας, «επειδή έχω ακούσει περί συνεχόμενων επικοινωνιών με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Υπουργό Δικαιοσύνης ήθελα να διευκρινίσω ότι καμιά επικοινωνία δεν υπήρξε με τον Γενικό Εισαγγελέα, παρά μόνο μία τηλεφωνική επικοινωνία από τον Αρχηγό Αστυνομίας προς εμένα στις 19:21 την περασμένη Κυριακή. Ρωτήθηκα και ζητήθηκε η άποψη μου για κάποια σύλληψη και έδωσα την άποψη μου ότι δεν ενδείκνυται υπό αυτές τις περιστάσεις για να λύσει το όλο θέμα. Η άποψη μου ήταν όπως επειγόντως καταχωρηθεί η υπόθεση και ζητηθεί διάταγμα από το Δικαστήριο».
 
Ερωτηθείς ο Αρχηγός Αστυνομίας γιατί δεν αξιοποίησαν τη νομοθεσία για την οχληρία που προνοεί κατάσχεση μεγάφωνων την ίδια ώρα, απάντησε πως «υπάρχουν κάποια προβλήματα σε σχέση με τον συγκεκριμένο Νόμο. Όλα αυτά είχαν αντισταθμιστεί και καταλήξαμε ότι δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος για να διαχειριστούμε την κατάσταση», προσθέτοντας ότι «όλα όσα έγιναν, έγιναν με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και το καλό της κοινωνίας».
 
Σε σχέση με αυτή την αναφορά του Αρχηγού, ο Κώστας Κληρίδης είπε ότι «ούτε βάσει ποιου νόμου ερωτήθηκα, ούτε οτιδήποτε», ενώ ερωτηθείς εάν θα έπρεπε η Αστυνομία να ενεργήσει με διαφορετικό τρόπο, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε πως, «εφόσον δεν ζητήθηκε η άποψη μας δεν μπορώ να την εκφράσω τώρα. Αν την ζητούσαν θα την μελετούσαμε και θα απαντούσαμε. Δεν μπορώ να απαντήσω εκ των υστέρων».
 
Σήκωσε το γάντι ο Σαββίδης 
Παίρνοντας τη σκυτάλη ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, ανέφερε ότι «δεν μπορούσαν να καταχωρηθούν οι υποθέσεις για αναστολή λειτουργίας κέντρου αναψυχής το Σαββατοκύριακο», κάτι που επιβεβαιώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση: Επικοινώνησα προ ολίγου με την Αρχιπρωτοκολλητή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία επιβεβαίωσε την πιο πάνω θέση ότι, δηλαδή, κατά τη διάρκεια τόσο του Σαββατοκυρίακου όσο και των δημόσιων αργιών, δεν υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης ποινικής υπόθεσης στο Δικαστήριο, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αίτηση έκδοσης προσωρινού διατάγματος αναστολής λειτουργίας κέντρου αναψυχής σε περίπτωση διάπραξης αδικήματος, κατά παράβαση του περί Κέντρων Αναψυχής Νόμου.

Κατόπιν της επιβεβαίωσης αυτής και προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα αυτό και να υπάρχει δυνατότητα άμεσης έκδοσης διατάγματος σε ποινικές υποθέσεις οποτεδήποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, έχω ήδη ετοιμάσει επιστολή προς το Ανώτατο Δικαστήριο με την οποία προβάλλω την εισήγησή μου για τροποποίηση των διαδικαστικών θεσμών, θέμα που εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης ποινικών υποθέσεων τόσο τα Σαββατοκυρίακα όσο και τις δημόσιες αργίες, εκεί και όπου απαιτείται η άμεση έκδοση προσωρινών διαταγμάτων από το Δικαστήριο».

Διευκρίνισε ο Αρχηγός 

Λίγο αργότερα, με ανακοίνωση του ο Αρχηγός Αστυνομίας, προέβη σε διευκρίνιση, αναφέροντας πως όντως μια τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον Γενικό Εισαγγελέα. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «ο Αρχηγός Αστυνομίας επιβεβαιώνει την τοποθέτηση του Έντιμου Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Κυριακής μαζί του. Επιθυμεί επίσης να διευκρινίσει ότι μία δική του εκ παραδρομής αναφορά, σε ένα τηλεοπτικό σταθμό για κατ’ επανάληψη επικοινωνία δεν αφορούσε τον Έντιμο Γενικό Εισαγγελέα αλλά τον Έντιμο Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Σχετικές δηλώσεις του Αρχηγού σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, αίρουν οποιαδήποτε παρερμηνεία ή σκοπιμότητα.

Σημειώνεται επίσης ότι με οδηγίες του Αρχηγού, ο αρμόδιος Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, είχε επικοινωνία με ανώτατο στέλεχος της Νομικής Υπηρεσίας, το οποίο ενημερώθηκε για την πρόθεση της Αστυνομίας για καταχώρηση της υπόθεσης για το συγκεκριμένο υποστατικό στο Δικαστήριο με σκοπό την έκδοση διατάγματος αναστολής των εργασιών του.

Η Αστυνομία δεν θεωρεί ότι υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα στη συνεργασία της με την Νομική Υπηρεσία γι’ αυτό αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στα γεγονότα όπως πραγματικά συνέβησαν. Αυτά προς αποκατάσταση της ακρίβειας τους».

Κατσάδιασαν τον Σαββίδη οι βουλευτές

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών είπε ότι αναμένει από τη Βουλή, να ψηφίσει σε νόμους τα δύο νομοσχέδια, με τα οποία αυξάνονται οι ποινές για χώρους εστίασης και κέντρα αναψυχής, τα οποία παραβιάζουν νομοθεσίες και διατάγματα, για προστασία από τον κορωνοϊό. Βουλευτές άσκησαν κριτική στην Κυβέρνηση και την Αστυνομία για τον χειρισμό της υπόθεσης με το κέντρο αναψυχής στον Πρωταρά και το γενικότερο φαινόμενο των παραβάσεων που διαπιστώθηκε κατά το τριήμερο του κατακλυσμού.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της πανδημίας διενεργήθηκαν 1 εκ. έλεγχοι και έγιναν 12 χιλιάδες καταγγελίες.

Είναι αδιανόητο κέντρα διασκέδασης τα οποία δέχονται χιλιάδες άτομα, να τιμωρούνται με εξώδικο πρόστιμο 300 ευρώ, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και σημείωσε ότι το συγκεκριμένο κέντρο διασκέδασης στον Πρωταρά έκλεισε, αφού δεν είχε άδεια λειτουργίας.
 
Ο κ.  Σαββίδης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει κατάληξη επί των νομοσχεδίων στην έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών που θα συνεδριάσει, με τηλεδιάσκεψη.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε ότι τα νομοσχέδια προβλέπουν ισοπεδωτική αντιμετώπιση των παρανομιών. Παρατήρησε πως δεν μπορεί ένα καφενείο με συνταξιούχους να τίθεται στην ίδια μοίρα με κέντρα αναψυχής τα οποία δέχονται χιλιάδες άτομα.
 
Σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της υπόθεση με το κέντρο αναψυχής στον Πρωταρά, το οποίο κατά το τριήμερο του κατακλυσμού παραβίασε σειρά νομοθεσιών και επέτρεψε σε χιλιάδες ανθρώπους να συγχρονιστούν, παρά τις συστάσεις για προστασία από κορωνοϊό, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών παρατήρησε ότι «δυστυχώς η πολιτεία έχει ολιγωρήσει».
 
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν νομοθεσίες, οι οποίες μπορούσαν άμεσα να εφαρμοστούν από το Υφυπουργείο Τουρισμού. «Αν οι πρωταγωνιστές είχαν πλάτες ή μπάρμπα στην Κορώνη είναι άλλο θέμα», συνέχισε, επαναλαμβάνοντάς ότι υπάρχουν νομοθεσίες, οι οποίες δίδουν την δυνατότητα στην πολιτεία να αντιδράσει. Σημείωσε περαιτέρω ότι  οι παρανομίες κατά τη διάρκεια του τριημέρου του κατακλυσμού ήταν εκατοντάδες και έγιναν σε όλη την Κύπρο.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές για χάρη του εύκολου κέρδους. Κατήγγειλε ότι κάποιοι "έκλεισαν πονηρά" το μάτι στις παρανομίες, έχοντας οικονομική δύναμη και θεσμικές πλάτες. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν νομοθεσίες, οι δικαστές εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο και διερωτήθηκε αν το κράτος κλείνει Παρασκευή και ανοίγει Δευτέρα. Ο κ. Δαμιανού άσκησε κριτική στη στάση της Κυβέρνησης, η οποία ανέμενε το άνοιγμα των Δικαστηρίων για να κλείσει το κέντρο αναψυχής.

Η παρέμβαση Παπαδόπουλου
Στη συζήτηση παρενέβη και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, με ανάρτησή του στο Twitter.
 
Όπως έγραψε, «πρώτη φορά ακούμε πως δεν καταχωρούνται ποινικές υποθέσεις τα Σαββατοκύριακα. Το ακούσαμε και αυτό...». «Να δούμε τι άλλο θα μας πουν για να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε.
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Στο Εφετείο η απόφαση προσωποκρατήσεων για «Δημητρούι»-Στο επίκεντρο η εξέλιξη με τους τρεις εκ των υπόπτων
Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές
Χάθηκαν τα ίχνη 29χρονου εδώ και τρεις μέρες στην Πάφο (pic)
Έσπασαν την μπάρα του πάρκινγκ της Μαρίνας Λεμεσού για να μην πληρώσουν-Τους τσάκωσαν και ανέσυραν μαχαίρι
Επεφύλαξε την απόφασή του το Δικαστήριο για τους συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού
Επέστρεψαν στις χώρες τους άλλοι 181 παράτυποι μετανάστες-Ξεπέρασαν τις 3.500 οι επιστροφές φέτος
Υπό κράτηση οι επτά για το «Δημητρούι», ελεύθεροι οι άλλοι τρεις λόγω «απογυμνωμένης μαρτυρίας»
Ελεύθερος ο ύποπτος για την βόμβα σε μπαρ στον Πρωταρά, ελεύθερος και ο ένας για τους εμπρησμούς πρακτορείων
Μπαίνουν σε λειτουργία άλλες πέντε κάμερες στη Λεμεσό-Σε ποια σημεία θα βρίσκονται
Από την δολοφονία Αλέξη στο Δημητρούι-Ρήξη σχέσεων, απειλές και ερώτημα η αντίπαλη φατρία στους υπόπτους