Δεν υπάρχει πολυτέλεια... Δεν είναι άγνοια, είναι αδιαφορία!

Ποτέ δεν μας είπαν πως όλα είναι εντάξει. Ποτέ δεν μας είπαν πως ο ιός έχει εξαφανιστεί. Ποτέ δεν μας είπαν πως μπορούμε να ζούμε όπως παλιά. Αντιθέτως, όλοι οι ειδικοί, κατ’ επανάληψη, τόνισαν ότι ξαναρχίζουμε τις ζωές μας σε συνθήκες πανδημίας. Ξαναμαθαίνουμε από την αρχή. Εξοικειωνόμαστε πώς να ζούμε με τον κορωνοϊό και τους κανόνες που τον κρατούν μακριά μας.
 
Κάτι από όλα αυτά, για κάποιο λόγο, σε κάποιους δεν «κόλλησε». Και παίζουμε την υγεία μας κορώνα-γράμματα, με τον κίνδυνο να ξαναξεκινήσουμε να κολλούμε κορωνοϊό.
 
Οι εικόνες που είδαμε σε επιχειρήσεις, πεζόδρομους και παραλίες, δείχνουν περιφρόνηση των κανόνων. Δείχνουν περιφρόνηση του κινδύνου. Δείχνουν ότι δεν καταλάβαμε πως ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και μια μικρή εστία είναι αρκετή για να εκτοξεύσει εκ νέου τα νούμερα και να μας πάρει πίσω.
 
Τα προβληματικά φαινόμενα που ζήσαμε, με τον έναν πάνω στον άλλον, χωρίς τη στοιχειώδη τήρηση αποστάσεων και χωρίς να τηρούνται τα πρωτόκολλα, δεν είναι αποτέλεσμα άγνοιας. Είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας κι εκείνης της πολύ κυπριακής αντίληψης πως οι κανόνες πρέπει οπωσδήποτε να τηρούνται από όλους τους άλλους αλλά εμείς έχουμε κάποιο θείο δικαίωμα αυτοεξαίρεσης.
 
Όλοι ξέρουμε, πλέον, πώς μεταδίδεται ο ιός. Όλοι ξέρουμε ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνουμε. Δεν υπάρχει δικαιολογία γιατί να προσποιούμαστε ότι δεν γνωρίζουμε, ότι δεν καταλάβαμε, ότι κάτι μας διέφυγε. Εδώ και μήνες έχουμε όλοι πρόσβαση σε επαρκή πληροφόρηση. Ξέρουμε πόσο είναι το δύο μέτρα απόσταση. Ξέρουμε πως δεν πρέπει να αυξάνουμε χωρίς λόγο την έκθεση και τις επαφές μας. Ξέρουμε πότε και πώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας και να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό. Ξέρουμε ότι ο κορωνοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις και μπορεί να μεταδοθεί στον οποιονδήποτε και από τον οποιονδήποτε.
 
Άρα ξέρουμε και πώς να διασκεδάζουμε, να κοινωνικοποιούμαστε, να χαιρόμαστε τις ομορφιές του τόπου μας, χωρίς να παραβιάζουμε τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα. Ξέρουμε ότι περνά καλύτερα εκείνος που δεν έχει κορωνοϊό από εκείνον που νοσεί…
 
Κλειδωθήκαμε στο σπίτι. Στερηθήκαμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ζήσαμε για μήνες με τον φόβο, μέσα σε τέσσερις τοίχους. Ζητούσαμε άδεια για να βγούμε από το καταφύγιό μας και έπρεπε να δικαιολογήσουμε την έξοδό μας. Και τώρα που οι συνθήκες και ο χαμηλός αριθμός των κρουσμάτων μας επέτρεψαν να βγούμε επιτέλους έξω, να επιστρέψουμε στις δουλειές μας και στα σχολεία μας και να αποκτήσουμε κάποια ομαλότητα στην καθημερινότητά μας, κάποιοι ανάμεσά μας είναι πρόθυμοι να τα τινάξουν όλα στον αέρα.
 
Ας δείξουμε, επιτέλους, λίγη σοβαρότητα. Ας δείξουμε λίγη υπευθυνότητα. Όπως κάναμε τόσο καιρό, για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Είναι ευθύνη όλων μας να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Μηδενός εξαιρουμένου.
 
Είναι ξεκάθαρη η ανάγκη να ζούμε όσο πιο φυσιολογικά γίνεται υπό τις περιστάσεις και να ξαναπάρει μπρος η οικονομία μας. Να μπορούν όλοι να δουλέψουν και να σταματήσουν να ζουν με κουτσουρεμένα εισοδήματα. Να μπορούν οι επιχειρήσεις και οι υπηρεσίες να εξυπηρετούν ξανά, με ορθό τρόπο, τους πελάτες τους. Και είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να τα κάνουμε αυτά, χωρίς να θέτουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους σε κίνδυνο.  
 
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο στόχος των υφιστάμενων περιορισμών δεν είναι να παραμείνουμε κλειδωμένοι ή να δυσκολέψει η ζωή μας και η δουλειά μας. Ο στόχος είναι να παραμείνουμε υγιείς για να μπορέσουμε να ζούμε και να δουλεύουμε κανονικά, παρά την ύπαρξη του ιού στην Κύπρο. Αυτό σημαίνει πως τηρούμε τις αποστάσεις, τα μέτρα υγιεινής, τους νόμους και τους κανονισμούς. Χωρίς εξαιρέσεις, επειδή είναι Σαββατοκύριακο, τριήμερο ή με οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία. Τηρούμε τις οδηγίες επί καθημερινής βάσεως και ανελλιπώς.
 
Δεν θέλουμε να παραδώσουμε την κατάκτησή μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραδώσουμε την κατάκτησή μας. Θέλουμε να είμαστε υγιείς και ασφαλείς. Θέλουμε μηδενικά κρούσματα. Και για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζονται μηδενικές παρεκκλίσεις από τους κανόνες.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών