Ανατροπή «βόμβα»-Ανέστειλαν τη δίωξη του τέως Υπαρχηγού, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες

Τρία χρόνια μετά, ανέστειλαν, πριν καν αρχίσει, την πολύκροτη δίκη του τέως Υπαρχηγού Αστυνομίας, Αντρέα Κυριάκου, τον οποίον οδήγησαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για το τετραπλό φονικό και των Σέρβων εκτελεστών, καταλογίζοντας του ευθύνες για διαρροές στα ΜΜΕ, ενώ ουδείς άλλως διώχθηκε ποινικά για τους λάθος χειρισμούς της Αστυνομίας στην υπόθεση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ετοιμάζει αντεπίθεση ο Κυριάκου-«Το θέμα δεν έχει τελειώσει, τώρα αρχίζει»
 
Η υπόθεση καταχωρήθηκε στις 30 Μαΐου 2017, ενώ εκ τότε, είτε υπήρχε δικαστική διαμάχη σε σχέση με την ολότητα του πορίσματος που δεν παραδίδετο στην υπεράσπιση του Κυριακόύ, είτε υπήρχαν αναβολές, με αποτέλεσμα η έναρξη της δίκης να ήταν τελικά προγραμματισμένη για σήμερα.
 
Ωστόσο, η υπόθεση, όπως ανακοινώθηκε ενώπιον Δικαστηρίου από την Κατηγορούσα Αρχή, αναστάλθηκε με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα για «λόγους δημόσιου συμφέροντος» και ως εκ τούτου, ο Αντρέας Κυριάκου απαλλάχτηκε από όλες τις κατηγορίες. 
 
Συγκεκριμένα ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, άσκησε την εξουσία που του δίνει το Σύνταγμα για να διακόπτει ποινική διαδικασία, με το Δικαστήριο να σημειώνει πως ενόψει αυτού του γεγονότος, κατατίθεται αναστολή της δίωξης με τον κατηγορούμενο να απαλλάσσεται.
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας, έλαβε υπόψη του τον χρόνο που παρήλθε καθώς επίσης και το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος υπέστη σοβαρή οικονομική ζημιά, διότι ως επακόλουθο της άσκησης ποινικής δίωξης, έχασε τη δουλειά του.
 
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Αντρέας Κυριάκου αναμένεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, τόσο για αποζημιώσεις όσο και για αποκατάσταση του ονόματος του, αφού εξαρχής η θέση του ήταν πως επρόκειτο «για δίωξη κατά παραγγελία», πίσω από την οποία υπήρχαν αλλότρια κίνητρα. 
 
Τον Αντρέα Κυριάκου εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Άντρος Πελεκάνος, Χάρης Γεωργίου και Μιλτιάδης Σάββα. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Ανοίγει μέτωπο ο τέως Υπαρχηγός-Η… Αγία Υπομονή και οι αναπάντητες καταγγελίες
 
Η αναστολή της δίωξης του Κυριάκου, κατά τον δεδομένο χρόνο όπου μετά από χίλια μύρια κύματα θα άρχιζε η πολύκροτη δίκη, δημιουργεί ερωτήματα, αφού εύλογα διερωτάται κάποιος γιατί δεν αναστάλθηκε νωρίτερα η υπόθεση «για λόγους δημόσιου συμφέροντος», καθώς δεν μεσολάβησε οτιδήποτε στη δίκη που να διαφοροποιούσε το επιχείρημα της Κατηγορούσας Αρχής. Μάλιστα, η θέση της υπεράσπισης ήταν πως έπρεπε να παραδοθεί ολόκληρο το περιβόητο πόρισμα των ποινικών ανακριτών, ωστόσο δεν παραδόθηκε και δεν αποκαλύφθηκε ποτέ το περιεχόμενο του και οι άγνωστες πτυχές του.
 
Σημειώνεται πως οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές διορίστηκαν για να διερευνήσουν τους χειρισμούς της Αστυνομίας στην υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών, που αποκαλύφθηκε μετά την διάπραξη του τετραπλού φονικού, οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο για να σκοτώσουν τους Αλέξη Μαυρομιχάλη, Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως Σήφης και Χρίστος Δημητρίου, άλλως Τσιάκκας.

Κατόπιν συγκεκριμένων πληροφοριών που είχε ενώπιον της η Ίντερπολ από παρακολουθήσεις τηλεφώνων, σήμανε συναγερμό στις Αρχές της Κύπρου, δίνοντας μάλιστα ονόματα εμπλεκόμενων προσώπων, αριθμούς εγγραφής οχημάτων καθώς και ώρες αφίξεων εκτελεστών. Επίσης, η Ιντερπόλ έδωσε μέχρι και το σχέδιο δράσης των εκτελεστών, οι οποίοι έκαναν λόγο για «δύσκολο στόχο αλλά εφικτό» καθώς και ακριβείς συνομιλίες μεταξύ του καθοδηγητή από την Κύπρο με τον ένα εκ των εκτελεστών.
 
Ωστόσο λόγω διαρροών που έγιναν από την Αστυνομία προς τον υπόκοσμο, καθώς και η γκάφα αστυνομικού που τηλεφώνησε κατά λάθος στον πληρωμένο δολοφόνο, το στρατόπεδο των εκτελεστών άλλαξε στο παρά πέντε το σχέδιο του και έτσι οι δολοφόνοι αποχώρησαν, επέστρεψαν και δολοφόνησαν μερικούς μήνες αργότερα τον δεύτερο τους στόχο, τον Φάνο Καλοψιδιώτη. Σημειώνεται, όταν αφίχθηκαν την πρώτη φορά στην Κύπρο οι Σέρβοι εκτελεστές, επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Μαυρομιχάλη έξω από καφετέρια στη Λευκωσία.  
 
Η υπόθεση είχε διερευνηθεί από ανεξάρτητους ανακριτές, αφού είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα με έγγραφα της Ιντερπόλ και στοιχεία που έδειχναν τους χειρισμούς της Αστυνομίας, ενώ στη συνέχεια πρόσωπα οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης για τρεις σχεδιαζόμενες δολοφονίες. Ωστόσο, η υπόθεση έκλεισε ενώπιον Δικαστηρίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανατροπή βόμβα! Έκλεισαν την υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών-Αναστολή διώξεων

Στο πόρισμα καταλογίστηκαν ευθύνες στην Αστυνομία, ενώ διατάχθηκε η ποινική δίωξη του τέως Υπαρχηγού για το θέμα των διαρροών στα ΜΜΕ. Ωστόσο, δεν υπήρξε δίωξη για τις διαρροές των πληροφοριών στον υπόκοσμο όσο και για τις παραλείψεις που παρατηρήθηκαν.
 
Ο Αντρέας Κυριάκου αντιμετώπιζε τρεις κατηγορίες, δύο εκ των οποίων αφορούσαν στα αδικήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της διάδοσης/διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών σε σχέση με το περιεχόμενο του φακέλου της Interpol Λευκωσίας και η τρίτη κατηγορία αφορούσε στο αδίκημα  της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου σε σχέση με τη  μελέτη με τίτλο «Η πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου», ημερ. 20.1.2015.
 

Σύμφωνα με το πόρισμα των τριών ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, που διερεύνησαν το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων διαπλοκής ή διαφθοράς από μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου για το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας, η διερεύνηση του θέματος της διαρροής του περιεχομένου του φακέλου της Interpol προς τα ΜΜΕ και το σύνολο του συλλεγέντος μαρτυρικού υλικού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή εμπιστευτικών και ευαίσθητων πληροφοριών από φάκελο της Interpol προς τα ΜΜΕ ήταν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Α. Κυριάκου».

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλάμβανε συνολικά 27 μάρτυρες κατηγορίας μεταξύ των οποίων και ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ενώ από την πλευρά του ο Αντρέας Κυριάκου διαμήνυε πως κλητεύονταν μάρτυρες υπεράσπισης «έκπληξη», οι μαρτυρίες των οποίων θα προκαλούσαν ντόρο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπαρχηγός αστυνομίας στο REPORTER: «Έπεισαν τον Πρόεδρο να με παύσει»

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 19χρονο για τα επεισόδια στον Ύψωνα-Στις τέσσερις οι συλλήψεις
Απουσιάζει από την οικία του στην Πάφο 24χρονος (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στη Λεμεσό-Ζημιές σε υποστατικά και γεωργικές καλλιέργειες
ΒΙΝΤΕΟ: Κατευθύνεται προς τον υδατοφράκτη Άλασσας η φωτιά-Ζημιές σε κτηνοτροφικά υποστατικά
ΒΙΝΤΕΟ: Προστατεύεται η βιομηχανική περιοχή από τις φλόγες στη Λεμεσό-Δύσκολη η προσβασιμότητα στα ενεργά μέτωπα
Απουσιάζει από την οικία της στη Λάρνακα 44χρονη (pic)
Ξεκάθαρος ο Αλέξανδρος Κληρίδης: Θάνατος αργός με ασθένεια στη Φυλακή, συνιστά απάνθρωπη μεταχείριση
Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα απάτης με κρυπτονομίσματα-Συνελήφθη ένα πρόσωπο στη Λάρνακα
Τρεις συλλήψεις για 20 υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών στην Πάφο
Απεβίωσε άλλος ένας κρατούμενος των Κεντρικών Φυλακών-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά δεν τα κατάφερε