Ετοιμάζει αντεπίθεση ο Κυριάκου-«Το θέμα δεν έχει τελειώσει, τώρα αρχίζει»

Έτοιμος να περάσει στην αντεπίθεση δηλώνει ο τέως Υπαρχηγός Αστυνομίας, Αντρέας Κυριακού, ο οποίος απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας ανέστειλε την δίωξη του, στην οποία προχώρησαν μετά το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για το τετραπλό φονικό και τους Σέρβους εκτελεστές, καταλογίζοντας του ευθύνες για διαρροές στα ΜΜΕ.
 
Η υπόθεση έκλεισε τρία χρόνια μετά και προτού καν αρχίσει η εκδίκαση της, πράγμα το οποίο ήταν προγραμματισμένο για σήμερα, με την υπεράσπιση του Αντρέα Κυριάκου να υποστηρίζει εξαρχής πως επρόκειτο «για δίωξη κατά παραγγελία», πίσω από την οποία υπήρχαν αλλότρια κίνητρα.
 
Σε δηλώσεις του στον REPORTER, μετά την αναστολή της δίωξης του, ο Αντρέας Κυριάκου, παρέπεμψε στη δήλωση που έκανε την ημέρα που παύθηκε από Υπαρχηγός. «Μίλησα τότε για μια σκευωρία και αυτό αποδεικνύεται από την όλη πορεία της υπόθεσης. Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι έγινε μια διερεύνηση, η οποία φαίνεται και από το περιεχόμενο των καταθέσεων ότι πήρε από ένα σημείο και μετά, κατεύθυνση εναντίον του Υπαρχηγού».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανατροπή «βόμβα»-Ανέστειλαν τη δίωξη του τέως Υπαρχηγού, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες
 
«Είχε ως αποτέλεσμα», συνέχισε ο τέως Υπαρχηγός, «την στοχοποίηση μου και την παύση μου από τη θέση του Υπαρχηγού διότι όπως φαίνεται ήμουν εμπόδιο για κάποιους. Ως αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ο Γενικός Εισαγγελέας άσκησε το δικαίωμα του για τη δίωξη και στο τέλος της ημέρας έφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προ τετελεσμένων γεγονότων, που δεν είχε άλλη επιλογή, ενόψει ποινικής δίωξης του Υπαρχηγού. Άρα δεν υπήρχε άλλη διαδικασία για να αντιμετωπιστεί το θέμα, πέραν του να παύσει τον Υπαρχηγό».
 
Ο Ανδρέας Κυριάκου, σημείωσε πως νιώθει δικαιωμένος, εξηγώντας πως, «ο καθένας αντιλαμβάνεται από την όλη πορεία που εξελίχθηκε αυτή η υπόθεση και πως κατέληξε ότι δεν είχε καμία μαρτυρία από την αρχή. Δεν μπορείς να ασκείς ποινικές διώξεις με το σκεπτικό ή υπό τη βάση «ο μόνος που θα μπορούσε» και αυτό φάνηκε. Επιφυλάσσω όλα τα νόμιμα μου δικαιώματα».
 
«Το θέμα για εμένα δεν έχει τελειώσει. Το θέμα τώρα αρχίζει», τόνισε ο κ. Κυριάκου ο οποίος επανέλαβε πως πρόκειται, «για δίωξη κατά παραγγελία και κατευθυνόμενη έρευνα. Να σας επαναλάβω ότι, στο τέλος της ημέρας άλλοι ήταν οι όροι εντολής και κανένας δεν είδε ποιο ήταν το αποτέλεσμα παρά μόνο η δίωξη του Υπαρχηγού. Οι ανακριτές μίλησαν και για άλλες πειθαρχικές διώξεις. Ακούσατε το αποτέλεσμα οποιασδήποτε πειθαρχικής δίωξης οποιουδήποτε;», διερωτήθηκε ο κ. Κυριάκου
 
Ερωτηθείς τι προτίθεται να κάνει ο κ. Κυριάκου σημείωσε πως ήταν λογικό πως αφού ήταν σε εξέλιξη η ποινική διαδικασία να μην προχωρήσει σε δηλώσεις και να εκφράσει τις θέσεις του. «Εγώ δήλωσα από την αρχή ότι είχα εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και ότι έχω να πω θα το πω ενώπιον του Δικαστηρίου. Δυστυχώς δεν μου δόθηκε η ευκαιρία και η δυνατότητα με αυτή την εξέλιξη».
 
«Η ιστορία», συνέχισε ο τέως Υπαρχηγός, «δεν θα τελειώσει εάν δεν αποκατασταθεί πλήρως το όνομα μου και αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Όσον αφορά το θέμα δημοσιογραφικής, ναι σε μια επικείμενη και ενδεχόμενη δημοσιογραφική διάσκεψη θα παραθέσω στοιχεία. Ξέρετε για όλα τα εγκλήματα υπάρχουν εκτελεστές και ηθικοί αυτουργοί. Θα μιλήσω για τους πραγματικούς λόγους δίωξης του Υπαρχηγού, τεκμηριωμένα και με στοιχεία για να μάθει και η κοινωνία ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι.Όχι με το  ''ο μόνος που θα μπορούσε'', επεσήμανε.

«Εγώ βλέπω πως εκτός από την ταλαιπωρία τη δική μου κάποιοι ταλαιπώρησαν το Δικαστήριο για τρία χρόνια, ακόμα και το Ανώτατο. Νομίζω είναι όλα ξεκάθαρα, είναι όλα εκεί. Ξεκάθαρα έρχεται στο μυαλό μου η επιστολή που έλαβα τότε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος εκφράζει τη λύπη του και είναι ξεκάθαρο πως μετά το πόρισμα και βάσει τη πρόθεση του Γενικού Εισαγγελέα, δεν είχε άλλη επιλογή από την παύση του Υπαρχηγού».
 
«Διαφώνησα και είχα την άποψη ότι ήταν λανθασμένη η κρίση του Γενικού Εισαγγελέα τότε, με εκείνο το υπόβαθρο, βάσει της μαρτυρίας που υπήρχε να ασκήσει ποινική δίωξη, όμως τώρα έκρινε σωστά. Βλέποντας τη μαρτυρία που υπάρχει με τα δεδομένα, σωστά έκρινε ο Γενικός Εισαγγελέας ότι η υπόθεση έπρεπε να αποσυρθεί», πρόσθεσε.
 
Ο Ανδρέας Κυριάκου επανέλαβε, οτι, η τελευταία δήλωση της Νομικής Υπηρεσίας, «λέει ξεκάθαρα για τη ζημιά που έχω υποστεί και εξυπακούεται πως όταν είσαι Υπαρχηγός και χάνεις τη δουλειά σου με αυτό τον τρόπο, υπάρχει το θέμα της δυσφήμισης. Και εκτός από τα κυπριακά δεδομένα, για τέσσερα χρόνια ήμουν εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Europol».
 
«Αντιλαμβάνεστε», συνέχισε, «τον αντίκτυπο που έχει στο όνομα και στην υπόληψή μου. Θέλω να ευχαριστήσω τους νομικούς μου συμβούλους, καταρχήν, για τους χειρισμούς που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον κόσμο, τους φίλους, τους συναδέλφους στην Αστυνομία που έχουν σταθεί δίπλα μου, αναγνωρίζοντας πως από την αρχή ήταν μια σκευωρία και δεν υπήρχε υπόθεση. Ήταν απλά στόχος το φάγωμα του Υπαρχηγού και πιστεύω με αυτή την εξέλιξη θα το εμπεδώσουν και οι υπόλοιποι».

Σημειώνεται ότι τον Αντρέα Κυριάκου εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Άντρος Πελεκάνος, Χάρης Γεωργίου και Μιλτιάδης Σάββα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι λόγοι που παραθέτει ο Γενικός Εισαγγελέας για την αναστολή δίωξης του Κυριάκου

Για λόγους δημόσιου συμφέροντος
Η υπόθεση, όπως ανακοινώθηκε ενώπιον Δικαστηρίου από την Κατηγορούσα Αρχή, αναστάλθηκε με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα για «λόγους δημόσιου συμφέροντος» και ως εκ τούτου, ο Αντρέας Κυριάκου απαλλάχτηκε από όλες τις κατηγορίες. 

Συγκεκριμένα ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, άσκησε την εξουσία που του δίνει το Σύνταγμα για να διακόπτει ποινική διαδικασία, με το Δικαστήριο να σημειώνει πως ενόψει αυτού του γεγονότος, κατατίθεται αναστολή της δίωξης με τον κατηγορούμενο να απαλλάσσεται.
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας, έλαβε υπόψη του τον χρόνο που παρήλθε καθώς επίσης και το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος υπέστη σοβαρή οικονομική ζημιά, διότι ως επακόλουθο της άσκησης ποινικής δίωξης, έχασε τη δουλειά του.

Η ποινική δίωξη με φόντο τους Σέρβους εκτελεστές
Οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές διορίστηκαν για να διερευνήσουν τους χειρισμούς της Αστυνομίας στην υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών, που αποκαλύφθηκε μετά την διάπραξη του τετραπλού φονικού, οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο για να σκοτώσουν τους Αλέξη Μαυρομιχάλη, Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως Σήφης και Χρίστος Δημητρίου, άλλως Τσιάκκας.
 
Κατόπιν συγκεκριμένων πληροφοριών που είχε ενώπιον της η Ίντερπολ από παρακολουθήσεις τηλεφώνων, σήμανε συναγερμό στις Αρχές της Κύπρου, δίνοντας μάλιστα ονόματα εμπλεκόμενων προσώπων, αριθμούς εγγραφής οχημάτων καθώς και ώρες αφίξεων εκτελεστών. Επίσης, η Ιντερπόλ έδωσε μέχρι και το σχέδιο δράσης των εκτελεστών, οι οποίοι έκαναν λόγο για «δύσκολο στόχο αλλά εφικτό» καθώς και ακριβείς συνομιλίες μεταξύ του καθοδηγητή από την Κύπρο με τον ένα εκ των εκτελεστών.
 
Ωστόσο λόγω διαρροών που έγιναν από την Αστυνομία προς τον υπόκοσμο, καθώς και η γκάφα αστυνομικού που τηλεφώνησε κατά λάθος στον πληρωμένο δολοφόνο, το στρατόπεδο των εκτελεστών άλλαξε στο παρά πέντε το σχέδιο του και έτσι οι δολοφόνοι αποχώρησαν, επέστρεψαν και δολοφόνησαν μερικούς μήνες αργότερα τον δεύτερο τους στόχο, τον Φάνο Καλοψιδιώτη. Σημειώνεται, όταν αφίχθηκαν την πρώτη φορά στην Κύπρο οι Σέρβοι εκτελεστές, επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Μαυρομιχάλη έξω από καφετέρια στη Λευκωσία.  
 
Η υπόθεση είχε διερευνηθεί από ανεξάρτητους ανακριτές, αφού είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα με έγγραφα της Ιντερπόλ και στοιχεία που έδειχναν τους χειρισμούς της Αστυνομίας, ενώ στη συνέχεια πρόσωπα οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης για τρεις σχεδιαζόμενες δολοφονίες. Ωστόσο, η υπόθεση έκλεισε ενώπιον Δικαστηρίου.
 
Στο πόρισμα καταλογίστηκαν ευθύνες στην Αστυνομία, ενώ διατάχθηκε η ποινική δίωξη του τέως Υπαρχηγού για το θέμα των διαρροών στα ΜΜΕ. Ωστόσο, δεν υπήρξε δίωξη για τις διαρροές των πληροφοριών στον υπόκοσμο όσο και για τις παραλείψεις που παρατηρήθηκαν.
 
Ο Αντρέας Κυριάκου αντιμετώπιζε τρεις κατηγορίες, δύο εκ των οποίων αφορούσαν στα αδικήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της διάδοσης/διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών σε σχέση με το περιεχόμενο του φακέλου της Interpol Λευκωσίας και η τρίτη κατηγορία αφορούσε στο αδίκημα  της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου σε σχέση με τη  μελέτη με τίτλο «Η πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου», ημερ. 20.1.2015.

Σύμφωνα με το πόρισμα των τριών ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, που διερεύνησαν το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων διαπλοκής ή διαφθοράς από μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου για το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας, η διερεύνηση του θέματος της διαρροής του περιεχομένου του φακέλου της Interpol προς τα ΜΜΕ και το σύνολο του συλλεγέντος μαρτυρικού υλικού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή εμπιστευτικών και ευαίσθητων πληροφοριών από φάκελο της Interpol προς τα ΜΜΕ ήταν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Α. Κυριάκου».

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλάμβανε συνολικά 27 μάρτυρες κατηγορίας μεταξύ των οποίων και ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ενώ από την πλευρά του ο Αντρέας Κυριάκου διαμήνυε πως κλητεύονταν μάρτυρες υπεράσπισης «έκπληξη», οι μαρτυρίες των οποίων θα προκαλούσαν ντόρο.

Δειτε Επισης

Επιβάτης του ελικοπτέρου ήταν ζωντανός για μία ώρα μετά τη συντριβή και προσπαθούσε να επικοινωνήσει
Έπεσαν οι τιμές των καυσίμων, έρχεται νέα ανάσα για τους καταναλωτές-Το παράδοξο με αμόλυβδη 95 και 98
Εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ για Νετανιάχου και Σινουάρ για εγκλήματα πολέμου
Επέκταση Εθνικής Στρατηγικής για ορεινά και νέα στεγαστικά σχέδια ανακοινώνονται εντός ημερών
Δύσκολη η επόμενη μέρα στο Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί-Οι φόβοι και τα νέα δεδομένα για τη Μ. Ανατολή
Βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση η αιτία θανάτου της 77χρονης που παρασύρθηκε από όχημα
Βίντεο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου με τον Ραϊσί και τον ΥΠΕΞ του Ιράν πριν από τη συντριβή
Αναθεώρηση Οδηγών για προστασία πληροφοριοδοτών
Οι επτά πιθανοί διάδοχοι του Ραϊσί-Το φαβορί, ο διπλωμάτης και το αουτσάιντερ από τα παλιά
Με drone βρήκαν το ελικόπτερο του Ραϊσί-Γιατί καθυστέρησε 13 ώρες ο εντοπισμός του