Οι 10+1 ένστολοι που την «έβγαλαν καθαρή» στο πόρισμα για τους Σέρβους εκτελεστές

11 μήνες μετά το τετραπλό φονικό που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την αστυνομία και 9 μήνες μετά από το περιβόητο πόρισμα…

Παρά τα όσα είδαν το φώς της δημοσιότητας για τους για τους λάθος χειρισμούς, τις παραλείψεις και την εγκληματική αμέλεια των αρχών στην υπόθεση της καθόδου Σέρβων για να εκτελέσουν συμβόλαια θανάτου, το πόρισμα των τριών ποινικών ανακριτών που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας για να διερευνήσουν την υπόθεση, δεν καταδεικνύει καμία ποινική ευθύνη σε κανένα μέλος της Αστυνομίας αλλά ούτε στον δεσμοφύλακα των Κεντρικών φυλακών.

Το μόνο μεμπτό στο οποίο η ποινική έρευνα των τριών ανακριτών εντοπίζει ποινική ευθύνη είναι στο ζήτημα των διαρροών προς τα ΜΜΕ, απόρρητων εγγράφων καθώς και της έκθεσης για τη διαφθορά που η Βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου αποκάλυψε στη Βουλή. Για τις διαρροές η έκθεση καταδεικνύει ποινικές ευθύνες στον Υπαρχηγό Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου ο οποίος το μεσημέρι κατηγορήθηκε γραπτώς.
 
Συγκεκριμένα:

1. Για  τον μόνο που το πόρισμα διαπιστώνει ποινικές ευθύνες είναι για τον Υπαρχηγό Αστυνομιας Ανδρέα Κυριάκου. Συγκεκριμένα το πόρισμα αναφέρει πως ο Υπαρχηγός, είναι το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων και ευαίσθητων πληροφοριών.

Επίσης το πόρισμα του επιρρίπτει ποινικές ευθύνες στη διαρροή της έκθεσης για τη διαφθορά που αποκάλυψε στη Βουλή η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου. 

2. Για τον Υπαρχηγό Αστυνομίας, τον Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων, ένα Ανώτερο Υπαστυνόμο και ένα υπαστυνόμο, σχετικά με τη διαχείριση των πληροφοριών που λήφθηκαν από την Interpol Σερβίας το πόρισμα σημειώνει πως δεν τις προσέγγισαν με τη δέουσα σοβαρότητα και παρατηρούνται παραλήψεις και εσφαλμένοι χειρισμοί. Ωστόσο δεν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα. «Εναπόκειται στον Αρχηγό Αστυνομίας να επιληφθεί», αναφέρει το πόρισμα.

3. Σχετικά με τον αστυνομικό που αντί στην Interpol Σερβίας τηλεφώνησε στους Σέρβους εκτελεστές «κατά λάθος», το πόρισμα σημειώνει πως δεν διαπιστώνεται η διάπραξη ποινικού αδικήματος και γίνεται εισήγηση στην ηγεσία της Αστυνομίας να εξετάσει την διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων.

4. Σχετικά με τον δεσμοφύλακα που απέστειλε χρήματα μέσω  της Western Union, σε τραπεζικό λογαριασμό που ανήκε στον Σέρβο φερόμενο ως οργανωτή δολοφονιών μετά από εντολή του Μάριου Χριστοδούλου άλλου Μπένυ, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε πως όντως ο δεσμοφύλακας έστειλε τα χρήματα, ωστόσο δεν υπάρχει μαρτυρία πως γνώριζε που τα έστελνε, συνεπώς οι ποινική ανακριτές καλούν τον Υπουργό Δικαιοσύνης να ελέγξει κατά πόσον προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα.

5. Όσον αφορά τα τέσσερα μέλη της Αστυνομίας που διατηρούσαν στενές φιλικές σχέσεις με εγκληματικά στοιχεία το πόρισμα διαπιστώνει πως υπάρχουν σημαντικά κενά για στοιχειοθέτηση της υπόθεσης. Μάλιστα οι ποινικοί ανακριτές διαπίστωσαν μέσα από καταθέσεις πως κι άλλα μέλη της δύναμης έχουν σχέση με τον υπόκοσμο.

Για αυτό το θέμα το πόρισμα διαπιστώνει σημαντικές ευθύνες της ηγεσίας της Αστυνομίας που γνώριζε για αυτές τις σχέσεις από το 2011, ποτέ όμως δεν διενέργησε σοβαρή διερεύνηση για τυχών διάπραξη ποινικών ή πειθαρχικών αδικημάτων εκ μέρους τους. Οι ανακριτές περιορίζονται σε έντονες εισηγήσεις προς την ηγεσία της Αστυνομίας.

Επίσης σε ότι αφορά τον Αρχηγό αστυνομίας ο οποίος με βάση τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν ενήμερος για την υπόθεση, δεν γίνεται καμία αναφορά .

Δειτε Επισης

Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάτων
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις