Ανοίγει μέτωπο ο τέως Υπαρχηγός-Η… Αγία Υπομονή και οι αναπάντητες καταγγελίες

Κόλλησε πριν καν αρχίσει, η πολύκροτη δίκη του τέως Υπαρχηγού της Αστυνομίας Αντρέα Κυριάκου, ο οποίο βρέθηκε το πρωί εκ νέου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.
 
Ωστόσο, ο Δικαστής ανέβαλε και πάλι την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας λόγω φόρτου εργασίας, ορίζοντας την για τις 18 Σεπτεμβρίου.
 
Η δίκη, τείνει να εξελιχθεί σε σίριαλ, αφού εδώ και δύο χρόνια, λόγω της νομικής διαμάχης επί των πορισμάτων για τις διαρροές και τη διαφθορά στην Αστυνομία, αλλά και των αναβολών, η δίκη παραμένει στον πάγο.
 
Σε δηλώσεις του ο τέως Υπαρχηγός μετά την νέα αναβολή, είπε «έχω πολλή υπομονή, εξάλλου έτσι είναι αυτά», προσθέτοντας ότι «η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης και δεν θέλω να πω κάτι, ούτε και να παρέμβω στην δικαστική διαδικασία, λέγοντας οτιδήποτε».
 
Μάλιστα, χαριτολογώντας ο Αντρέας Κυριάκου, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «έμαθα να έχω υπομονή και άλλωστε η ημέρα των γενεθλίων μου συμπίπτει με την Αγία Υπομονή».
 
Μίλησε για επιστολές σε Κληρίδη
 
Αφήνοντας πίσω την υπόθεση του που βρίσκεται ενώπιον Δικαστηρίου, ο Αντρέας Κυριάκου αναφέρθηκε σε δύο επιστολές που στάλθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα, ενόσω ήταν εν ενεργεία Υπαρχηγός, χωρίς όμως να απαντηθούν, ενώ δήλωσε έτοιμος να μιλήσει και δημόσια.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Κυριάκου, «έστειλα μια επιστολή τον Οκτώβριου του 2013 και μια επιστολή τον Νοέμβριο του 2016 στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη όπου προέβαινα σε κάποιες καταγγελίες. Αυτές οι επιστολές δεν απαντήθηκαν ποτέ και ακόμα περιμένω. Ίσως να μην υπάρχει ακόμη, μετά από τόσα χρόνια, κατάληξη ως προς το αν προκύπτουν ποινικά αδικήματα. Δεν ξέρω…».
 
Ερωτηθείς για το περιεχόμενο των επιστολών, ο κ. Κυριάκου ανέφερε «δεν θέλω να εισέλθω ακόμα στο περιεχόμενο των επιστολών αλλά αν θέλετε να μάθετε, μπορείτε να ρωτήσετε τον Γενικό Εισαγγελέα, με τον οποίο να σας πω ότι είχαμε, ενόσω ήμουν στη θέση του Υπαρχηγού, πολύ καλή συνεργασία. Ακόμη και υποδείξεις μου για λάθος γνωμάτευση, εισακούστηκαν και αλλάχτηκε η γνωμάτευση…»  
 
Ο κ. Κυριάκου δεν θέλησε να εισέλθει στο περιεχόμενο των επιστολών ή να εξηγήσει τις αιχμές που άφησε, παρά μόνο ξεκαθάρισε ότι αυτές οι επιστολές δεν σχετίζονται με την υπό εκδίκαση υπόθεση του, και ότι «επί αυτού του θέματος, των επιστολών, μπορούμε να τα πούμε και δημόσια…»  
 
Η μάχη για τα πορίσματα 
 
Ο κ. Κυριάκου αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες, δύο εκ των οποίων αφορούν στα αδικήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της διάδοσης/διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών σε σχέση με το περιεχόμενο του φακέλου της Interpol Λευκωσίας και η τρίτη κατηγορία αφορά στο αδίκημα  της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου σε σχέση με τη  μελέτη με τίτλο «Η πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου», ημερ. 20.1.2015.

Σύμφωνα με το πόρισμα των τριών ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, που διερεύνησαν το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων διαπλοκής ή διαφθοράς από μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου για το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας, η διερεύνηση του θέματος της διαρροής του περιεχομένου του φακέλου της Interpol προς τα ΜΜΕ και το σύνολο του συλλεγέντος μαρτυρικού υλικού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι “το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή εμπιστευτικών και ευαίσθητων πληροφοριών από φάκελο της Interpol προς τα ΜΜΕ ήταν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Α. Κυριάκου”.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης καταχωρήθηκε στο δικαστήριο στις 30 Μαΐου 2017 και περιλαμβάνει συνολικά 27 μάρτυρες κατηγορίας μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Νικόλας Γεωργιάδης με απόφαση του στις 09/11/2018 έκρινε ότι η Κατηγορούσα Αρχή, με την παράδοση των αποσπασμάτων του πορίσματος για το ενδεχόμενο διαφθοράς στην Αστυνομία στην υπεράσπιση του τέως Υπαρχηγού Αστυνομίας έχει συμμορφωθεί με το διάταγμα του ημερ. 29/6/2018

Με το εν λόγω διάταγμα, ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος εκδικάζει την ποινική υπόθεση εναντίον του Ανδρέα Κυριάκου, διέταζε την Κατηγορούσα Αρχή να παραδώσει το πόρισμα στην υπεράσπιση εντός 15 ημερών, κάτι που δεν είχε πράξει, με τον ίδιο να εκφράζει τότε την έκπληξη του Δικαστηρίου για τη «συνεχιζόμενη άρνηση» του Γενικού Εισαγγελέα να παραδώσει το πόρισμα στην υπεράσπιση του κατηγορούμενου.

Εμφανιζόμενος ο ίδιος στο Δικαστήριο, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είχε υποστηρίζει ότι η Κατηγορούσα Αρχή παρέδωσε προς την υπεράσπιση το μέρος του πορίσματος που αφορά στην παρούσα υπόθεση και στον κατηγορούμενο, απορρίπτοντας τη θέση της υπεράσπισης ότι δεν συμμορφώθηκε με το διάταγμα.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του τέως Υπαρχηγού της Αστυνομίας Άντρος Πελεκάνος, επέμεινε στο αίτημα για παράδοση στην υπεράσπιση ολόκληρου του πορίσματος στα πλαίσια της δίκαιης δίκης του πελάτη του, εμμένοντας στη θέση ότι η παράδοση μόνο κάποιων σελίδων του πορίσματος δεν αποτελούσε πλήρη συμμόρφωση με τη διαταγή του δικαστηρίου.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του ως προς το κατά πόσον υπήρξε ή όχι συμμόρφωσης με το διάταγμα του, ο κ. Γεωργιάδης έκρινε, αφού εξέτασε το περιεχόμενο του πορίσματος στο σύνολο του, ότι η «η Κατηγορούσα Αρχή με την παράδοση των αποσπασμάτων του πορίσματος που δόθηκαν στην υπεράσπιση έχει συμμορφωθεί με το διάταγμα ημερ. 29/6/2016», σημειώνοντας ότι «δεν κρίνω ότι αποτελεί αναθεώρηση των προηγούμενων αποφάσεων που εξέδωσα, αν και το δικαστήριο, εν πάση περιπτώσει, έχει υποχρέωση αναθεώρησης αποφάσεων του σε θέματα αποκάλυψης αν προκύψει ανάγκη».

Δειτε Επισης

Εντοπίστηκε οπλισμός και εκρηκτικές ύλες σε τάφο στη Λάρνακα
Με συμπληρωματικό υπόμνημα επανήλθαν στη θέση περί δεδικασμένου οι μοναχοί
Τα σημεία που εστιάζει η νέα ένσταση των δικηγόρων των μοναχών-Άρχισε η κλήτευση μαρτύρων από την Μονή
Βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση η αιτία θανάτου της 77χρονης που παρασύρθηκε από όχημα
Αναθεώρηση Οδηγών για προστασία πληροφοριοδοτών
Καταδικάστηκε με πρόστιμο εταιρεία για τον θάνατο εργαζόμενου-Άνοιξε η θύρα ανυψωτικού και έπεσε στο κενό
Άκαρπες οι έρευνες μετά τον εντοπισμό ανθρώπινου μέλους στη Λάρα
Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες-Έρευνες Αστυνομίας για τον αποστολέα
Συνελήφθη 44χρονος για κλοπή πορτοφολιού από υπεραγορά
Επαναρχίζουν οι έρευνες για τον εντοπισμό ανθρώπινου μέλους στην παραλία της Λάρας