Αυξάνονται τα εγκλήματα από ανήλικους, παραμένουν τα κενά και οι ελλείψεις

Ελλείψεις, κενά στο σύστημα και τεράστια προβλήματα ως προς τη διαχείριση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον, άφησε πίσω της η υπόθεση του 14χρονου αδελφοκτόνου της Λάρνακας, ο οποίος από την περασμένη Πέμπτη, επέστρεψε στο σπίτι του, μετά από ένα χρόνο υποχρεωτικής νοσηλείας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα επόμενα βήματα για τον 14χρονο αδελφοκτόνο-Υπό 24ωρη παρακολούθηση στο σπίτι του

Το πρωτοφανές για τα κυπριακά δεδομένα έγκλημα που διαπράχθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2018 με θύμα την εννιάχρονη αδελφή του, τότε, 13χρονου αγοριού, από τη μια συγκλόνισε την κοινή γνώμη, ενώ από την άλλη έφερε στο φως το πρόβλημα πως το παιδί δεν θα μπορούσε να οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου με βάση τη νομοθεσία, αφού είχε το ακαταλόγιστο, λόγω του γεγονότος ότι ήταν κάτω των 14 ετών.

Αφότου έπεσε αυλαία στην υπόθεση, επανέρχεται ξανά στο προσκήνιο το θέμα των ποινών και των χώρων διαμονής ανηλίκων, σε περιπτώσεις διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, τα οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε έξαρση.

Αυτό καταδεικνύουν και τα στοιχεία της Αστυνομίας, για την εγκληματικότητα από ανήλικους μέχρι 16 ετών.

Στο ζενίθ το σοβαρό έγκλημα για το 2018

Το σοβαρό έγκλημα με εμπλοκή ανηλίκων έφθασε στο απόγειο του το 2018, όπου καταγράφηκαν 75 υποθέσεις, οι περισσότερες της τελευταίας τριετίας, σε σύγκριση με τις 71 του 2016 και τις 69 του 2017.

Στις 75 υποθέσεις είχαν εμπλοκή 102 αγόρια και πέντε κορίτσια από επτά μέχρι 16 ετών.

Παράδοξοι είναι την ίδια ώρα οι αριθμοί για τις μικροπαραβάσεις από ανήλικους, οι οποίες την ώρα που τα σοβαρά εγκλήματα αυξάνονται, αυτές μειώνονται χρόνο με το χρόνο.

Το 2016 καταγράφηκαν 79 υποθέσεις μικροπαραβάσεων, το 2017 έπεσαν στις 75, ενώ πέρυσι υπήρξε κατακόρυφη πτώση στις 52 μικροπαραβάσεις.

Οι αριθμοί ουσιαστικά βρηχούν πως αλλάζουν οι εποχές στο έγκλημα από ανήλικους, οι οποίοι πλέον επιδίδονται σε σοβαρότερα αδικήματα, απ’ ότι στο παρελθόν.

Πρώτες με διαφορά οι διαρρήξεις

Από τα εγκλήματα που διέπραξαν ανήλικοι μέχρι 16 ετών, από το 2016 μέχρι το 2018, τα περισσότερα αφορούν διαρρήξεις, με συνολικά 24 υποθέσεις.

Άλλες εννέα υποθέσεις αφορούν κλοπή μέχρι χίλια ευρώ, οκτώ αφορούν ναρκωτικά και πέντε σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και παιδική πορνογραφία.

Στις πέντε φθάνουν εξάλλου και οι υποθέσεις εμπρησμού και κακόβουλης ζημιάς μέχρι χίλια ευρώ.

Σε ότι αφορά της μικροπαραβάσεις, οι πλείστες υποθέσεις έχουν να κάνουν με αδικήματα κατά της περιουσίας.

Πρωτιά για Λεμεσό-Ακολουθεί η Λευκωσία

Σε ότι αφορά τα στατιστικά στοιχεία ανά πόλη, οι περισσότερες υποθέσεις με την εμπλοκή ανηλίκων την τελευταία τριετία, καταγράφηκαν στη Λεμεσό. Συγκεκριμένα το 2016 καταγράφηκαν 18 υποθέσεις, 27 το 2017 και 31 το 2018. Σταθερά στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Λευκωσία με 17 υποθέσεις το 2016, 23 το 2017 και 28 το 2018.

Απ’ εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες πόλεις κυμαίνονται περίπου στο ίδιο επίπεδο, πλην του διαμερίσματος της Μόρφου, η οποία είναι σταθερά στην τελευταία θέση, με τις λιγότερες υποθέσεις.

Πώς λειτουργεί η Αστυνομία για τους ποινικά ανεύθυνους

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στον REPORTER, όσον αφορά τους ανήλικους παραβάτες, οι οποίοι είναι κάτω των 14 ετών και θωρούνται ποινικά ανεύθυνοι, σε περιπτώσεις που διαπράξουν αδικήματα, ο φάκελος τους στον οποίο εμπεριέχονται οι καταθέσεις, τα όσα συνέβησαν, αλλά και όσα ανέφεραν τα μέλη του γραφείου ευημερίας, ταξινομείται.

Όταν κάποιος ανήλικος φθάσει σε ηλικία που θα έχει ποινική ευθύνη, τα αδικήματα που διέπραξε σε ηλικία που είχε το ακαταλόγιστο, ούτε προσμετρώνται σε δικαστικές αποφάσεις, αλλά ούτε θεωρούνται επιβαρυντικά.

Στις φυλακές είκοσι πρόσωπα

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε ότι αφορά τους ανήλικους και νεαρούς παραβάτες (σ.σ. μέχρι 21 ετών) που βρίσκονται έγκλειστοι στις Κεντρικές Φυλακές, ανέρχονται στους είκοσι.

Από αυτούς οι δεκαοκτώ είναι άνδρες και οι δύο γυναίκες.

Από τους δεκαοκτώ άνδρες, οι δέκα είναι κατάδικοι, εκ των οποίων οι τέσσερις Κύπριοι και οι έξι αλλοδαποί. Οι υπόλοιποι οκτώ είναι υπόδικοι. Τρεις Κύπριοι και πέντε αλλοδαποί.

Όσον αφορά τις γυναίκες, πρόκειται για μια Ελληνοκύπρια και μια αλλοδαπή, εκ των οποίων η μία κατάδικος και η άλλη υπόδικος.

Ένα χρόνο μετά… στη Βουλή το νομοσχέδιο

Τον Αύγουστο του 2018, είχε προαναγγελθεί νομοσχέδιο για τη δημιουργία αναμορφωτηρίων, που θα χρησιμοποιούνταν ως έσχατο μέτρο για ανήλικους από 16 ετών και άνω και το οποίο βρισκόταν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο εμπεριέχονταν μεταξύ άλλων, η εξεύρεση ειδικά διαμορφωμένου χώρου που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τους ανήλικους, αλλά και οι ποινές που θα μπορούσαν να επιβληθούν από το Δικαστήριο.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμενόταν να οδηγηθεί στη Βουλή για ψήφιση τον Μάιο του 2019, ωστόσο ένα μηνά πριν το τέλος της χρονιάς, βρίσκεται ακόμα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής.

H συζήτηση για το θέμα συνεχίζεται, αφού από τις 200 σελίδες, έχουν μελετηθεί οι 54.

Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή, η δουλειά που γίνεται για το νομοσχέδιο, είναι σοβαρή και υπεύθυνη και η συζήτηση του είναι κατ’ άρθρο.
Με βάση όλα τα πιο πάνω γίνεται κατανοητό, ότι η δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων χώρων για ανήλικους αποτελεί άμεση ανάγκη για το κράτος, το οποίο θα μπορεί με σωστή διαχείριση να στηρίξει παιδιά που βρίσκονται στο έλεος της παρανομίας.

Είναι παράλληλα άμεση ανάγκη η αποκατάσταση των ελλείψεων που υπάρχουν γιατί δεν είναι λύση να αποστέλλονται τα παιδιά στο σπίτι τους, όπως στην περίπτωση του 14χρονου αδελφοκτόνου και να παρακολουθούνται επί 24ώρου βάσεως.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών