Το κρίσιμο ορόσημο, τα δύο σενάρια και τα πιθανά μέτρα ενόψει Δεκαπενταυγούστου

Τέσσερα κρίσιμα εικοσιτετράωρα… Τόσα χρειάζεται η επιδημιολογική ομάδα και το Υπουργείο Υγείας, για να έχουν μια πιο ακριβή εικόνα, για το μέγεθος της διείσδυσης της πανδημίας στη χώρα μας. Έχουν θέσει μάλιστα ως ορόσημο την ερχόμενη Τρίτη, για τη λήψη αποφάσεων.

Τα σενάρια είναι δύο και δεν υπάρχει μέση οδός. Είτε θα πέσει ο δείκτης μεταδοτικότητας, κάτι που θα έχει ως συνεπακόλουθο τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, είτε θα έρθουν νέα μέτρα και μάλιστα για όλες τις περιοχές της Κύπρου. Το μέγεθος της χώρας μας, άλλωστε, σε συνδυασμό με τη μετακίνηση πληθυσμού που αναμένεται το δεκαπενταύγουστο, δεν αφήνουν άλλα περιθώρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολλοί οι νέοι ασυμπτωματικοί-Θέμα χρόνου να μεταδώσουν τον ιό σε μεγαλύτερους

«Μίλησαν» τα πρώτα στοιχεία
Η επιδημιολογική ομάδα, έχει μια πρώτη εικόνα, που είναι και αυτή που κτύπησε το καμπανάκι κινδύνου. Γνωρίζει πως υπάρχει μετάδοση του ιού στην κοινότητα και πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Λεμεσό και τη Λάρνακα.

Διαπίστωσε, επίσης πως ο δείκτης μεταδοτικότητας R, που ήταν κάτω από 1, πλησιάζει επικίνδυνα το 2. Κάθε ένας που προσβάλλεται δηλαδή, μολύνει άλλα δύο άτομα. Σημειώνεται πως οποιοσδήποτε αριθμός πάνω από 1, κτυπά SOS στους επιστήμονες.

Ο αριθμός των κρουσμάτων εξάλλου, δείχνει πως η εγχώρια μετάδοση αυξάνεται και πως αγγίζει πλέον το 80%. Αυτό είναι κάτι φαίνεται και στα δεδομένα που «έδωσαν», οι πρώτες έξι ημέρες του μήνα. Τα κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι 94, με τα 77 από αυτά να αφορούν σε εγχώριες λοιμώξεις και μόλις τα 17 σε εισαγόμενες.

Ένα άλλο στοιχείο που «φωνάζει» πως πρόκειται για μια έξαρση κρουσμάτων, που δεν πρέπει να υποτιμηθεί και είναι από αυτά που κρίνουν ως πολύ σημαντικά τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, είναι η αύξηση του αριθμού των ατόμων, που δεν έχουν ιστορικό ταξιδίου, δεν είναι επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ωστόσο εντοπίζονται ως θετικά έπειτα από εξέταση ιδιωτικά. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτά τα άτομα δεν έχουν καν συμπτώματα, ενώ για πολλούς δεν έχει βρεθεί ακόμη επιδημιολογική σύνδεση με επιβεβαιωμένο ασθενή της νόσου και είναι ορφανά κρούσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με κινητές μονάδες οι χιλιάδες έλεγχοι-Πόσα τεστ θα γίνουν σε κάθε επαρχία

Οι απαντήσεις που λείπουν
Το ορόσημο της Τρίτης τέθηκε όμως, επειδή υπάρχουν κάποια αναπάντητα ερωτήματα στους επιστήμονες, που έχουν σχέση με το μέγεθος του προβλήματος τόσο σε κάθε περιοχή, όσο και συνολικά. 

Οι 4 χιλιάδες έλεγχοι, που είχαν διενεργηθεί έδωσαν θολή εικόνα, αφού οι πλείστοι που έσπευσαν να συμμετάσχουν, ήταν υποψιασμένοι πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Είτε είχαν συμπτώματα, είτε ήταν επαφές κρουσμάτων, είτε είχαν ιστορικό ταξιδίου.

Είναι γι’ αυτό  το λόγο που του Υπουργείο Υγείας, προχώρησε άμεσα στην εξαγγελία άλλων 10 χιλιάδων εργαστηριακών ελέγχων, που θα είναι τυχαίοι και θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Κύπρο, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Για να διασφαλιστεί το… τυχαίο της διαδικασίας μάλιστα, δεν θα ανακοινώνονται τα σημεία, που θα πραγματοποιούνται οι εργαστηριακοί έλεγχοι.

Πάντως, εάν υπάρξει απότομη αύξηση κρουσμάτων, δεν αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις και ενωρίτερα. Για την κατάσταση με την πανδημία τηρείται συνεχώς ενήμερος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στην εξοχική κατοικία στο Τρόοδος. Εάν οι εξελίξεις το επιβάλουν, τότε θα συγκληθεί εκεί και εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, για τη λήψη άμεσων αποφάσεων.

Τα πιθανά μέτρα
Κατά τη χθεσινή σύσκεψη του Κωνσταντίνου Ιωάννου με τους επιδημιολόγους στο Υπουργείο Υγείας,  τέθηκαν επί τάπητος οι εισηγήσεις των επιστημόνων. Η πρόταση που προκρίνεται από τους πλείστους, σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως η έξαρση είναι μεγάλη, είναι σε πρώτη φάση η επέκταση των μέτρων που λήφθηκαν στη Λεμεσό, σε ολόκληρη την Κύπρο.

Τα τέσσερα μέτρα που λήφθηκαν από το περασμένο Σάββατο στη Λεμεσό και είναι σε ισχύ για τρεις εβδομάδες είναι:

  • Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις.
  • Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων στα υποστατικά εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων.
  • Στις εκκλησίες καθορίζεται η παρουσία ατόμων στη βάση των τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το πρωτόκολλο, η οποία ανεξαρτήτως αυτού δεν θα υπερβαίνει τα 75 άτομα
  • Επαναφέρεται ο περιορισμός της πληρότητας στο 50% στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών (λεωφορεία).

Το Υπουργείο Υγείας πάντως, που επιστράτευσε χθες και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Πανά και Κωστρίκη, διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως χωρίς τη συνεργασία του κόσμου και χωρίς την τήρηση των μέτρων από τον κάθε ένα ξεχωριστά, οποιοδήποτε μέτρο και να ληφθεί, δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα
Παράνομες οι… κρατήσεις τραπεζιών για την Καθαρά Δευτέρα-Τα παρατράγουδα, το πρόστιμο και οι συστάσεις
Με σύνθημα «η όμορφη Ρωσία του μέλλοντος» προσήλθαν στις κάλπες οι Ρώσοι της Λευκωσίας