Οι αφίξεις κρουσμάτων, οι χώρες προέλευσης και οι τρύπες στην Πράσινη Γραμμή

Σε δύο μέτωπα δίνεται η μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, μετά την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Αφενός υπάρχουν οι εγχώριες μεταδόσεις και κυρίως οι αλυσίδες που έχουν δημιουργηθεί, οι οποίες ανησυχούν πάρα πολύ Κυβέρνηση και ειδικούς. Αφετέρου, όμως, συνεχίζει να υπάρχει ροή από εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία έχουν σημάνει συναγερμό στις Αρχές, ιδιαίτερα επειδή κάποια από αυτά μετέδωσαν τον ιό σε επαφές τους, είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω απερισκεψίας.
 
Τα εισαγόμενα κρούσματα από χώρες του εξωτερικού ήταν περισσότερα από 40 τον τελευταίο ένα μήνα. Το καμπανάκι, βέβαια, είχε ηχήσει από πιο πριν, όταν στις 29 Ιουνίου εντοπίστηκε θετικό στον κορωνοϊό άτομο το οποίο είχε έρθει από τις ΗΠΑ εννέα ημέρες προηγουμένως. Το άτομο αυτό τελικά δημιούργησε δικό του cluster στην πόλη της Λεμεσού, καθώς μετέδωσε τον ιό σε συναδέλφους του. Ωστόσο, σε πολλές άλλες περιπτώσεις, τα εισαγόμενα κρούσματα ήταν Κύπριοι πολίτες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από αυτές τις χώρες ήρθαν εισαγόμενα κρούσματα το τελευταίο τριήμερο
 
Σε μία προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εισαγωγής και διασποράς του ιού, οι Αρχές αποφάσισαν την εντατικοποίηση των τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποιούνται στα αεροδρόμια, με έμφαση στους μόνιμους κάτοικους Κύπρου, έτσι ώστε να εντοπιστούν όσα περισσότερα θετικά κρούσματα είναι δυνατόν εγκαίρως, πριν προλάβουν να μεταδώσουν τον ιό στην οικογένεια και το περιβάλλον τους.
 
Από πού ήρθαν
Με βάση τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, στο διάστημα μεταξύ 4 Ιουλίου και 2 Αυγούστου, βρέθηκαν 44 εισαγόμενα κρούσματα, είτε κατά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα αεροδρόμια είτε από τεστ που πραγματοποιήθηκαν αργότερα (όταν ανέπτυξαν συμπτώματα ή απαιτήθηκε από τους εργοδότες τους να προβούν σε έλεγχο). Αυτό σημαίνει πως οι περισσότερες μολύνσεις αυτής της περιόδου ήταν εγχώριες, ωστόσο κάποια από αυτά τα άτομα μετέδωσαν τον ιό σε επαφές τους.
 
Σε ό,τι αφορά την προέλευσή τους, τα περισσότερα κρούσματα σε αυτό το διάστημα, εννέα στον αριθμό, ήταν μετανάστες που πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω κατεχομένων. Το ταξίδι τους προς την Κύπρο φαίνεται να ξεκίνησε από την Τουρκία, από την οποία διοχετεύονται οι περισσότεροι μετανάστες που καταφθάνουν στα κατεχόμενα για να περάσουν παράνομα στις ελεύθερες περιοχές από τις τρύπες που υπάρχουν κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής.
 
Από αυτούς που ήρθαν στην Κύπρο μέσω των νόμιμων οδών, έξι είχαν προέλευση την Ελλάδα, πέντε την Σερβία και πέντε το Ηνωμένο Βασίλειο. Δύο κρούσματα ήρθαν από το Ισραήλ, τη Ρουμανία, τις Φιλιππίνες και τις ΗΠΑ και οι υπόλοιποι προέρχονται από άλλους προορισμούς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σκεπτικό για την υποβάθμιση της Ελλάδας και τα μαζεμένα κρούσματα
 
Πιο συγκεκριμένα, τα κρούσματα καταγράφηκαν ως εξής:
 
4/7: Ένα κρούσμα από Σερβία
5/7: Ένας μετανάστης μέσω κατεχομένων
6/7: Ένα κρούσμα από ΗΠΑ
7/7: Ένα κρούσμα από Ισραήλ
8/7: Ένα κρούσμα από Ρουμανία
9/7: Ένα κρούσμα από Σαουδική Αραβία
        Ένα κρούσμα από Σερβία
10/7: Ένα κρούσμα από Σερβία
12/7: Ένα κρούσμα από Σερβία
          Πέντε μετανάστες μέσω κατεχομένων
15/7: Ένα κρούσμα από Αλβανία
           Ένα κρούσμα από Ρουμανία
16/7: Τρεις μετανάστες μέσω κατεχομένων
           Ένα κρούσμα από Βραζιλία
17/7: Ένα κρούσμα από Ινδία
           Ένα κρούσμα από Ηνωμένο Βασίλειο
18/7: Ένα κρούσμα από Ελλάδα
           Ένα κρούσμα από Σερβία
           Ένα κρούσμα από Αίγυπτο
21/7: Ένα κρούσμα από Πορτογαλία
23/7: Ένα κρούσμα από Ισραήλ
           Ένα κρούσμα από Καναδά
25/7: Ένα κρούσμα από Ηνωμένο Βασίλειο
27/7: Ένα κρούσμα από Φιλιππίνες
28/7: Ένα κρούσμα από Βουλγαρία
           Ένα κρούσμα από ΗΠΑ
29/7: Ένα κρούσμα από Φιλιππίνες
           Δύο κρούσματα από Ηνωμένο Βασίλειο
           Ένα κρούσμα από Ελλάδα
31/7: Δύο κρούσματα από Ελλάδα
           Ένα κρούσμα από Γερμανία
1/8: Δύο κρούσματα από Ελλάδα
2/8: Ένα κρούσμα από Ελβετία
         Ένα κρούσμα από Ηνωμένο Βασίλειο
         Ένα κρούσμα από Νότιο Αφρική
 
Κατά τη διάρκεια του μήνα υπήρξαν αναπροσαρμογές στη λίστα χωρών, στη βάση της επιδημιολογικής τους εικόνας, αλλά και του αριθμού κρουσμάτων που κατέφτασαν από αυτές στην Κύπρο, είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων χωρών.
 
Για παράδειγμα η Σερβία βρισκόταν στην κατηγορία Β και υποβαθμίστηκε στην κατηγορία Γ στις 16 Ιουλίου. Είχε μεσολαβήσει η άφιξη τεσσάρων κρουσμάτων από τη χώρα. Παρόμοια τακτική ακολουθήθηκε και με την Ελλάδα, όταν βρέθηκαν μαζεμένα κρούσματα, καθώς ανακοινώθηκε η υποβάθμισή της από την κατηγορία Α στην κατηγορία Β. Ανάποδη ήταν η πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου, που από την αρχή βρισκόταν στην κατηγορία Γ, αλλά αναβαθμίστηκε στην Β στις αρχές Αυγούστου.  
 
Διακοπές με τον ιό
Η ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα φαίνεται να επικεντρώνεται στους Κύπριους και τους μόνιμους κατοίκους, καθώς τα περισσότερα περιστατικά είναι άτομα που επαναπατρίστηκαν ή πήγαν για διακοπές στο εξωτερικό ή ήρθαν στην Κύπρο για δουλειά. Μάλιστα ο Υπουργός Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι «από τους χιλιάδες ελέγχους που κάνουμε, δεν έχει βρεθεί θετικός κάποιος τουρίστας».
 
Ως εκ τούτου, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωσε πως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια θα αυξηθούν από 600 σε 1000 και θα δοθεί έμφαση σε Κύπριους που επιστρέφουν από ταξίδια αναψυχής, αφού, όπως είπε, έχει διαφανεί ότι μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων προέρχεται από Κύπριους με ταξιδιωτικό ιστορικό. Ο Υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, την εντατικοποίηση των ελέγχων από την Αστυνομία των ατόμων που οφείλουν να τίθενται σε αυτοπεριορισμό όταν έρχονται από χώρες της κατηγορίας Γ, όπως ήταν η περίπτωση της γυναίκας που ήρθε από τις ΗΠΑ και ξεκίνησε cluster στη Λάρνακα.
 
Γίνεται, συνεπώς, κατανοητό, πως, παρόλο που αυτά τα περιστατικά δεν αποτελούν εγχώριες μεταδόσεις, δυνητικά μπορούν να αποτελέσουν πηγή εγχώριας μετάδοσης, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς ζουν, εργάζονται και κοινωνικοποιούνται στην Κύπρο. Και αυτό το ενδεχόμενο πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Επιβεβαιώνεται ότι δεν πλήγηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ