Αλυσίδα μετάδοσης στη Λευκωσία, αυξήθηκαν δραματικά τα εγχώρια-Έκτακτη σύσκεψη

Τεράστιο πονοκέφαλο προκαλούν τα νέα εγχώρια κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες κυρίως στη Λεμεσό, την ώρα που μια νέα αλυσίδα φαίνεται να δημιουργήθηκε και στη Λευκωσία.
 
Για πρώτη φορά, μετά τη χαλάρωση των μέτρων, τα εγχώρια κρούσματα ξεπέρασαν τα εισαγόμενα, ενώ καταγράφεται διψήφιος αριθμός κρουσμάτων, ακριβώς τρεις μήνες μετά την τελευταία καταγραφή. Συγκεκριμένα η τελευταία καταγραφή με διψήφιο νούμερο έγινε στις 28 Απριλίου με 15 κρούσματα, ενώ από τότε ο αριθμός κρουσμάτων ήταν μονοψήφιος και διατηρήθηκε και μετά την άρση των αυστηρών μέτρων που είχαν επιβληθεί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΔΩ
 
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση φαίνεται να είναι άκρως ανησυχητική, λόγω των αλυσίδων εγχώριας μετάδοσης που αναπτύχθηκαν, αφού η ιχνηλάτηση καθίσταται όλο και πιο δύσκολη και σύνθετη με τον αριθμό επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με την περίοδο της καραντίνας, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό των συναθροισμένων ατόμων.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις αρχές Ιουλίου έχουν εντοπιστεί σε όλη την Κύπρο 81 κρούσματα, τα 44 εκ των οποίων αποτελούν εγχώριες λοιμώξεις. Τουλάχιστον 25 από τις 44 εγχώριες λοιμώξεις, σχετίζονται Λεμεσό.
 
Με την πόλη, ωστόσο σχετίζονται και κρούσματα που αποτελούν εισαγόμενες λοιμώξεις. Σύμφωνα με τα
καταγεγραμμένα στοιχεία με τη Λεμεσό φαίνεται να σχετίζονται συνολικά πέντε αλυσίδες μετάδοσης του ιού.
Παράλληλα αλυσίδα μετάδοσης φαίνεται να δημιουργήθηκε και στην Πάφο, η οποία σημειώνεται πως ήταν η απαρχή της εγχώριας μετάδοσης στην Κύπρο με τον «ασθενή μηδέν» στο Νοσοκομείο της πόλης, ο οποίος απεβίωσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι φόβοι της Κυβέρνησης και το κλειδί για την αναχαίτηση β’ κύματος κορωνοϊο

Την ίδια ώρα, πονοκέφαλο προκαλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και η νέα αλυσίδα που δημιουργήθηκε στη Λευκωσία και στην οποία ανιχνεύθηκαν θετικά στον ιό τέσσερα  άτομα επαφές του ζευγαριού που είχε έρθει από την Ολλανδία στις 17/7 και ανακοινώθηκαν θετικοί στον ιό στις 26/7.
Τα μέλη του συγκεκριμένου cluster, είναι όλοι Κύπριοι, χωρίς συμπτώματα με τον συνολικό αριθμό ατόμων να ανέρχονται στα έξι.
 
Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες, έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στο Υπουργείο Υγείας, με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη για αύριο με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης που συστάθηκε για τον κορωνοϊό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά τις αντιδράσεις, βγήκε διάταγμα για τυχαία τεστ σε χώρους με πολυκοσμία

Ο υπουργός με τα μέλη της ομάδας θα ανασκοπήσουν την κατάσταση των τελευταίων ημερών και δεν αποκλείεται να καταλήξουν σε νέα μέτρα τα οποία θα τεθούν επί τάπητος σε νέα σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΛεμεSOS από τα ορφανά κρούσματα, φόβοι για δεύτερο κύμα πανδημίας
 

Δειτε Επισης

Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Έργα διεύρυνσης του δρόμου στο κατεχόμενο Πέργαμος ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»