Κυριακή 20 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Συναγερμός στις Αρχές, διψήφιος ο αριθμός κρουσμάτων-Άλλοι 13 θετικοί

  29/07/2020 17:46
Συναγερμός στις Αρχές, διψήφιος ο αριθμός κρουσμάτων-Άλλοι 13 θετικοί

Συναγερμός στις Αρχές, διψήφιος ο αριθμός κρουσμάτων-Άλλοι 13 θετικοί

  29/07/2020 17:46

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως, μετά από πολλές εβδομάδες, εντοπίστηκε διψήφιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο, καθώς ανακοινώθηκαν 13 νέα περιστατικά.
 
Από τα νέα κρούσματα τα επτά βρίσκονται στη Λεμεσό, ενώ τέσσερα έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι φόβοι της Κυβέρνησης και το κλειδί για την αναχαίτηση β’ κύματος κορωνοϊού

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 1,725 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 13 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.
 
Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως ακολούθως: 

 • Από 469 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προέκυψαν 5 κρούσματα. Τα 3 άτομα έχουν πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό.
 • Από 208 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
 • Από 139 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, είχαμε 7 κρούσματα.

Επτά από τα νέα κρούσματα αφορούν επαφές άλλων κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα:

 • Τέσσερα άτομα είναι επαφές του ζευγαριού που είχε έρθει από την Ολλανδία στις 17/7 και ανακοινώθηκαν θετικοί στον ιό στις 26/7. Είναι όλοι Κύπριοι, χωρίς συμπτώματα. Συνολικά το cluster αριθμεί έξι άτομα.
 • Δύο άτομα είναι επαφές του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 27/7, που με τη σειρά του ήταν επαφή του κρούσματος που είχε εντοπιστεί μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας (ανακοινώθηκε στις 24/7). Τα σημερινά κρούσματα δεν έχουν συμπτώματα. Είναι cluster με σύνολο πέντε άτομα, όλα στην Λεμεσό.
 • Ένα άτομο αποτελεί επαφή της Φιλιππινέζας που ανακοινώθηκε στις 27/7 με πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό από τις Φιλιππίνες στις 17/7. Ήταν σε περιορισμό. Το σημερινό κρούσμα είναι ο άντρας της, που επέστρεψε μαζί της από τις Φιλιππίνες. Ζουν στην Λεμεσό.

Το κρούσμα που εντοπίστηκε από τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, είναι νοσηλευόμενη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Της έκαναν εξέταση διότι νοσηλεύεται τακτικά λόγω θεραπειών που λαμβάνει.
 
Τα υπόλοιπα πέντε κρούσματα εντοπίστηκαν από ιδιωτική πρωτοβουλία και αναλύονται ως εξής:

 • Ένα άτομο στην Λεμεσό που έκανε το τεστ ιδιωτικά, διότι είχε συμπτώματα. Είπε ότι δεν είχε επαφή με κρούσμα και δεν έχει ταξιδέψει.
 • Δύο άτομα στην Λεμεσό. Έχουν πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό από την Αγγλία στις 20/7 και έκαναν ιδιωτικά το τεστ, διότι ήθελαν να μεταβούν στα κατεχόμενα.
 • Ένα άτομο που επέστρεψε από την Σαντορίνη στις 25/7. Είναι στην Λεμεσό, δεν έχει συμπτώματα και έκανε το τεστ ιδιωτικά, διότι ήθελε να ελεγχθεί.
 • Ένα άτομο που είχε συμπτώματα και έκανε ιδιωτικά το τεστ, στην Λάρνακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΛεμεSOS από τα ορφανά κρούσματα, φόβοι για δεύτερο κύμα πανδημίας

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:  

 • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, ολοκληρώθηκαν 652 εργαστηριακές διαγνώσεις,
 • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου 10,000 εργαζομένων που επαναδραστηριοποιήθηκαν κατά τη β’ και γ’ φάση της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιορισμών,  ολοκληρώθηκαν 210 εργαστηριακές διαγνώσεις, και
 • Από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, διεκπεραιώθηκαν 47 εργαστηριακές εξετάσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 1,080.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά τις αντιδράσεις, βγήκε διάταγμα για τυχαία τεστ σε χώρους με πολυκοσμία

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας