Οι φόβοι της Κυβέρνησης και το κλειδί για την αναχαίτηση β’ κύματος κορωνοϊού

Οι χιλιάδες τυχαίοι παγκύπριοι έλεγχοι που ξεκίνησαν από τη Λεμεσό, θα καταδείξουν το μέγεθος της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα και θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα. Έλεγχοι, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν σε χρόνο ρεκόρ, προκειμένου να σχηματιστεί το συντομότερο πλήρης εικόνα της κατάστασης με την πανδημία.
 
Η μεγαλύτερη ανησυχία και η κινητοποίηση, αφορά στη Λεμεσό όπου δημιουργήθηκαν πέντε αλυσίδες μετάδοσης ενώ εντοπίστηκαν και 7 ορφανά κρούσματα.  Από τις αρχές Ιουλίου, έχουν εντοπιστεί σε όλη την Κύπρο 68 κρούσματα, τα 34 εκ των οποίων αποτελούν εγχώριες λοιμώξεις. Τουλάχιστον 26 από τις 34 εγχώριες λοιμώξεις, σχετίζονται Λεμεσό. Με την πόλη, ωστόσο σχετίζονται και κρούσματα που αποτελούν εισαγόμενες λοιμώξεις.
 
Η έξαρση στη Λεμεσό, καθώς και τα αυξημένα κρούσματα παγκύπρια, προκαλούν πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση. Ο μεγάλος φόβος, είναι μήπως η κατάσταση ξεφύγει στη Λεμεσό, εάν δεν εντοπιστούν έγκαιρα όλα τα κρούσματα. Θεωρείται βέβαιο, πώς στην πόλη υπάρχουν και άλλα κρούσματα, κάτι που φαίνεται από τον αριθμό των ορφανών που εντοπίστηκαν.

Για την κατάσταση της πανδημίας στην Κύπρο ενημερώθηκε σχετικά από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων και στην κατάσταση που επικρατεί στη Λεμεσό.
 
Μετά το πέρας του Υπουργικού, μάλιστα ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στο κοινό να τηρεί τα μέτρα.
 
«Επαναλαμβάνω την έκκληση της Κυβέρνησης προς όλους να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, διότι πέραν από τις αποφάσεις Κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, τίθεται πολλές φορές ζήτημα συλλογικής και προσωπικής ευθύνης. Άρα θα πρέπει να κρατηθούμε σε αυτό τον δρόμο και σε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Σεντώνας.

Κλειδί για την αναχαίτιση δεύτερου κύματος πανδημίας, θεωρείται η ευαισθητοποίηση του κοινού και η τήρηση των μέτρων. Είναι γι’ αυτό το λόγο που γίνεται επίκληση από όλα τα επίσημα χείλη, της προσωπικής ευθύνης των πολιτών.   


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΛεμεSOS από τα ορφανά κρούσματα, φόβοι για δεύτερο κύμα πανδημίας

Η δραματική έκκληση Νικολαΐδη
Οι τοπικές Αρχές και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, στη Λεμεσό συνεχίζουν να βρίσκονται, εν τω, μεταξύ σε συναγερμό. Ο Δήμαρχος Λεμεσού, συναντήθηκε το πρωί με τη Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και μέλος της Επιστημονικής ομάδας για τον κορωνοϊό, Ελισάβετ Κωνσταντίνου και αποφασίστηκε η συνολική διενέργεια 5 χιλιάδων δειγματοληπτικών ελέγχων για την νόσο Covid.
 
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Νίκο Νικολαΐδη, δυο κινητές μονάδες σε Επίχωση και πλατεία Διοικητηρίου, θα πραγματοποιήσουν 2 χιλιάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους.
 
«Καλούμε το κοινό, τον κόσμο, να προσέλθει, όσοι αισθάνονται ότι έχουν λόγο να κάνουν αυτόν τον δειγματοληπτικό έλεγχο, να τον κάνουν», συμπλήρωσε.
 
Επιπρόσθετα, συνέχισε, θα γίνουν τρεις χιλιάδες δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε εργαζόμενους υποστατικών όπου υπάρχει μεγάλη προσέλευση κόσμου, όπως υπεραγορές και χώροι εστίασης, ενώ κάλεσε εταιρείες που οι εργαζόμενοι τους διακινούνται στο εξωτερικό, να δώσουν οδηγίες για συμμετοχή τους στους ελέγχους αυτούς.
 
«Πιστεύουμε ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία, η  οποία θα τελειώσει  τις επόμενες 4-5 μέρες, θα υπάρχει ένα καλό δείγμα για να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα», είπε ο Νίκος Νικολαϊδης, ο οποίος ζήτησε από το κράτος να γίνει μια ολοκληρωμένη και στοχευμένη επιδημιολογική έρευνα, «ούτως ώστε να έχουμε πλήρη και αντικειμενικά στοιχεία για να δούμε πως θα διαχειριστούμε την κατάσταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χιλιάδες τεστ σε πολίτες σε Μόλο και Ανεξαρτησίας στη Λεμεσό

Εντατικοποίηση ελέγχων από την Αστυνομία
Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης όπως εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, πάνω σε 24ωρη βάση, για εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την πανδημία και προς το σκοπό αυτό, είπε, άρχισε και ενισχύεται ο συντονισμός μεταξύ υπηρεσιών του Δήμου, τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού.
 
Ο Δήμαρχος Λεμεσού τόνισε πως «η κατάσταση δεν αφορά μόνο τη Λεμεσό αλλά την Κύπρο ολόκληρη και χρήζει προσεκτικών και αποφασιστικών χειρισμών», ενώ ερωτηθείς κατά πόσο τέθηκε θέμα lockdown απάντησε αρνητικά, υποδεικνύοντας ότι «ούτε  τέθηκε θέμα επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων και είμαι σίγουρος ότι με τη συμπεριφορά μας μπορούμε να το προλάβουμε».
 
Η σημερινή σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία λόγω της εμφάνισης περιστατικών κορωνοϊού στη Λεμεσό τις τελευταίες μέρες, για ν’ αναλύσουμε την κατάστασης και να δούμε πως αναχαιτίζουμε την αύξηση περαιτέρω των περιστατικών αυτών, δήλωσε από την πλευρά της η διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών.
 
Ερωτηθείσα γιατί ανησυχεί τόσο η περίπτωση της Λεμεσού σε σχέση με αυξημένα περιστατικά που παρατηρήθηκαν παλαιότερα σε άλλες περιοχές, η Δρ. Κωνσταντίνου είπε πως «τότε ήταν μια περίοδος όπου υπήρχε μεγάλη ύφεση στην εμφάνιση περιστατικών παγκύπρια και επειδή σήμερα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να υπάρχει ένα δεύτερο αρχόμενο κύμα, θέλουμε να προλάβουμε μιαν οποιαδήποτε αναζωπύρωση».
 
«Έγκαιρα θέλουμε να αναλύσουμε και να λάβουμε μέτρα, ούτως ώστε να αποφύγουμε μια πιθανή έξαρση», είπε και υπέδειξε πως «η Λεμεσός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου, η οποία έχει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση, γι αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε προσεκτικοί και στοχευμένοι».
 
Στο ενδεχόμενο να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα 2ο κύμα του ιού, απάντησε πως «δεν φαίνεται ότι υπάρχει 2ο κύμα. Απλά θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, σε όλες τις πόλεις, ότι πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα τους και κυρίως να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης».
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα