ΛεμεSOS από τα ορφανά κρούσματα, φόβοι για δεύτερο κύμα πανδημίας

Σε συναγερμό, με σκοπό την αναχαίτιση ενδεχόμενου δεύτερου κύματος πανδημίας, βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας. Η ανακοίνωση άλλων τεσσάρων κρουσμάτων στη Λεμεσό, που είναι πλέον το επίκεντρο της πανδημίας στην Κύπρο, έχει εντείνει την ανησυχία.

Οι αλυσίδες μετάδοσης στην πόλη αυξάνονται αριθμητικά όπως και τα ορφανά κρούσματα, που έφτασαν τα επτά. Τα δύο ανακοινώθηκαν χθες αργά το απόγευμα, με νεότερη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, που ενημέρωσε πως είχαν παρουσιάσει συμπτώματα και υποβλήθηκαν σε τεστ κορωνοϊού. Ουδείς από τα δύο θετικά κρούσματα, είχε ιατρικό ιστορικό ταξιδίου.

Τα άλλα δύο θετικά στον κορωνοϊό άτομα που ανακοινώθηκαν, ήταν επαφές ενός από τα δύο κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα και είχαν προσβληθεί από άνδρα που εμφάνισε ξαφνικά πυρετό και είχε υποβληθεί σε εξέταση μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, στις 24 Ιουλίου. Η συγκεκριμένη, που αποτελεί και την τελευταία αλυσίδα μετάδοσης στην πόλη, απαριθμεί πλέον 5 άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναγερμός για κρούσματα και απειθαρχία-Αυξήθηκαν οι αλυσίδες στη Λεμεσό

Αυτό που κτύπησε καμπανάκι στην επιδημιολογική ομάδα, είναι όχι μόνο ότι αυξήθηκαν τα ορφανά κρούσματα αλλά πολλαπλασιάστηκαν και οι δευτερογενείς λοιμώξεις στις πέντε αλυσίδες μετάδοσης. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν εντοπίστηκε ακόμη επιδημιολογική διασύνδεση, μεταξύ τους.

Από τις αρχές Ιουλίου, έχουν εντοπιστεί σε όλη την Κύπρο 68 κρούσματα, τα 34 εκ των οποίων αποτελούν εγχώριες λοιμώξεις. Τουλάχιστον 26 από τις 34 εγχώριες λοιμώξεις, σχετίζονται Λεμεσό. Με την πόλη, ωστόσο σχετίζονται και κρούσματα που αποτελούν εισαγόμενες λοιμώξεις.

«Δεν έχει ακόμη κλείσει ο κύκλος. Η μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης προσπαθεί στη βάση των γεγονότων, να κλείσει την αλυσίδα, δήλωσε στον REPORTER συντονίστρια γραφείου Υπουργού Υγείας Αναστασία Ανθούση, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

«Η ανησυχία μας, δεν περιορίζεται μόνο στις εστίες με τα ορφανά κρούσματα στη Λεμεσό. Ο εφησυχασμός είναι σε Παγκύπρια κλίμακα. Εάν συνεχίσουμε, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, από το κοινό κι εάν δεν συμμορφωθούν διάφορες επιχειρήσεις, ενδεχομένως αυτό που βλέπουμε στη Λεμεσό να εμφανιστεί και σε άλλες Επαρχίες», υπέδειξε η κ. Ανθούση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγαλώνουν ανησυχητικά οι αλυσίδες εξάπλωσης στη Λεμεσό-Άλλα τέσσερα κρούσματα, τα δύο ορφανά

Επί τάπητος πολλά σενάρια
Στο Υπουργείο Υγείας, επεξεργάζονται διάφορα σενάρια και μέτρα. Σε αυτό το στάδιο με συνεχείς ανακοινώσεις, καλούν το κοινό και τους επιχειρηματίες να τηρούν τα πρωτόκολλα, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και εισαγωγή κάποιων έκτακτων μέτρων, όπως η υποχρεωτική μάσκα σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους.

«Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και μελετώνται», τόνισε η συντονίστρια του γραφείου του Υπουργού Υγείας σημειώνοντας πως δίνεται μεγάλη βαρύτητα στους επαγγελματίες, αφού παρατηρούνται φαινόμενα απειθαρχίας και χαλαρότητας. «Το Υπουργείο Υγείας αυτό που θέλει σε πρώτη φάση είναι να ενημερώσει το κοινό, προκειμένου να βάλει τα μέτρα στην καθημερινότητά του και να συνειδητοποιήσει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Οι οδηγίες του Υπουργού Υγείας, είναι ενίσχυση των ελέγχων και μηδενική ανοχή. Είναι σε συνεχή επικοινωνία με συναδέλφους τους και τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Υπάρχουν, όμως σχεδιασμοί και ανάλογα με τους επιδημιολογικούς δείκτες, θα δούμε πώς θα δράσουμε».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έβαλε λουκέτο σε δύο μπαρ και ένα καφεστιατόριο η Αστυνομία-«Έγραψαν» τα διατάγματα
 
Ξεκινούν χιλιάδες τυχαίοι έλεγχοι
Σήμερα, εν τω μεταξύ ξεκινούν και τρεις χιλιάδες τυχαίοι έλεγχοι στη Λεμεσό, τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την Πάφο. Η μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης, καθόρισε τα σημεία που θα γίνονται οι δειγματοληψίες στα οποία υπάρχουν μαζικές συναθροίσεις. Κινητές μονάδες θα στηθούν στα συγκεκριμένα σημεία και θα επιλέξουν τυχαία άτομα, από τα οποία θα ζητήσουν να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού.

«Καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει, εάν του ζητηθεί προκειμένου να δούμε ακριβώς που βρισκόμαστε. Η πρόθεση είναι εντός πέντε ημερών να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα σε Παγκύπρια κλίμακα».  

Θα ζητήσει ενημέρωση ο Αναστασιάδης
Για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και το θέμα της αύξησης των κρουσμάτων, θα ζητήσει να ενημερωθεί κατά τη διάρκεια του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες με την επιδημιολογική ομάδα, προκειμένου να γίνει ανασκόπηση της κατάστασης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse