Εν μέσω αντιδράσεων η επιστροφή τελειόφοιτων και καθηγητών στα σχολεία

Εν μέσω φωνών και έντονων διαμαρτυριών επιστρέφουν στα θρανία χιλιάδες τελειόφοιτοι, οι οποίοι από σήμερα ξεκινούν επαναλήψεις για τις Παγκύπριες Εξετάσεις. Με νέα μέτρα ασφάλειας και με την καθημερινότητά τους να μην θυμίζει τίποτα την προ-πανδημίας φοίτησή τους στα σχολεία, οι τελειόφοιτοι μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις Εξετάσεις, που θα ξεκινήσουν στις 9 Ιουνίου.
 
Η επιστροφή στα σχολεία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς εταίρους, αφού όπως ανέφεραν δεν έχουν λάβει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματά τους. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί αναμένουν την πρώτη ημέρα να εξελιχθεί, ώστε να διαπιστώσουν πόσες είναι οι δυσκολίες και τα προβλήματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλεί τους καθηγητές να μην πάρουν στα σχολεία τα παιδιά τους η ΟΕΛΜΕΚ
 
Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας ανέφερε στον REPORTER πως όλοι οι εκπαιδευτικοί αναμένουν με αγωνία την ημέρα, ώστε να υποδεχτούν τους μαθητές, παρά την κατάσταση με τον κορωνοϊό.
 
«Σίγουρα θα υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα, αλλά εκείνο που ζητούμε είναι η τήρηση των κανόνων όλων εκείνων που βρίσκονται στα σχολεία. Εμείς ως εκπαιδευτικοί θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποδεχθούμε με τον καλύτερο τους τελειόφοιτους μαθητές μας. Έτσι κι αλλιώς τους τελευταίους δύο μήνες αποδείχθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί, χρησιμοποιώντας της σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία, βρίσκονταν από την πρώτη ημέρα της αναστολής της υποχρεωτικής φοίτησης των μαθητών στα σχολεία, δίπλα τους και τους στήριζαν και μαθησιακά και ψυχολογικά».
 
Παράλληλα, η ΟΕΛΜΕΚ σε ανακοίνωση που έστειλε προς τα μέλη της, κάλεσε τους καθηγητές να μην μην εκτελούν οδηγίες για ζωντανή μετάδοση της δια ζώσης διδασκαλίας, για τους πιο κάτω λόγους:
 
*Για το συγκεκριμένο θέμα, η ΟΕΛΜΕΚ θα αποταθεί  στην Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για τυχόν παραβίαση των προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών.

*Ο ΥΠΠΑΝ, στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου,  δεσμεύτηκε ότι το πιο πάνω ζήτημα θα ρυθμιστεί κεντρικά από το Υπουργείο.
 
Ο υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ανέφερε πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα με τα προσωπικά δεδομένα, σημειώνοντας πως βρίσκονται σε συνεννόηση με την Επίτροπο Προστασιάς Προσωπικών Δεδομένων και ακολουθούν τις υποδείξεις της. 
 

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως δεν έχουν καμία βάση οι ισχυρισμοί περί οπτικογραφήσεως, ενώ οι σχολικές μονάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα, αφού είναι αδειοδοτημένο. 

Δεν αίρονται οι ανησυχίες των γονέων
Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, τόνισε πως οι ανησυχίες των γονέων θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ενώ το μεγάλο στοίχημα της ημέρας είναι πως θα ανταποκριθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 
«Όσες διαβεβαιώσεις και να μας δώσουν, αν δεν το ζήσουμε, οι ανησυχίες μας δεν καθησυχάζονται. Πρέπει να δούμε την συμπεριφορά των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα πρωτόκολλα και στην τήρηση των μέτρων».
 
Αναφερόμενος στα σχολικά λεωφορεία, ο κ. Διονυσίου σημείωσε πως εκεί ίσως παρατηρηθεί το μεγάλο πρόβλημα, καθώς θα πρέπει να διαπιστωθεί πως θα μεταφέρει τους μαθητές, τηρώντας παράλληλα, τα μέτρα προστασίας.
 
«Είναι μεγάλο το στοίχημα. Δεν ξέρουμε πως και κατά πόσο θα μπορούν να ανταποκριθούν. Ανησυχούμε κυρίως για τους τελειόφοιτους που έρχονται από τις αστικές περιοχές στις πόλεις και πρέπει να αλλάξουν δρομολόγια», σημείωσε ο κ. Διονυσίου, καταλήγοντας πως θα παρακολουθούν τα δεδομένα, για να διαπιστώσουν πως κύλησε η πρώτη μέρα.
 
Δεν επιστρέφουν αρκετοί μαθητές
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γιάννης Λαπήθιος, ανέφερε στον REPORTER πολλοί μαθητές δεν θα πάνε σχολείο, είτε επειδή δεν θέλουν οι ίδιοι, είτε επειδή δεν θέλουν οι γονείς τους, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να μπουν απουσίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν θα εμφανιστούν στο σχολείο αύριο αρκετοί τελειόφοιτοι-«Επικρατεί πανικός...»
 
Εξάλλου, ξεπέρασαν τις τρεις χιλιάδες οι διαδικτυακές υπογραφές στην πλατφόρμα change.org. Την πρωτοβουλία ανέλαβαν μαθητές, οι οποίοι ζητούν να μην ανοίξουν τα σχολεία, διαμηνύοντας πως δεν είναι περαματόζωα.
 
Ο δωδεκάλογος της επιστροφής
Η Παιδοβουλή, σε συνεργασία με τους οργανωμένους γονείς Μέσης Εκπαίδευσης, απέστειλαν χθες στους τελειόφοιτους μαθητές, τον δωδεκάλογο της επιστροφής, υπενθυμίζοντάς τους με αυτό τον τρόπο, τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να λαμβάνουν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ο δωδεκάλογος για επιστροφή στα σχολεία»-Οι συμβουλές στους τελειόφοιτους
 
1. Εισερχόμαστε στο σχολικό χώρο από το προκαθορισμένο σημείο και πάμε κατευθείαν στην προκαθορισμένη αίθουσα διδασκαλίας. Απολυμαίνουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό και καθόμαστε στο δικό μας προκαθορισμένο θρανίο, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες που ετοίμασε η Διεύθυνση του σχολείου μας.

2. Διατηρούμε την προβλεπόμενη απόσταση με τους συμμαθητές και καθηγητές μας.

3. Δεν κάνουμε χειραψίες και αγκαλιές, την αγάπη μας θα τη δείξουμε προστατεύοντας τους διατηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

4. Προαιρετικά ο κάθε ένας από εμάς να έχει μαζί του αντισηπτικό ή υγρά μαντηλάκια με αντισηπτικό για καθαρισμό της επιφάνειας του θρανίου και της καρέκλας του αλλά και του πληκτρολόγιου του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ανεξάρτητα αν έχει ήδη απολυμανθεί από τις επιμελήτριες του σχολείου. Απολυμαίνουμε με αντισηπτικά μαντιλάκια το κινητό μας σε τακτά χρονικά διαστήματα ή μετά από κάθε χρήση.

5. Προαιρετικά ο κάθε ένας από εμάς να έχει μαζί του μάσκα και γάντια για περισσότερη ασφάλεια, όταν θα είμαστε στο διάλειμμα.

6. Εάν βήξουμε, καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, το οποίο πετάμε αμέσως μετά. Αμέσως μετά απολυμαίνουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό.

7. Δε δανειζόμαστε μολύβια, στυλό, ή άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από άλλους.

8. Πλένουμε τα χέρια μας για τουλάχιστον 20’’ και τα στεγνώνουμε προσεκτικά πριν το φαγητό αλλά και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

9. Φέρνουμε φαγητό από σπίτι και δεν πίνουμε νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα. Μπορούμε να φέρουμε νερό από το σπίτι εφόσον τα κυλικεία θα είναι κλειστά. Δεν αγοράζουμε από πλανόδιους πωλητές.

10. Αν εμφανίσουμε ύποπτα συμπτώματα το αναφέρουμε στον εκπαιδευτικό μας πριν την είσοδο στην τάξη. 

11. Αποχωρούμε από το σχολείο από την προκαθορισμένη έξοδο και κατευθυνόμαστε στο αυτοκίνητο ή το λεωφορείο τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

12. Δεν συνωστιζόμαστε στην προκαθορισμένη στάση του λεωφορείου και δεν σπρώχνουμε ο ένας τον άλλο κατά την είσοδό ή έξοδο μας από το λεωφορείο. Με την είσοδο μας στο λεωφορείο, καθόμαστε όπως καθορίζει το πρωτόκολλο και υπακούμε στις οδηγίες που καθορίζουν την ασφαλή μεταφορά μας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ