Δεν θα εμφανιστούν στο σχολείο αύριο αρκετοί τελειόφοιτοι-«Επικρατεί πανικός...»

Λίγες ώρες πριν την επιστροφή των τελειόφοιτων στα σχολεία, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. Κάποιοι μαθητές μάλιστα, προτίθενται να μην εμφανιστούν στα σχολεία, υπό το φόβο μήπως προσβληθούν και χάσουν τις εξετάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον τους.

Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας ξεκαθάρισε πως όσοι δεν προσέλθουν στα θρανία θα παίρνουν αδικαιολόγητη απουσία. Ενέργεια που προκαλεί την έντονη αντίδραση των οργανωμένων μαθητών, που ζητούν έστω και την υστάτη από τον Υπουργό Παιδείας να κάνει δεύτερες σκέψεις.

«Πολλοί μαθητές δεν θα πάνε σχολείο είτε επειδή δεν θέλουν οι ίδιοι, είτε επειδή δεν θέλουν οι γονείς τους. Εμείς θεωρούμε πως δεν πρέπει να μπουν απουσίες, εφόσον στη δημοτική εκπαίδευση και στο νηπιαγωγείο, δικαιούνται οι γονείς να μην πάρουν τα παιδιά τους σχολείο», ανέφερε στον REPORTER o Πρόεδρος της ΠΣΕΜ Γιάννης Λαπήθιος.

Οι μαθητές, θεωρούν ότι τα ερωτήματά τους δεν έχουν ακόμη απαντηθεί, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα για τη διακίνηση με τα λεωφορεία.

«Όλα τα ερωτήματά μας έχουν μείνει αναπάντητα. Αυτή τη στιγμή ανάμεσα στους μαθητές, ειδικά της τρίτης Λυκείου, επικρατεί πανικός και άγχος επειδή πολλοί δεν γνωρίζουν τον τρόπο που θα πάνε σχολείο, εφόσον δεν ανακοινώθηκε τι θα γίνει με τα λεωφορεία. Κάποιοι αλλάζουν δύο και τρία λεωφορεία», σημείωσε ο Γιάννης Λαπήθιος.

Εν τω μεταξύ, ξεπέρασαν τις τρεις χιλιάδες οι διαδικτυακές υπογραφές στην πλατφόρμα change.org. Την πρωτοβουλία ανέλαβαν μαθητές, οι οποίοι ζητούν να μην ανοίξουν τα σχολεία, διαμηνύοντας πως δεν είναι περαματόζωα.

Προβληματισμένοι οι γονείς
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και οι γονείς καθώς έχουν έγνοια για τη σωστή τήρηση των πρωτοκόλλων, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των παιδιών τους.

«Έχουμε προβληματισμούς για την έκβαση του ιού, καθώς και για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε από τις Διευθύνσεις των σχολείων είναι ότι τα σχολεία είναι έτοιμα, έχουν απολυμανθεί και περιμένουν τους μαθητές.

Οι ανησυχίες μας αυτή τη στιγμή, επικεντρώνονται στην διακίνηση των μαθητών με τα λεωφορεία και ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις παιδιών που προέρχονται από την ύπαιθρο προς το κέντρο των πόλεων. Διερωτόμαστε εάν έχουν γίνει όλες οι ρυθμίσεις και η συνεννόηση μεταξύ των δύο Υπουργείων, Παιδείας και Μεταφορών, για τις ώρες των δρομολογίων, επειδή τη Δευτέρα οι μαθητές θα έχουν φοίτηση από τις 7:30 μέχρι τις 11:30. Μας έχουν διαβεβαιώσει, ότι έχουν ρυθμιστεί όλα. Τη Δευτέρα θα φανεί», ανέφερε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονύσιου.

Σ’ ότι αφορά στους μαθητές που σκέφτονται να μην παν σχολείο, ο κ. Διονυσίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πλείστοι θα πάνε στα σχολεία τη Δευτέρα.

«Οι μαθητές θα κληθούν να πάνε σχολείο για δέκα ημέρες. Είναι πολλές οι απουσίες που θα πάρουν εάν δεν πάνε σχολείο. Εμείς, είχαμε ζητήσει από το Υπουργείο να δείξει ευελιξία στο σημείο αυτό, αλλά ήταν αρνητικό».

Ο κ. Διονυσίου, σημείωσε πως αύριο θα προσέλθουν στα σχολεία οκτώ χιλιάδες τελειόφοιτοι με περίπου χίλιους εκπαιδευτικούς της τρίτης Λυκείου και της τεχνικής.

«Έχουμε έντονους προβληματισμούς επειδή στις 21 Μαΐου θα επιστρέψουν 90 χιλιάδες. Με τη ρύθμιση θα είναι 45-50 χιλιάδες ανά ημέρα, αλλά πάλι είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός που θα μπει στα σχολεία, παράλληλα με τους τελειόφοιτους. Ο προβληματισμός μας είναι αυτός, κατά πόσον δηλαδή στο τέλος θα επηρεάσει την υγεία και αυτών που θα πάνε και των τελειόφοιτων. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, επειδή μέχρι πριν λίγες ημέρες είμαστε για δύο μήνες περιορισμένοι στο σπίτι, λόγω της απειλής του αόρατου εχθρού, όπως τον χαρακτήρισαν όλοι. Δεν ξέρουμε αυτός ο αόρατος εχθρός εάν τελικά, έφυγε ή κρύφτηκε κάπου και θα εμφανιστεί ξανά».

Δεν έμειναν ικανοποιημένοι οι εκπαιδευτικοί
Απρόθυμα θα επιστρέψουν στα σχολεία και οι καθηγητές, που θεωρούν επίσης πως δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν για τα υγιειονομικά μέτρα που θα ληφθούν.

«Οι ανησυχίες μας συνεχίζουν να υφίστανται και εστιάζονται πρωτίστως σε θέματα της προστασίας της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και όσων εργάζονται στον σχολικό χώρο. Εμείς ως εκπαιδευτικοί, είμαστε οι πρώτοι που επιθυμούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αρκεί αυτό να γίνει υπό τις απαραίτητες προϋποθέσεις, που έχουν άμεση σχέση με θέματα υγείας. Οι διαφορετικές τοποθετήσεις μελών της Επιστημονικής Ομάδας, μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν ακόμη περισσότερο», υπέδειξε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ.

Ο Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε πως δεν αρκούν απλώς οι διακηρύξεις, αλλά «θα διαφανεί στην πράξη πώς θα λειτουργήσουν τα μέτρα μέσα στα σχολεία. Έχουμε να κάνουμε με χιλιάδες παιδιά, δεν είναι απλά μια υπηρεσία με 5-10 υπαλλήλους. Αυτό που χρειάζεται από όλους, είναι να είναι επικεντρωμένοι τη Δευτέρα και τις υπόλοιπες ημέρες, στην προστασία και την παρακολούθηση των παιδιών, με την ελπίδα να μην παρουσιαστεί το παραμικρό περιστατικό».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου