Ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων και τι ισχύει για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Απαντήσεις στις επικρίσεις, αλλά και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, σε διάσκεψη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
 
Ο Πρόδρομος Προδρόμου, απάντησε σε όσα ακούστηκαν για τον τρόπο χειρισμού του Υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά στην εξ αποστάσεως ενώ σημείωσε πως οι αποφάσεις που πήρε η Κυβέρνηση, για τον τομέα της παιδείας, έχουν ληφθεί με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών.
 
«Πήραμε κατευθύνσεις για την δεύτερη φάση της άρσης των περιορισμών και όταν απελευθερωθούν οι άνθρωποι, θα μπορούν να αθλούνται, να λειτουργεί το λιανικό εμπόριο κ.τ.λ., και θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν και τα σχολεία».
 
Ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, έγιναν στην βάση συγκεκριμένων δεδομένων, ενώ σημείωσε πως ακούνε πολλές γνώμες και μέσα από το διάλογο τις τελευταίες ημέρες, έχουν μεριμνήσει να ληφθούν υπόψη διάφορα ζητήματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στην ΟΕΛΜΕΚ για τους χειρισμούς του τις τελευταίες εξήντα ημέρες ο Προδρόμου
 
«Ακούμε όμως τις συμβουλές και τις οδηγιών των ειδικών του Υπουργείου Υγείας. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις ανησυχίες που υπάρχουν και σίγουρα ο κάθε ένας έχει έγνοια για τους δικούς του. Δεν βοηθούν όμως τα σενάρια φοβίας. Ας αποφύγουμε τα άκρα και προχωράμε με μέτρα».
 
«Κοινό στοίχημα η υγειονομική ασφάλεια»
Ο υπουργός Παιδείας, αναφερόμενος στους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ανέφερε πως είναι κοινό στοίχημα η υγειονομική ασφάλεια, ενώ υπογράμμισε πως θα εφαρμοστούν πιστά οι κανόνες υγιεινής και θα σταλούν οδηγίες στους γονείς, με βάση την καθοδήγηση των ειδικών.
 
Αναφερόμενος στη σύσκεψη με τους εκπαιδευτικούς εταίρους και την επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας, σημείωσε πως συζητήθηκαν τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν, ενώ αύριο θα γίνει και τηλεδιάσκεψη, όπου η συμβουλευτική ομάδα της Κυβέρνησης θα ενημερώσει τις διευθυντικές ομάδες των σχολείων για τα πρωτόκολλα και τις προφυλάξεις που θα πρέπει να ληφθούν.
 
Ταυτόχρονα, συνέχισε ο υπουργός Παιδείας, ενημερώνονται και οι μαθητές, με ειδικά φιλμάκια που έχουν ετοιμαστεί και προβάλλονται, για τους κανόνες της υγειονομικής ασφάλειας. Θα ενημερωθούν επίσης όλοι οι γονείς με σχετικό έντυπο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόβει το βήχα στους επικριτές για την παιδεία ο ΠτΔ και ξεκαθαρίζει το σκηνικό
 
«Αύριο το απόγευμα, το Υπουργείο Παιδείας, θα αφιερώσουμε δύο ώρες για άμεση επικοινωνία μέσω προγράμματος και θα δεχθούμε ερωτήσεις και θα απαντήσουμε στο κοινό».
 
Ο Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε πως θα απολυμανθούν όλα τα σχολεία και θα γίνει πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος σε εκπαιδευτικούς και παιδιά, με το Υπουργείο Υγείας να διαθέτει 20,000 εξετάσεις.
 
Παράλληλα, ξεκίνησε και η προετοιμασία στα σχολεία, αφού γίνεται η σήμανση του χώρου και αραίωσαν τα θρανία, ώστε σε κάθε τάξη να μπαίνουν δώδεκα μαθητές, ο καθένας σε δικό του θρανίο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημερώνει τις Διευθύνσεις Λυκείων και Τεχνικών Σχολών για το πρωτόκολλο ασφάλειας ο Προδρόμου
 
Έχουν διαρρυθμιστεί και οι εξωτερικοί χώροι, ώστε να διατηρούν τα παιδιά τις αποστάσεις τους και όλα τα σχολεία εφοδιάστηκαν με αντισηπτικά, ενώ θα υπάρχουν μάσκες και θερμόμετρα. Σε κάθε σχολείο υπάρχει αίθουσα απομόνωσης, για περίπτωση ύποπτου κρούσματος. Έχει διαμορφωθεί το σύστημα και τα λεωφορεία.
 
«Δεν θα διακόψουμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση»
Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε πως θα συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και κάθε παιδί, είτε βρίσκεται με φυσική παρουσία στο σχολείο, είτε βρίσκεται στο σπίτι, δεν θα χάσει μάθημα. Με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρξει κανένα κενό.
 
«Δεν είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή να γίνουν εξετάσεις, παρά μόνο στη Γ΄ Λυκείου όπου είναι αντικειμενική η ανάγκη, αδήριτη, και βεβαίως στις υπόλοιπες τάξεις έχουμε άλλες προτεραιότητες. Αν υπήρχε περισσότερος χρόνος, ναι θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά και η αξιολόγηση των μαθητών όπως προβλέπουν οι κανονισμοί. Τώρα που έχουμε μερικές εβδομάδες, σημασία περισσότερο έχει να γίνει στήριξη των παιδιών, να γίνουν εργασίες εμπέδωσης, να συζητήσουν και να προετοιμαστούν τα παιδιά και για την επόμενη σχολική χρονιά. Είναι και αυτό σημαντικό. Έχουμε καταγράψει το τι έχει διδαχθεί φέτος και έχουμε μετρήσει σε τι υπολείπεται αυτό από τι θα πρέπει να υπάρχει στην αρχή της επόμενης χρονιάς και η επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει αφιερώνοντας ένα μέρος, του πρώτου μήνα, του Σεπτεμβρίου, αναλόγως της βαθμίδας, της τάξης και του τι χρειάζεται, για να αναπληρώσουμε όσο γίνεται αυτά που χάθηκαν φέτος», συμπλήρωσε.
 
Άρα, λοιπόν, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, στις τάξεις της Α΄ και Β΄ Λυκείου, όπως και στο γυμνάσιο, θα γίνουν αυτές οι εργασίες και βεβαίως δεν θα είναι καθόλου μάταιος χρόνος, αφού τα παιδιά θα προετοιμαστούν και για την επόμενη χρονιά, έστω και αν δεν θα γίνουν εξετάσεις.
 
«Και η αξιολόγηση, επειδή με ρωτάνε συχνά, θα γίνει όπως προβλέπουν οι κανονισμοί, απλώς θα απουσιάζει ένα τμήμα της, που είναι η τελική γραπτή εξέταση. Δεν υπάρχει κανένα κόλλημα και επομένως, ούτε υπάρχει και κανένας ανησυχίας ή αγωνίας. Οι δε εκπαιδευτικοί νομίζω ότι είναι οι πρώτοι που ξέρουν την τάξη, τα παιδιά, τις επιδόσεις τους και σε δεύτερο τετράμηνο, γιατί η διακοπή της φοίτησης έγινε περίπου στη μέση του δεύτερου τετραμήνου. Άρα, διανύθηκε διδαχτικός χρόνος στο δεύτερο τετράμηνο. Νομίζω ότι υπό τις περιστάσεις θα κλείσουμε την χρονιά ομαλά», σημείωσε.
 
Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στους εκπαιδευτικούς που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα, λόγω του γεγονότος ότι έχουν μικρά παιδιά, προτρέποντάς τους να τα φέρουν μαζί τους στο σχολείο και μέχρι να ολοκληρωθεί το μάθημά τους, θα απασχοληθούν άλλοι εκπαιδευτικοί.
 
Το σκεπτικό πίσω από τις αποφάσεις
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το σκεπτικό και τα κριτήρια πίσω από τις αποφάσεις, ο Πρόδρομος Προδρόμου, με έντονο ύφος τόνισε πως οι αποφάσεις προφανέστατα λήφθηκαν με εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά κριτήρια.
 
«Υπάρχει κάποιος που μπορεί να υποστηρίξει επειδή λόγω πανδημίας, οι τελειόφοιτοι να μην πάρουν απολυτήριο και να μην ενταχθούν στα πανεπιστήμια;», διερωτήθηκε ο υπουργός Παιδείας.
 
Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση θα στηρίξει και οικονομικά τους γονείς και τα παιδιά που λάμβαναν δωρεάν πρόγευμα στα σχολεία, εκπληρώνοντας παράλληλα την εκπαιδευτική αποστολή.
 
Δεν θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις
Κληθείς να σχολιάσει αν θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις σε άλλες τάξεις, εκτός από τις Παγκύπριες, ο Πρόδρομος Προδρόμου επανέλαβε πως στόχος του σχολείου δεν είναι οι εξετάσεις, ενώ προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας, τη δεδομένη στιγμή είναι οι εξετάσεις στη Γ’ Λυκείου.
 
Όπως σημείωσε, τα παιδιά θα είναι έτοιμα για να περάσουν στην επόμενη τάξη, ανεξαρτήτως εάν δεν υπάρξουν εξετάσεις, επαναλαμβάνοντας πως θα καλυφθεί μέρος της ύλης τον Σεπτέμβριο.
 
Ασυνείδητοι διέδωσαν ψεύτικο πρόγραμμα
Αναφερόμενος στο τελικό πρόγραμμα των Παγκύπριων Εξετάσεων, ο Πρόδρομος Προδρόμου τόνισε πως θα ανακοινωθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ υπέδειξε πως κάποιοι ασυνείδητοι έχουν διαδώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα ψεύτικο πρόγραμμα εξετάσεων, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι αστείο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται το πρόγραμμα των Παγκύπριων Εξετάσεων
 
Απουσίες σε όσους μαθητές δεν προσέλθουν στις τάξεις
Ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε πως όσοι μαθητές ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και θα έχουν στήριξη από το σχολείο, ωστόσο όσοι μαθητές δεν ανήκουν σε αυτές τις ομάδες και δεν προσέλθουν στο σχολείο θα λάβουν απουσία.
 
«Τα σχολεία λειτουργούν ξανά και δίνουμε την δυνατότητα τα παιδιά να επιστρέψουν. Δεν πρέπει να λειτουργεί με το ζόρι αλλά με παιδιά που θέλουν να πάρουν γνώσεις. Να νιώθουν οι γονείς τους πως είναι το σωστό περιβάλλον. Όσοι δεν προσέλθουν στις τάξεις, ναι τα τηρούνται απουσίες».
 
Τα ιδιωτικά σχολεία έχουν την ευχέρεια για δικές τους αποφάσεις
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση κάποιων ιδιωτικών σχολείων να συνεχίσουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε πως τα ιδιωτικά σχολεία, αφού υπάρχει συνεννόηση με τους ειδικούς, έχουν την ευχέρεια να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις.
 
Όπως τόνισε πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, δηλαδή ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη να μην υπερβαίνει τους 12 και να τηρούνται οι αποστάσεις, και με βάση αυτών των εισηγήσεων μπορούν να λειτουργήσουν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.
 
Τα σχολεία θα λειτουργήσουν με ασφάλεια
Ο υπουργός Παιδείας, καταλήγοντας ανέφερε πως θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί το επόμενο διάστημα, και τα παιδιά να μην έρχονται σε επαφή με τους παππούδες και τις γιαγιάδες.
 
«Δεν θα έλεγα να μην ανησυχεί κανείς. Είναι καλό να παίρνουμε τις προφυλάξεις. Δεν χαράζεται όμως να υπάρχει πανικός. Θα τηρήσουμε όλες τις προδιαγραφές και να κερδίσουμε την επιστροφή μας στην κανονική ζωή. Τα σχολεία θα λειτουργήσουν με ασφάλεια και αν πρέπει να αναπροσαρμόσουμε αποφάσεις, θα το κάνουμε».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»