Οι νέες ευθύνες των εκπαιδευτικών στα σχολεία και οι υποχρεώσεις των μαθητών

Αλλάζει άρδην ο τρόπος που λειτουργούσαν τα σχολεία, αφού λόγω της πανδημίας, καλούνται να λάβουν πρωτοφανή μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. Με βάση το πρωτόκολλο ασφάλειας και υγείας, το οποίο θα τηρείται από τη Δευτέρα στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης αρχικά, αλλάζει ο τρόπος που θα γίνεται το μάθημα, καθώς και ο τρόπος του διαλείμματος, με τους μαθητές να μην δικαιούνται να δανειστούν τίποτα από τους συμμαθητές τους.
 
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφάλειας και υγείας, οι μαθητές θα έχουν συγκεκριμένο ωράριο για την προσέλευσή τους στα σχολεία, ενώ αμέσως με την προσέλευσή τους θα οδηγούνται στις αίθουσες διδασκαλίας από τους εκπαιδευτικούς τους. 

Παράλληλα, εκτός από τον τρόπο που θα φτάνουν στο σχολείο και τις αίθουσες, αλλάζει και ο τρόπος διδασκαλίας ενός μαθήματος. Ο μέγιστος αριθμός μαθητών που επιτρέπεται σε μια αίθουσα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 12, ενώ στο πρωτόκολλο που δόθηκε στα σχολεία, παρέχεται και η δυνατότητα το μάθημα να γίνεται σε ανοιχτό χώρο.
 
Αλλαγές θα γίνουν και στα διαλείμματα, αφού οι μαθητές θα πρέπει να πηγαίνουν μόνο στους χώρους που θα τους υποδεικνύει το σχολείο. Οι μαθητές θα χωριστούν σε διάφορες ομάδες, ώστε να μην παρατηρηθούν συναθροίσεις.
 
Είσοδος και έξοδος στο σχολικό χώρο
Οι μαθητές, από τη Δευτέρα, αναμένεται να φτάσουν στο σχολείο σε συγκεκριμένο χρόνο προσέλευσης, ενώ δεν θα μπουν στις σχολικές μονάδες, όλοι από το ίδιο σημείο.
 
Συγκεκριμένα, με βάση το πρωτόκολλο που δόθηκε στα σχολεία, οι μαθητές/μαθήτριες θα μπαίνουν στα σχολεία από διαφορετικά σημεία που έχουν ορισθεί εκ των προτέρων, ενώ θα μεταβαίνουν κατευθείαν στην αίθουσα διδασκαλίας, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στην είσοδο και έξοδο από το σχολείο.
 
Οι μαθητές, με την είσοδό τους στις αίθουσες, θα πρέπει να απολυμάνουν τα χέρια τους με αντισηπτικό. Η χρήση μάσκας και γαντιών είναι προαιρετική.
 
Ο εκπαιδευτικός θα βρίσκεται εντός της αίθουσας και μέχρι να προσέλθουν οι μαθητές για να ξεκινήσουν μάθημα, θα πρέπει να φροντίσει για το άνοιγμα των παραθύρων και την απόσταση μεταξύ των θρανίων, η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο. 
 
Οι μαθητές θα έχουν δικό τους θρανίο, στο οποίο θα κάθονται καθημερινά και για όλη τη διάρκεια των μαθημάτων και θα απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν θρανίου άλλου συμμαθητή τους.
 
Αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας
Εκτός από την είσοδο και έξοδο των μαθητών στα σχολεία, αλλάζει και ο τρόπος διδασκαλίας, με το πρωτόκολλο να παρέχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης μαθημάτων σε ανοικτό χώρο.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφάλειας και υγείας στα σχολεία κατά του κορωνοϊού, η διδασκαλία θα γίνεται στην τάξη ή σε ανοικτό χώρο που θα εγκρίνεται από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, που θα ορίσει η Διεύθυνση του σχολείου, γι' αυτό το σκοπό. Αν πρόκειται για ανοιχτό χώρο, οι μαθητές θα μεταφέρονται εκεί με την προσέλευσή τους στην αίθουσα διδασκαλίας, ενώ κατά τη μετακίνηση προς τους χώρους θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, τουλάχιστον ένα μέτρο.
 
Εξάλλου, οι μαθητές θα πρέπει να αποφύγουν την χρήση αντικειμένων, όπως μολύβια, στυλό, μαρκαδόρους που ίσως χρησιμοποιούνται από άλλους.
 
Εκ περιτροπής και με αποστάσεις τα διαλείμματα
Οι μαθητές δεν θα βγαίνουν όλοι μαζί για διαλείμματα, ενώ θα κρατάνε και αποστάσεις μεταξύ τους, ώστε να μην υπάρξει συνάθροιση σε ένα χώρο. 

Οι σχολικές μονάδες καλούνται να αναπροσαρμόσουν το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, ώστε τα διαλείμματα για κάθε τάξη να μην συμπίπτουν, ενώ προβλέπεται και διαχωρισμός της αυλής, για να υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι για τις διάφορες ομάδες μαθητών. 

Οι μαθητές καλούνται να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, ειδικά το καλό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, πριν την κατανάλωση τροφίμων. Προβλέπεται έλεγχος από τους καθηγητές που θα οριστούν από τη Διεύθυνση, ώστε να βεβαιώνονται ότι τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και πως αποφεύγονται οι συναθροίσεις των μαθητών.
 
Όσον αφορά στα κυλικεία, αυτά θα είναι κλειστά και οι μαθητές καλούνται να φέρνουν τρόφιμα από το σπίτι τους, ωστόσο αυτά θα πρέπει να είναι τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο, ώστε να μην αλλοιώνονται λόγω καιρικών συνθηκών.
 
Το Υπουργείο Παιδείας, θα συνεχίσει να στηρίζει και τους μαθητές που λάμβαναν δωρεάν πρόγευμα, δίνοντάς τους  επίδομα, ώστε να μπορούν να καλύπτουν αυτή την ανάγκη.
 
Τι γίνεται όταν μαθητής παρουσιάσει συμπτώματα
Σε περίπτωση που ένας μαθητής παρουσιάσει συμπτώματα, καθώς βρίσκεται στο σχολείο, τότε θα πρέπει να το αναφέρει στον εκπαιδευτικό, με τον οποίο γίνεται μάθημα εκείνη την ώρα και στη συνέχεια να απομονωθεί σε ειδικό δωμάτιο που θα υποδείξει το σχολείο.
 
Έπειτα, ο μαθητής θα πρέπει να μείνει στο σπίτι και να επικοινωνήσει με τον προσωπικό ιατρό ή/και παιδίατροι.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Έργα διεύρυνσης του δρόμου στο κατεχόμενο Πέργαμος ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»