Έτσι θα λειτουργήσουν τα σχολεία-Η εναλλάξ φοίτηση και ο διαχωρισμός των μαθητών

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε και επίσημα την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, τονίζοντας πως οι αποφάσεις επιστροφής μπορούν να αναπροσαρμοστούν αναλόγως με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ κλείδωσε η τελική ημερομηνία των Παγκύπριων Εξετάσεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της σύσκεψης στο Προεδρικό, ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως με βάση τα στοιχεία αυτή τη στιγμή, μπορούν να επιστρέψουν οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των βαθμίδων στα σχολεία. Οι Παγκύπριες Εξετάσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη, 9 Ιουνίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες έναρξης των Παγκύπριων Εξετάσεων

Πώς επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές
Όπως εξήγησε ο υπουργός Παιδείας, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και η φοίτησή τους θα γίνεται εναλλάξ, δηλαδή θα χωριστούν σε δύο ομάδες οι μαθητές και θα πηγαίνουν στα σχολεία εκ περιτρομής και στις κάθε τάξεις θα υπάρχουν μέχρι δώδεκα μαθητές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανατροπή-Επιστρέφουν τελικά το Μάιο οι μαθητές στα σχολεία
 
«Θα πηγαίνουν τα μισά παιδιά, οι πρώτες ομάδες, το μισό κάθε τμήματος, ημέρες Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, στη συνέχεια το υπόλοιπο μισό Πέμπτη, Παρασκευή και την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίζει αυτή η ομάδα που πήγε Πέμπτη, Παρασκευή με Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, για να διαδεχθεί η πρώτη ομάδα, τις δύο τελευταίες μέρες και να συνεχίσει με τις τρεις πρώτες της επόμενης εβδομάδας. Με αυτό το τρόπο θα έχουμε μια περιοδολόγηση πέντε σχολικών εργάσιμων ημερών για κάθε ομάδα, πέντε συνεχόμενων και εναλλαγής», σημείωσε.
 
Από την ημέρα επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, μέχρι και τις 9 Ιουνίου, θα πρέπει να λυθούν απορίες, αφού η εξεταστέα ύλη έχει ανακοινωθεί.
 
Στις 21 Μαΐου επιστρέφουν όλοι οι μαθητές
Ο Πρόδρομος Προδρόμου, αναφερόμενος στις άλλες τάξεις, τόσο των Λυκείων, όσο και των άλλων σχολείων των δύο βαθμίδων σημείωσε πως θα επιστρέψουν στις 21 Μαΐου στα σχολεία.
 
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως όλα τα σχολεία Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης θα επαναλειτουργήσουν στις 21 Μαΐου και η φοίτηση των μαθητών θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που θα γίνει η φοίτηση των τελειόφοιτων. Σημείωσε πως η λειτουργία όλων των σχολείων θα γίνονται βάσει πρωτοκόλλων.
 
Ο κ. Προδρόμου τόνισε πως όλοι οι μαθητές θα ενημερωθούν για τους νέους κανόνες την πρώτη ημέρα, που θα επιστρέψουν στα σχολεία, ενώ όλα τα σχολεία θα απολυμανθούν πριν την επαναλειτουργία τους.
 
Παράλληλα, εναλλάξ θα γίνονται και τα διαλείμματα, ώστε τα παιδιά να μην βγαίνουν έξω την ίδια ώρα.
 
Ο υπουργός Παιδείας υπέδειξε πως γίνονται ρυθμίσεις και για να προσαρμοστεί η λειτουργία των σχολικών λεωφορείων για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών στα σχολεία. Η σχολική χρονιά θα τελειώσει μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ η φοίτηση πριν το Λύκειο θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου.  
 
Στις 21 Μαΐου ανοίγουν και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια
Από την Πέμπτη 21 Μαΐου, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, ανακοινώνεται επίσης ότι θα λειτουργήσουν εκτός των αντίστοιχων σχολείων του ιδιωτικού τομέα, εννοείται αυτό, είτε νηπιαγωγείων είτε δημοτικών σχολείων είτε γυμνασίων, παίρνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και τηρώντας τα ανάλογα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα κοινοποιηθούν στους ενδιαφερόμενους, τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, τα Επιμορφωτικά Κέντρα, τα προαιρετικά ολοήμερα σχολεία, τα Απογευματινά και Βραδινά Προγράμματα Τεχνικών Σχολών και το πρόγραμμα «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης».
 
«Μπορούν να λειτουργήσουν επίσης, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και τηρώντας τα ανάλογα υγειονομικά πρωτόκολλα, που επίσης θα κοινοποιηθούν στους ενδιαφερόμενους, ιδιωτικά φροντιστήρια/εκπαιδευτήρια, τα Ωδεία και άλλα ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα».
 
Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι στην αντιμετώπιση της πανδημίας χάριν στις προσπάθειες όλων και στις σωστές πολιτικές που εφαρμόστηκαν έχουν δώσει έδαφος για τη στρατηγική σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.
 
«Σε αυτό το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί από την Κυβέρνηση, η επαναδραστηριοποίηση σε όλους τους τομείς και βεβαίως η σταδιακή επαναλειτουργία όλων των σχολείων. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα στην πράξη, είναι πλέον μια κατάκτηση την οποία όχι μόνο θα κρατήσουμε στην εκπαίδευση, αλλά και θα αναπτύξουμε στη συνέχεια. Στο εξής το σχολείο θα αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία. Ταυτόχρονα, όμως, και επειδή η εξ αποστάσεως δυνατότητα ουδόλως υποκαθιστά πλήρως τη φυσική φοίτηση, αξιοποιούμε το άλλο που έχουμε όλοι μαζί κερδίσει, δηλαδή τα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων μπορούν να πάνε ξανά στο σχολείο, με τις απαραίτητες προφυλάξεις, με προσεκτικό σχεδιασμό, επιστροφή με υγειονομικά πρωτόκολλα», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι τα σχολεία το επόμενο διάστημα καλούνται να δώσουν και αυτό το μάθημα, της ατομικής ευθύνης και της υπεύθυνης κοινωνικής συνεύρεσης μέσα στον σχολικό χώρο.
 
«Με σύνεση και προσοχή, αλλά με αποφασιστικά βήματα, παρακολουθώντας πάντα τα ευρύτερα υγειονομικά δεδομένα, γιατί από την πρώτη στιγμή η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι αποφάσεις για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων μπορεί να αναπροσαρμοστούν, αναλόγως με νέα δεδομένα στην κοινωνία μας. Οπωσδήποτε όμως προσεκτικά θα λειτουργήσουμε σταδιακά σχολεία, προκειμένου στο διάστημα που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς, μέχρι το τέλος Ιουνίου δηλαδή, να μπορέσουν τα παιδιά να βρεθούν ξανά στο γνώριμο σχολικό χώρο , να συναντήσουν τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες τους, όπως βέβαια και τους εκπαιδευτικούς τους, να γίνει μια σύνοψη και από εκεί και πέρα να σχεδιάσουμε επαναλήψεις, εμπέδωση αλλά και την επόμενη σχολική χρονιά», συμπλήρωσε.
 
Θα έχει, λοιπόν, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «το σχολείο τη δυνατότητα να μετριάσει τις όποιες απώλειες από την αναστολή της διδασκαλίας που είχαμε προηγουμένως, να μετριαστούν οι απώλειες και να επιδιώξουμε στο σχολείο τους στόχους μαθησιακής επάρκειας στο στίβο της γνώσης και στο πεδίο της καλλιέργειας και της μόρφωσης».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στη δημοσιογράφο Γεωργία Ψαριά
Νέες προκλήσεις από «υπεξ», τα ρίχνει στους Ε/κ για τη συμφόρηση στο οδόφραγμα Αγίου Δομέτιου
Σ. Κυριακίδου: Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να σπάσει η προκατάληψη για τα οροθετικά άτομα
Παρέμβαση υπ. Οικονομικών για καταβολή συντάξεων ζητούν έξι πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Καταγράφονται ζημιές από την χαλαζόπτωση στην Πιτσιλιά-«Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται»
ΠΑΣΥΞΕ: Χαμηλότερες του περσινού καλοκαιριού οι πληρότητες όμως αυτό μπορεί να ανατραπεί
Αυξημένη ροή ασθενών στα ΤΑΕΠ τις γιορτές του Πάσχα
Νέες κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία