Ο Λ. Κωστρίκης απαντά για τις απειλές εναντίον του-Αισιοδοξία για την πανδημία

Είναι αδιαμφισβήτητα, ένα από τα πρόσωπα που ανέδειξε η πανδημία στην Κύπρο. Είναι ο άνθρωπος, από τα χείλη του οποίου κρεμόμαστε τις τελευταίες εβδομάδες, κάθε απόγευμα στις έξι, για να ακούσουμε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης, δεν περίμενε ποτέ πως σηκώνοντας το βάρος της ενημέρωσης και εκφράζοντας δημόσια τις επιστημονικές του απόψεις, θα δεχόταν απειλές κατά της ζωής του.

«Με προβλημάτισε διότι δεν απείλησε ποτέ κανένας να με σκοτώσει. Ούτε εμένα ούτε την οικογένειά μου», αναφέρει φανερά ενοχλημένος στον REPORTER, μία εβδομάδα μετά το απειλητικό μήνυμα. Για την υπόθεση συνελήφθη 35χρονος, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή.

«Με θεωρεί ως έναν πρωτεργάτη των μυστικών αμερικανικών δυνάμεων, που προσπαθώ να προωθήσω “σατανικά” μέτρα στον πληθυσμό της Κύπρου», λέει έκπληκτος και καλεί τις Αρχές να λάβουν μέτρα σε όσους διασπείρουν ρητορική μίσους στο διαδίκτυο.

Ο Λεόντιος Κωστρίκης, αναφέρεται ακόμη στην πρώτη φάση χαλαρώσεων των μέτρων και εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της πανδημίας στην Κύπρο.

Ποια είναι ακριβώς η εξειδίκετυσή σας;
Έκανα όλες τις σπουδές μου στις ΗΠΑ και προπτυχιακές και μεταδιδακτορικές. Το προπτυχιακό μου το τελείωσα στο New York University το ίδιο και το Phd μου. Ακολούθως έκανα τη μεταδιδακτορική μου εκπαίδευση στο Rockefeller University. Η ειδίκευσή μου είναι Μοριακός Ιολόγος και όλη μου η εκπαίδευση, είναι σε ιούς. Η ειδικότητα μου είναι ο ιός HIV, που προκαλεί την ασθένεια του AIDS.
Από το 1983 μέχρι το 2003 ήμουν στην Αμερική. Τα πρώτα δέκα χρόνια ήταν σπουδές και τα άλλα δέκα μεταδιδακτορική εκπαίδευση. Ήμουν Επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του  Rockefeller. Έγινα καθηγητής εκεί που εκπαιδεύτηκα.

Επέστρεψα το 2003, όταν πήρα θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για Μοριακή Ιολογία και Βιοτεχνολογία. Ίδρυσα και το δικό μου ερευνητικό εργαστήριο Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας. Είμαι επικεφαλής του εργαστηρίου και δουλεύει υπό την αιγίδα μου, ομάδα ερευνητών. Κάνουμε έρευνες για θέματα δυναμικής των επιδημιών και συγκεκριμένα της επιδημίας του HIV. Έχω κάνει και μελέτες όμως για την Ηπατίτιδα Γ και για τον ιό  SARS 1 στον Καναδά το 2001. Βασικά με ενδιαφέρει ο τρόπος που μεταδίδεται ο ιός στον άνθρωπο και η εξέλιξη της νόσου.

Πώς βρεθήκατε στην επιστημονική ομάδα;
Κλήθηκα από τον υπουργό Υγείας, να λάβω μέρος λόγω της ιδιότητας μου ως πανεπιστημιακός. Είναι εθελοντική η προσφορά μας και αμισθί.

Πόσο δύσκολο είναι για ένα επιστήμονα να έχει στις πλάτες του το βάρος της ευθύνης της ενημέρωσης του κόσμου;
Είναι λίγο ψυχοφθόρο. Εμένα τουλάχιστον, δεν είναι μόνο η επιστήμη που με βαραίνει. Η επιστήμη είναι το εύκολο μέρος. Το δύσκολο μέρος είναι η κοινωνική διαχείριση του θέματος, ειδικά με τους δημοσιογράφους, που καμιά φορά διαστρεβλώνουν την αλήθεια λεν άλλα πράγματα, απομονώνουν προτάσεις… Επίσης, ένα άλλο πράγμα που είναι ψυχοφθόρο, είναι ο φανατισμός μεταξύ του κόσμου. Υπάρχουν ομάδες που για τον άλφα ή βήτα λόγο παίρνουν μια εξαιρετικά ακραία θέση και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διατυπώνουν θέσεις που επηρεάζουν άλλα άτομα και τα φανατίζουν.

Πώς αντιμετωπίσατε το γεγονός ότι γίνατε δέκτης απειλών;
Με προβλημάτισε διότι δεν απείλησε ποτέ κανένας να με σκοτώσει. Ούτε εμένα ούτε την οικογένειά μου. Υπάρχουν άτομα που στο διαδίκτυο κάνουν ρητορική μίσους. Καλά κάνουν οι αρμόδιες Αρχές να τους βρουν και να τους αφαιρέσουν το «μικρόφωνο», διότι έτσι ξεκινά ο φανατισμός κι ο φασισμός. Είναι δικαίωμα κάποιου να έχει διαφορετική γνώμη, αλλά δεν έχει κανένας δικαίωμα να φανατίζει και να μεταφέρει ρητορική μίσους.

Επικοινώνησε μαζί σας το άτομο που σας απείλησε για να απολογηθεί;
Όχι.

Γνωρίζατε αυτό το άτομο;
Όχι, απ’ ότι αντιλαμβάνονται ανήκει σε μία ομάδα φανατικών αντιεμβολιαστών, οι οποίοι πιστεύουν ότι τα εμβόλια περιέχουν ουσίες και συσκευές για κατασκοπία των ανθρώπων. Με θεωρεί ως ένα πρωτεργάτη των μυστικών αμερικανικών δυνάμεων που προσπαθώ να προωθήσω «σατανικά» μέτρα, στον πληθυσμό της Κύπρου. Αυτή είναι η άποψή του, την οποία σέβομαι, αλλά δεν έχει δικαίωμα να απειλεί.

Αυτή την περίοδο γίνατε δέκτης άλλων απειλών ή σχολίων που σας ενόχλησαν;
Απειλών, όχι. Δεν έχω facebook και δεν διαβάζω σχόλια. Κατά καιρούς, διάφοροι μπορεί να μου λένε πράγματα, αλλά εγώ δεν έχω πρόσβαση σε αυτά που λένε. Έχω γνώση όμως του τι λέγεται. Υπάρχει πολύς κόσμος που χρησιμοποιεί το facebook με το σωστό τρόπο. Αρκετοί όμως έχει αποδειχθεί πως το χρησιμοποιούν με ανορθόδοξο και παράνομο τρόπο.

Οι προβλέψεις για την πανδημία
Ποια εντύπωση αποκομίσατε από την αντίδραση του κόσμου μέχρι στιγμής, στην πρώτη φάση χαλάρωσης;
Φαίνεται ότι ο κόσμος έχει ακούσει τους ειδικούς. Υπάρχουν μικρές εξαιρέσεις, αλλά νομίζω ως ότι ως επί το πλείστων εφαρμόστηκαν πολύ καλά μέτρα.

Τι είναι αυτό που σας φοβίζει σε αυτή τη φάση;
Εμένα αυτό για το οποίο έχω ερωτηματικά, είναι οι ομάδες των αλλοδαπών των νόμιμων και των παράνομων. Αυτά τα άτομα, γνωρίζουμε πως δουλεύουν σε εργοτάξια. Με προβληματίζει το γεγονός ότι συμβιώνουν πολλά άτομα και εάν υπάρχει έξαρση επιδημίας, θα είναι μαζική σε μεγάλους αριθμούς.  

Με βάση ποια αποτελέσματα θα ηχήσει το καμπανάκι κινδύνου στην επιδημιολογική ομάδα;
Υπάρχουν διάφοροι επιδημιολογικοί δείκτες, τους οποίους θα κοιτάζουμε με προσοχή όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα της άρσης των μέτρων. Το πιο βασικό είναι τα κρούσματα της ημέρας αλλά και ο δείκτης μεταδοτικότητας. Τώρα είναι γύρω στο 0.5, εάν περάσει το 1 σημαίνει πως πρέπει να δράσουμε. Αν έχουμε επίσης, 20-25 κρούσματα την ημέρα, αυτό σίγουρα δεν είναι καλό αλλά θα βλέπουμε και άλλους δείκτες όπως οι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ποια είναι η πρόβλεψη σας για την πανδημία στην Κύπρο;
Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Πιστεύω, πως μπορεί να έχουμε τοπικές ενδημικές αναζωπυρώσεις του ιού, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε επιδημία όπως την είχαμε αρχές Μαρτίου. Είναι η προσωπική που γνώμη, την οποία τη βασίζω στη γνώση που έχουμε για δυο συγγενικές επιδημίες του ιού, τον SARS 1 και τον MERS. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις όταν τέλειωσε  η επιδημία, υπήρξαν μικρές αναζωπυρώσεις του ιού, αλλά ποτέ επανάληψη της επιδημίας.

Εμβόλιο θα έχουμε σύντομα;
Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ εργάζονται εκατό ομάδες για το εμβόλιο. Πιστεύω ότι θα έχουμε καλό εμβόλιο αρχές του έτους, του 2021.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων