Το ξεκίνημα με το δεξί, οι επιμελείς καταστηματάρχες-Προβλήματα στα εργοτάξια

Η πρώτη φάση της χαλάρωσης των μέτρων, που συνέπεσε με την ανακοίνωση δύο μόλις κρουσμάτων και μάλιστα από το εξωτερικό, άρα δεν υπήρξε εγχώρια μετάδοση για πρώτη φορά μετά από 50 ημέρες, άρχισε με το δεξί. Η αισιοδοξία, ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί δεν πρέπει να επιτρέψει στιγμές χαλάρωσης, για να μην υπάρξει πισωγύρισμα.

Το πρόσημο της πρώτης ημέρας χαλαρώσεων, ήταν θετικό για τα καταστήματα και τους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο στους οποίους έγιναν μόνο συστάσεις. Τη θετική εικόνα χάλασαν τα εργοτάξια, αφού σε πολλά δεν τηρήθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα.

Οι επιθεωρητές του τμήματος επιθεώρησης εργασίας, αναγκάστηκαν μάλιστα να κλείσουν δύο εργοτάξια στη Λευκωσία, αφού δεν έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα και έθεσαν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους τους.


«Τα πράματα δεν είναι τόσο ευχάριστα στα εργοτάξια, επειδή δεν λήφθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και προστασίας. Δεν έχουν αντισηπτικά που χρειάζεται, δεν έχουν διευκολύνσεις καθαρισμού, διευκολύνσεις υγειονομικές και δεν έχουν ούτε τα φυλλάδια που χρειάζονται για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι», ανέφερε στον REPORTER o Αναστάσιος Γιαννάκη, Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.


Οι επιθεωρητές που ορίστηκαν για τους ελέγχους, θα εντατικοποιήσουν από σήμερα τους ελέγχους τόσο στα εργοτάξια όσο και στα καταστήματα και θα είναι πιο αυστηροί, αφού χθες προέβησαν κυρίως σε συστάσεις.


«Χτες κάναμε μόνο παρατηρήσεις. Από σήμερα αρχίζουν τα πιο σκληρά μέτρα. Στο λιανικό εμπόριο οι ελλείψεις τους ήταν σε σημάνσεις και σε μάσκες. Τις σημάνσεις αμέσως τις διόρθωναν όταν πήγαιναν οι λειτουργοί. Εκτός Λευκωσίας, όμως παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε μάσκες. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες είχαν τρομερή πίεση την πρώτη ημέρα. Οπόταν τους κάναμε συστάσεις και τους είπαμε θα ξαναπεράσουμε», ανέφερε ο κ. Γιαννάκη.


Το εξώδικο είναι 300 ευρώ για τους παρανομούντες, ωστόσο εάν οι παραβάσεις είναι σοβαρές τότε οι επιθεωρητές θα προχωρούν σε άμεση αναστολή εργασιών μιας επιχείρησης.


«Ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει πως θα έχει έναν επιθεωρητή ή ένα Αστυνομικό από πίσω του για να συμμορφωθεί. Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι σοβαρή η κατάσταση. Σε άλλες χώρες, και δεν μιλούμε για οποιεσδήποτε χώρες, μιλούμε για τη Γερμανία, επέστρεψαν οι επιχειρήσεις και αυξήθηκαν τα κρούσματά τους. Αν το πάρουμε αστεία και χαλαρά θα πάμε πίσω», υπέδειξε ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.


Η επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας, με συνεχείς συστάσεις υπενθυμίζει ότι η τήρηση των μέτρων, είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την επόμενη φάση χαλαρώσεων, αφού ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων θα μας πάρει ένα, ίσως και πολλά βήματα πίσω.
 
«Ως επιδημιολογική ομάδα είπαμε ότι εάν ανέβουν οι αριθμοί σε 30-40 περιστατικά, για 3-4 μέρες τότε πρέπει να ηχήσει το καμπανάκι κινδύνου», δήλωσε o Καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης απευθύνοντας σε όλους έκκληση να είναι διπλά προσεκτικοί.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά