Η ανησυχία του Ιωάννου, το καλό σενάριο και το μπέρδεμα με τα μεγάλα καταστήματα

Να συνεχίσουν να τηρούν ευλαβικά τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και προσωπικής υγιεινής κάλεσε τους πολίτες ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.
 
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως ο ίδιος βρίσκεται σε επιφυλακή, αφού από σήμερα πρέπει να κάνουμε διπλά προσεχτικά βήματα για να μη χαλάσουμε ότι κτίσαμε. «Παραμένουμε σε εγρήγορση και επενδύουμε στην υπευθυνότητα όλων», υπέδειξε ο υπουργός.
 
Αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, υπέδειξε πως η ύπαρξη μηδενικών κρουσμάτων είναι θέμα τύχης, σημειώνοντας πως ο ίδιος ποτέ δεν είχε μιλήσει για στόχο μηδενικών κρουσμάτων. «Φτάσαμε σχεδόν τις 70 χιλιάδες εξετάσεις και είμαστε τρίτη χώρα παγκοσμίως. Ακολουθήσαμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο που μας παρουσιάζει αρκετά θετικά, όμως είναι πολύ πιο εύκολο το ότι εντοπίζουμε τα κρούσματα και τα απομονώνουμε έγκαιρα».
Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τα κρούσματα από τα αεροδρόμια, εξηγώντας πως όταν ένα κρούσμα φτάσει στην Κύπρο η κατάσταση είναι πλέον ελεγχόμενη. Ωστόσο μέχρι να φτάσει στο αεροδρόμιο κανείς δεν γνωρίζει αν λήφθηκαν τα μέτρα αποστασιοποίησης και ατομικής υγιεινής.
 
Το καλό σενάριο
«Το καλό σενάριο είναι να έχουμε περιορισμένα κρούσματα, να δουλεύει η αγορά και η οικονομία. Θα μπορούμε να κρατήσουμε περιορισμένο αριθμό, αν όλοι συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα και δεν χαλαρώσουμε τη συμπεριφορά μας. Εάν διατηρήσουμε τα μέτρα αποστασιοποίησης και υγιεινής, θα διατηρούμε χαμηλά τον αριθμό. Εμείς ως Κυβέρνηση υιοθετήσαμε το μοντέλο της ιχνηλάτησης και πλέον είναι κάτι που εφαρμόζουν και άλλες χώρες στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο υπουργός.
 
Στις αναφορές για το αν θα υπάρχουν νέα κρούσματα σε χώρους εργασίας, ο υπουργός υπέδειξε πως, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι και όλα μας ανησυχούν. «Πολλοί έλεγαν ότι πρέπει να κλείσουμε τις υπεραγορές γιατί τα κρούσματα ήταν στις υπεραγορές. Μα ήταν λογικό να είναι στις υπεραγορές γιατί ήταν οι μόνες που ήταν ανοικτές. Τώρα που ανοίγουν και άλλες επιχειρήσεις με εξυπηρέτηση κοινού αντιλαμβάνεστε αναμένουμε σε καταστήματα πιθανόν να εμφανιστούν επιπλέον κρούσματα».
 
Όσο αφορά το μπέρδεμα των τελευταίων ημερών για τα μεγάλα καταστήματα και τα πολυκαταστήματα ο υπουργός εξήγησε πως ο Νόμος προβλέπει τι σημαίνει κατάστημα και τι πολυκατάστημα. Πρόσθεσε πως δεν έχει σημασία αν ένα κατάστημα είναι 100 ή χίλια τετραγωνικά.
 
«Έχουμε υιοθετήσει και τη σύσταση όπως είναι υποχρεωτικό να φορούν μάσκες, έχουμε δώσει δωρεάν Μάσκες σε ΟΕΒ και ΚΕΒΕ για να δώσουν στα μέλη τους», πρόσθεσε αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων ο υπουργός.
 
«Για τις εκκλησίες έχουμε αποφασίσει ότι μέχρι το τέλος του μήνα επιτρέπεται η ατομική προσευχή. Από την 1η Ιουνίου θα επιτρέπεται η λειτουργία με κάποιους όρους που θα ανακοινωθούν πιο μετά. Στην ατομική προσευχή όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, θα υπάρχει άτομο που θα καθαρίζει τα τζάμια των εικόνων», κατέληξε ο υπουργός.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μέτρα για αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και Τουρκοκύπριους συζητά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
ΒΙΝΤΕΟ: Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στη Λεμεσό-Ζημιές σε υποστατικά και γεωργικές καλλιέργειες
Επαναδραστηριοποίηση Μηχανισμού Διαβούλευσης με Παιδοβουλή
Πέραν των 4726 παιδιών από αρχές έτους στο ΤΑΕΠ Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: Κατευθύνεται προς τον υδατοφράκτη Άλασσας η φωτιά-Ζημιές σε κτηνοτροφικά υποστατικά
Παράνομη επίσκεψη Βούλγαρου Ευρωβουλευτή στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Προστατεύεται η βιομηχανική περιοχή από τις φλόγες στη Λεμεσό-Δύσκολη η προσβασιμότητα στα ενεργά μέτωπα
Υπουργείο Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην ΕΕ
Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το θέμα των πλαστών πτυχίων
Αδιέξοδο στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα-Η Χαμάς αποχωρεί χωρίς συμφωνία από το Κάιρο