Unlock με... May(day) για την τελική νίκη-Καθοριστικός μήνας

Μετά τους κόπους και τις θυσίες των τελευταίων περίπου πενήντα ημερών, εφαρμόζεται από σήμερα η άρση μέρους των περιοριστικών μέτρων, με στόχο η Κύπρος να επανέλθει σε ομαλότερους ρυθμούς και οι πολίτες να αρχίσουν δειλά δειλά να ξαναπαίρνουν τη ζωή στα χέρια τους.

Αναμφίβολα, τις τελευταίες πενήντα μέρες, δεν θα τις ξεχάσουμε ποτέ. Ήταν δύσκολες, παράξενες, για πολλούς οδυνηρές και σίγουρα αξέχαστες. Σίγουρα μας έκαναν σοφότερους, πιο υπεύθυνους και πολύ πιο πειθαρχημένους. 

Από σήμερα, καλούμαστε τη γνώση που αποκτήσαμε, να την αποδείξουμε έμπρακτα, όταν θα βάλουμε ξανά το κλειδί στην πόρτα για να αφήσουμε το σπίτι μας και να επιστρέψουμε στις δουλειές μας. 

Τώρα είναι η ώρα να δοκιμάσουμε τους γύρω μας και να δοκιμαστούμε. Να αποδείξουμε πως κάναμε βίωμα μας τα μέτρα υγιεινής, την τήρηση των αποστάσεων και όλα όσα οι ειδικοί, μας δίδαξαν και μας νουθετούν ακούραστα να εφαρμόζουμε. Θα πρέπει δηλαδή οι νέες συνήθειες που αποκτήσαμε να γίνουν τρόπος ζωής. 

Η μεγάλη νίκη
Μπορεί μέσα στην καθημερινότητα και τον καταιγισμό τον ειδήσεων να μην το αντιλαμβανόμαστε, ωστόσο ο Μάρτιος και ο Απρίλιος, αποτελούν μια μεγάλη νίκη για τον τόπο μας. Αν ανατρέξουμε πίσω, στις πρώτες μέρες του Μαρτίου, όταν ο κορωνοϊός χτύπησε την πόρτα μας, θα διαπιστώσουμε πως έγιναν λάθη, υπήρχαν ελλείψεις και δεν ξέραμε πως να διαχειριστούμε την πρωτοφανή κατάσταση. 

Αυτό, άλλωστε, το παραδέχθηκε και ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Παρακολουθούσαμε την κατάσταση που επικρατούσε στο εξωτερικό και τρέμαμε στην ιδέα να έχουμε να αντιμετωπίσουμε ανάλογες καταστάσεις. 

Σχεδόν δύο μήνες μετά, σίγουρα, είμαστε όλοι σοφότεροι. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν, οι Αρχές ξέρουν πολύ καλά τι δεν πρέπει να αφήσουν τους πολίτες να κάνουν και το πιο σημαντικό, οι επαγγελματίες υγείας είναι πλέον έμπειροι και γνωρίζουν άριστα πώς να διαχειριστούν τα περιστατικά κορωνοϊού. Πλέον υπάρχουν πρωτόκολλα που ακολουθούνται, υπάρχει επάρκεια στον εξοπλισμό που πρέπει να χρησιμοποιούν και έχουν στη διάθεση τους, γενικά όλα όσα χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τον αόρατο εχθρό, όπως συνηθίζεται να λέγεται. 

Σε γενικότερο πλαίσιο και εξίσου σημαντικό, είναι το γεγονός πως το σύστημα υγείας, αφενός κατάφερε να αντεπεξέλθει στην όποια πίεση δέχθηκε και αφετέρου δόθηκε χρόνος, ώστε να προετοιμαστούν τα νοσοκομεία, να υπερδιπλασιαστούν οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να είμαστε όλοι πιο σίγουροι πως ακόμα και να υπάρξει νέα έξαρση του ιού στην κοινότητα, το σύστημα υγείας, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, είναι σε ετοιμότητα και θα τα αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Όλα τα πιο πάνω, για τη διαχείριση του ζητήματος, κυρίως από το Υπουργείο και τους επαγγελματίες υγείας, εμπεριέχεται σε μια φράση που είχε πει εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας στην Κύπρο, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Νοσοκομείου Λευκωσίας, Μάριος Λοϊζου. Εδώ και πολλά χρόνια, είπε ο γιατρός, οι Κύπριοι βρίσκαμε διέξοδο στα σοβαρά προβλήματα υγείας που είχαμε στο εξωτερικό, στην Αθήνα, το Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και αλλού. Σε αυτή την πανδημία είδαμε ακριβώς το αντίθετο. Οι Κύπριοι που βρίσκονταν στο εξωτερικό να ψάχνουν καταφύγιο για να γλιτώσουν από τη δίνη της πανδημίας στον τόπο τους, στην πατρίδα τους. Αυτό και μόνο, δείχνει τη μεγάλη νίκη που πέτυχε η μικρή Κύπρος.

Τα κέρδη 
Ως κοινωνία, πάντως, μόνο κέρδη έχουμε να μετράμε από αυτή τη δοκιμασία, που στο χέρι μας είναι να τα εξαργυρώσουμε στο μέλλον, κρατώντας πράγματα που θα περνούσαν χρόνια, υπό άλλες περιστάσεις για να δούμε. Ο εγκλεισμός στο σπίτι, μας έκανε να εκτιμήσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις και κυρίως τις σχέσεις με την οικογένεια μας, τον παππού, τη γιαγιά μας, ακόμα και με τους συναδέλφους μας. 

Η χρήση της τεχνολογίας, πέρασε σε άλλο επίπεδο, πολλοί άνθρωποι έμαθαν μέσα στην πανδημία να τη χρησιμοποιούν και να αξιοποιούν πλήρως τα θετικά που έχει να τους δώσει. Οι συνδέσεις διαδικτύου αυξήθηκαν, τα σπίτια όλων των μαθητών μας έχουν πλέον από ένα τουλάχιστον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή τάμπλετ. Όλοι οι μαθητές μας και οι οικογένειες τους έχουν συνδρομή στα προγράμματα της Microsoft και τα χρησιμοποιούν για τηλεκπαίδευση. 

Αυτά μπορεί να φαντάζουν απλά, αλλά υπό άλλες συνθήκες θα κάναμε χρόνια να τα εντάξουμε στα σχολικά προγράμματα. Δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε δεδομένο ότι θα το πετύχουμε, αλλά το πετύχαμε και στο χέρι μας είναι να το αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο.

Τεράστιο όγκο εργασίας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, κατάφερε να βγάλει και το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο για πρώτη φορά δέχθηκε αιτήσεις μόνο ηλεκτρονικά και κατάφερε να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που αιτήθηκαν επίδομα στα σχέδια που εκπονήθηκαν για την τόνωση των πολιτών και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. 

Το ίδιο ισχύει και για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Υγείας αλλά και όλων των υπόλοιπων Υπουργείων που με την βοήθεια του υφυπουργείου Καινοτομίας, και ειδικά του Κυριάκου Κόκκινου, πέτυχαν να κάνουν βήματα μπροστά, που θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίηση τους στην προσπάθεια για να περάσει το κράτος στη ψηφιακή εποχή. 

Η επόμενη ημέρα
Όλα αυτά θα έχουν αξία αν τους επόμενους δύο μήνες, γίνουν βήματα προς τα μπρος και όχι προς τα πίσω. Η καθοριστική μάχη είναι τώρα που θα δοθεί. Είναι τώρα που το δικαίωμα διακίνησης επανέρχεται σταδιακά που θα πρέπει να αποδείξουμε πως με ένα ή τρία ή καθόλου μηνύματα στο 8998, μπορούμε να πειθαρχήσουμε και να διατηρήσουμε τις αποστάσεις. 

Η οικονομία άλλωστε βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, συνυπολογίζοντας το ύψος των ρευστών διαθεσίμων ύψους €1738 εκ. στο τέλος Μαρτίου 2020, υπολείπεται ποσό ύψους €360 εκ. για κάλυψη του συνόλου των χρηματοδοτικών αναγκών μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021. 

Μία νέα έξαρση της πανδημίας στον Κύπρο, που θα έφερνε ένα νέο lockdown, θα αποτελούσε το τελειωτικό χτύπημα που θα έφερνε και μια νέα οικονομική κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες. 

Τα όσα πρέπει να κάνουμε, γνωστά και χιλιοειπωμένα. Αν θέλουμε να μη χάσουμε την πιο σημαντική μάχη και κατ΄ επέκταση τον πόλεμο, θα πρέπει τους επόμενους δύο μήνες να επιβεβαιώσουμε τα γεγονότα του Μαρτίου και του Απριλίου. Να αποδείξουμε δηλαδή πως είμαστε υπεύθυνοι, πειθαρχημένοι και αποφασισμένοι για να τα καταφέρουμε. 

Δειτε Επισης

Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»