Οι δύο απόψεις και τα προβλήματα για την επιστροφή των μαθητών-Όλα ρευστά

Δεν έχει παρθεί απόφαση για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, ενώ σίγουρα δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων. Παράλληλα, οι ειδικοί κάνουν σκέψεις και για την επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, αφού τα παιδιά μπορεί να λειτουργήσουν ως μεταφορείς του ιού, σε περίπτωση που υπάρξει μόλυνση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ 
 
Μιλώντας στον REPORTER ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν έχει παρθεί μια ξεκάθαρη απόφαση, όσον αφορά στην επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, τονίζοντας πως υπάρχουν δύο απόψεις αυτή τη στιγμή.
 
«Κάποιοι λένε ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αργότερα, κάποιοι άλλοι λένε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν καθόλου. Επομένως, δεν είναι στα πρώτα μέτρα και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει χρόνος να συζητηθεί το ζήτημα. Εκείνο που προέχει είναι να μελετήσουμε και την εμπειρία των άλλων χωρών που ήδη έχουν ανοίξει. Αν στις επόμενες τρεις εβδομάδες, που μεσολαβούν μέχρι τη δεύτερη φάση των χαλαρώσεων, δεν υπάρξει κανένα πρόβλημα στις χώρες που έχουν και πιο ψηλή μετάδοση του ιού αυτή τη στιγμή, τότε είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτούμε κι εμείς».
 
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που είναι μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας, υπέδειξε επίσης πως αν παρθεί απόφαση για επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, θα είναι σίγουρα στη δεύτερη φάση, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, αφού προκύπτουν σημαντικά ζητήματα.
 
«Για να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία, θα πρέπει να διαχωριστούν οι τάξεις. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μπουν 25 μαθητές μέσα σε μία αίθουσα, θα πρέπει να διαχωριστούν σε δύο τμήματα η κάθε τάξη. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα υπάρχει πρόβλημα με το χώρο, αφού δεν υπάρχουν αρκετές αίθουσες. Πρόβλημα θα δημιουργηθεί και με τα διαλείμματα, αφού δεν θα ξέρουμε ποιος θα επιβλέπει τους μαθητές. Θέματα θα δημιουργηθούν και με το ωράριο, καθώς επίσης και με τους εκπαιδευτικούς».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και το σενάριο για βάρδιες στο δημόσιο
 
Αναφερόμενος στα νηπιαγωγεία και κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο είναι επίφοβο να επιστρέψουν τα παιδιά, δεδομένου ότι μπορεί πιο εύκολα να μεταδώσουν τον ιό, ο κ. Καραγιάννης τόνισε πως δεν είναι επίφοβο, ωστόσο ο ίδιος δεν θα ήθελε να δει την επιστροφή των παιδιών στις σχολικές μονάδες από την πρώτη φάση της χαλάρωσης. Είναι καλύτερο, σημείωσε, να μελετηθούν τα δεδομένα της πρώτης φάσης και στη συνέχει να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση.
 
Από την άλλη, υπέδειξε πως αντιλαμβάνεται τη δυσκολία που θα παρατηρηθεί σε κάποιους γονείς, αφού στην πρώτη φάση θα επαναλειτουργήσουν κάποιες επιχειρήσεις.
 
«Κάποιοι γονείς θα δυσκολευτούν να βρουν που θα αφήσουν τα παιδιά, σε περίπτωση που δεν θέλουν να τα αφήσουν στους παππούδες και στις γιαγιάδες, ειδικά αν ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ή είναι ηλικιωμένοι, αφού δεν θα ήθελαν να τους φέρουν σε κίνδυνο. Επομένως, υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να σκεφτούμε και να διευθετήσουμε ανάλογα με τη συμμετοχή όλων, ούτως ώστε αν ανοίξουν τα νηπιαγωγεία να μην προκαλέσουν πρόβλημα από απόψεως μετάδοσης του ιού στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, επειδή στο τέλος αν δεν μπορούν να πάνε οι γονείς να παραλάβουν τους μαθητές, τότε θα πρέπει να πάνε οι παππούδες και οι γιαγιάδες».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse,
Καταχωρείται τελικά τη Δευτέρα η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές