Η παγίδα των χαλαρώσεων, το καμπανάκι των ειδικών και το μπαλάκι στους πολίτες

Στην επόμενη φάση και στην σταδιακή άρση των μέτρων, μπαίνει η Κύπρος, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν και η καμπύλη των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ 
 
Σύμφωνα με τον Επιστημονικό Διευθυντή του Νοσοκομείου Λευκωσίας, Δρ. Μάριο Λοϊζου, θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί εάν θέλουμε από την πρώτη φάση να πάμε στην δεύτερη.

«Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε λεπτό, πρέπει να τηρούμε αυτά που έχουμε πει. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως εάν θέλουμε η πρώτη φάση να ακολουθηθεί από την δεύτερη, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην εφαρμογή της πρώτης φάσης. Δηλαδή τα άτομα που θα εμπλέκονται στην πρώτη φάση, πρέπει να τηρούν πολύ αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, τις αποστάσεις, τη μάσκα, κτλ».

Όπως εξήγησε μιλώντας στην μεσηβρινή εκπομπή του Άλφα, θα υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση των φάσεων και εάν όλα πηγαίνουν καλά, τότε θα προχωράμε στο επόμενο βήμα. Σε αντίθετη περίπτωση, κάποια από τα μέτρα θα πρέπει να τα παίρνουμε πίσω.

Ο Δρ. Λοϊζου, τόνισε πως εάν υπάρξει μαζική χαλάρωση και δεν τηρούνται τα μέτρα, όχι μόνο εκεί που θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αλλά και στους υπόλοιπους τομείς, τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει δύσκολη.

Η δύσκολη περίοδος
Κληθείς να σχολιάσει πως τα κρούσματα που καταγράφονται είναι τα ίδια με αυτά των πρώτων ημερών, τα οποία ωστόσο στη συνέχεια αυξηθήκαν, ο Δρ. Λοϊζου ανέφερε πως στην πρώτη φάση δεν είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα, ενώ τώρα «ξέρουμε τι λάθη ενδεχόμενα να κάναμε στην αρχή και νομίζω πως μπορούμε να το ελέγξουμε».

Η δύσκολη περίοδος ήταν, και ήρθε ταυτόχρονα με την αύξηση των κρουσμάτων, όταν υπήρξε ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση στα νοσοκομεία.

«Δηλαδή υπήρξαν στιγμές που υπήρχαν σε αναμονή, για να μπουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, τέσσερα με πέντε ασθενοφόρα. Για να αδειάσουν τα δωμάτια και να μεταφέρουν τους ασθενείς. Και ναι υπήρχε περίοδος που φοβηθήκαμε και εμείς ότι θα αντιμετωπίζομε και εμείς παρόμοιες καταστάσεις. Ευτυχώς την 1η-2η Απριλίου άρχισαν να κατεβαίνουν τα νούμερα».

Την ίδια ώρα, ο Δρ. Λοϊζου για άλλη μια φορά επισήμανε πως θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων με την χαλάρωση των μέτρων, κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο αλλά διαχειρίσιμο, τονίζοντας όμως πως εάν δεν υπάρξει πειθαρχία και τήρηση των μέτρων, ενδεχομένως η κατάσταση να γίνει δύσκολη.

Τεστ αντισωμάτων
Σε σχέση με τα τεστ αντισωμάτων, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Νοσοκομείου Λευκωσίας ανέφερε πως «δεν φαίνεται να υπάρχουν αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων. Οπότε θα είναι ένα δεύτερο όπλο που θα χρησιμοποιήσουμε στη δεύτερη φάση σίγουρα, για να μπορέσουμε σιγά σιγά να αρχίσουμε να βλέπουμε πόσοι από μας τελικά έχουν περάσει από τον ιό και έχουν αναπτύξει ανοσία και για πόσο καιρό θα είναι αυτή η ανοσία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών