Η επιστροφή στις παραλίες, οι οδηγίες στους λουόμενους και ο σύμμαχος καύσωνας

Τέλος Απριλίου, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, ο καιρός γίνεται ηλιόλουστος και τα σύννεφα αραιώνουν. Ο κόσμος βγαίνει για εξορμήσεις, για περίπατο στη φύση, στην παραλία. Πηγαίνει στους παιδότοπους, στα γήπεδα, στα πάρκα. Και στα μέσα του Μαΐου ξεκινούν δειλά-δειλά τα πρώτα μπάνια στις παραλίες…
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
 
Όλα αυτά, ωστόσο, φέτος θα καθυστερήσουν να γίνουν, αφού λόγω των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που επέβαλε η Κυβέρνηση, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ακόμη δεν έχουν αρθεί, ενώ όπως αναφέρουν οι ειδικοί ο κορωνοϊός θα βρίσκεται για αρκετό καιρό στη ζωή μας. Αυτό που προβληματίζει, πλέον τους Κύπριους, είναι οι εξορμήσεις στις παραλίες, αφού το καλοκαίρι είναι προ των πυλών.
 
Μπορεί ο κορωνοϊός να μας έκλεισε στο σπίτι, για δύο σχεδόν μήνες, ωστόσο δεν σημαίνει πως και το καλοκαίρι θα μείνουμε στο σπίτι, αφού οι ειδικοί εκτιμούν πως αργά ή γρήγορα θα μπορούμε να πάμε στην παραλία, αλλά λαμβάνοντας τα μέτρα ασφαλείας.
 
Μιλώντας στον REPORTER ο , Καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας στο Πανεπστήμιο Λευκωσίας και μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας, Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε πως όταν είναι ασφαλές ο κόσμος να βγει στις παραλίες θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας, ενώ ο ζεστός καιρός, συμβάλλει στην μη εξάπλωση του ιού.
 
Όπως τόνισε, δεν είναι απομακρυσμένο το σενάριο να επιστρέψουμε στις παραλίες, ωστόσο πρέπει πρώτα να περιμένουμε τη σταθεροποίηση της κατάστασης και έπειτα.
 
Δεν μεταδίδεται μέσω του νερού ο ιός, σύμμαχος ο καύσωνας
Ο κ. Καραγιάννης τόνισε πως μέσω του νερού δεν μπορεί να υπάρξει μετάδοση του κορωνοϊού, αφού τα μικροσταγονίδια διαλύονται, ενώ σύμμαχος στη μη εξάπλωση του ιού στις παραλίες, είναι και ο καύσωνας.
 
«Ο καιρός, όταν βγαίνουμε στις παραλίες είναι πολύ ζεστός και ο ιός δεν επιζεί σε τέτοιες θερμοκρασίες, αφού τα μικροσταγονίδια ξεραίνονται. Στις παραλίες, ωστόσο, οι πολίτες θα πρέπει να εφαρμόζουν τα προσωπικά μέτρα ασφαλείας. Για παράδειγμα, καλό θα ήταν να πάνε στις παραλίες και να καθίσουν στις πετσέτες τους, αποφεύγοντας τις ξαπλώστρες, καθώς μετά θα θέλουν απολύμανση. Οι δήμοι, αν αποφασίσουν να βάλουν ξαπλώστρες στις παραλίες, καλό θα ήταν να έχουν και συνεργείο για απολύμανση στο χώρο».
 
Με μάσκες και γάντια οι εργαζόμενοι μετά την άρση των μέτρων
Ο κ. Καραγιάννης υπέδειξε πως εργαζόμενοι σε εταιρείες και καταστήματα που έχουν επαφή με το κοινό, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι σε φούρνους, υπεραγορές, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες κλπ., θα πρέπει να φοράνε μάσκες και γάντια, ακόμη και μετά την άρση των μέτρων.
 
«Οι μάσκες για τους εργαζόμενους σε κλειστούς χώρους να είναι εκ των ουκ άνευ, αλλά θα το συστήσουμε και σε άτομα που θα διακινούνται. Οι μάσκες είναι ένα επιπλέον εμπόδιο στη μετάδοση του ιού. Αυτό θα γίνεται μέχρι τη μέρα που η εικόνα θα μας δείξει πως δεν θα υπάρχουν κρούσματα, ενώ θα περάσει και ένα εύλογο χρονικό διάστημα από το τελευταίο κρούσμα. Αυτά όμως δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε αυτή τη στιγμή. Όλα εξαρτώνται από την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου», κατέληξε ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

BINTEO: Αεροσκάφος κάνει αναγκαστική προσγείωση και αναποδογυρίζεται σε παραλία
Νέες απειλές των Χούθι-Θα στοχεύουν όσα πλοία πάνε στο Ισραήλ και είναι στην εμβέλεια των όπλων τους
Πόσα ευρώ θα έπαιρνε σήμερα o Ιούδας αν πρόδιδε τον Ιησού;
Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις του ISIS κατά στρατιωτικών θέσεων στη Συρία
Προειδοποιεί ο ΟΗΕ-«Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή αμάχων»
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω του πολέμου στη Γάζα θα μεταφερθεί στην Ελλάδα το Άγιο Φως
Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο από ελεγχόμενους από Ρωσία
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Στη φυλακή ο νονός που ασέλγησε στο βαφτιστήρι του στην Κρήτη-«Με προκάλεσε» είπε και δήλωσε άρρωστος