Συνέρχεται το Υπουργικό, ενημερώνει για το πλάνο χαλάρωσης τα κόμματα ο Πρόεδρος

Έχοντας στην ατζέντα θέματα παρεμφερή της κρίσης του κορωνοϊού συνέρχεται εκ νέου σήμερα το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρμόδιους υπουργούς θα ενημερώσουν τα κόμματα για την κατάσταση για τις προθέσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με τη χαλάρωση των μέτρων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
 
Συγκεκριμένα, στην ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου θα βρεθούν οι διορθωτικές κινήσεις που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, αναφορικά με το πακέτο στήριξης εργοδοτών και εργαζομένων που πλήγηκαν από την πανδημία.
 
Μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στις 11 και 30 στο Προεδρικό, στους οποίους θα αναλύσει το πλάνο της Κυβέρνησης και να ζητήσει τις απόψεις τους για την πορεία που θα πρέπει να χαραχθεί.
 
Την ίδια ώρα, επί τάπητος ενδεχομένως να βρεθούν και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το θέμα των κρατικών εγγυήσεων και οι Νομοθεσίες, των οποίων η έγκριση τους, εκκρεμεί από τη Βουλή.
 
Τις τελευταίες ημέρες η Κυβέρνηση ακούει τις διάφορες εισηγήσεις αναφορικά με το ποια μέτρα και πότε θα πρέπει να αρθούν, ώστε δειλά δειλα να αρχίσει η πορεία προς την ομαλότητα. Χθες κατά τη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα των μέτρων που λήφθηκαν, σημειώνοντας τη σταθερή καθοδική πορεία των κρουσμάτων.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποτελέσματα των επόμενων ημερών, θα είναι καθοριστικά για την πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων, τα οποία θα ισχύσουν από τις αρχές Μαϊού. Η ολοκληρωμένη πρόταση των ειδικών για την πρώτη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας και τη χαλάρωση των μέτρων διακίνησης των πολιτών, θα παρουσιαστεί από την επιστημονική ομάδα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αρμόδια διυπουργική επιτροπή σε σύσκεψη, την Τρίτη 28 Απριλίου 2020. Ακολούθως, το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέλθει την Τετάρτη, 29 Απριλίου, για λήψη σχετικών αποφάσεων.
 
Επισημαίνεται πως όπως εξήγησε χθες ο Δρ. Κωστρίκης την ερχόμενη εβδομάδα θα διαφανεί κατά πόσο οι πολίτες πειθάρχησαν στα μέτρα τις ημέρες του Πάσχα ή αν υπήρξαν φαινόμενα διασποράς του ιού.
 
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Κυβέρνηση θα αξιολογήσει την κατάσταση και ενδεχομένως να αναδιπλώσει τον προγραμματισμό της. Σε περίπτωση όμως που η κατάσταση παραμείνει ως έχει, δηλαδή με μικρό αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθημερινά, τότε οι σχεδιασμοί για σταδιακή χαλάρωση θα ξεκινήσουν άμεσα, με πρώτο βήμα, την αύξηση των επιτρεπόμενων κατ΄ εξαίρεση μετακινήσεων για πολίτες, τουλάχιστον κατά δύο φορές την ημέρα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί προσανατολίζονται σε μια διαδικασία αντιστρόφως ανάλογης της διαδικασίας που ακολουθήθηκε την περίοδο λήψης των περιοριστικών μέτρων. Δηλαδή μια διαδικασία που οι επιχειρήσεις και οι τομείς της οικονομίας που έκλεισαν τελευταίοι, να είναι αυτοί που θα ανοίξουν πρώτα.
 

Δειτε Επισης

Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε φαράγγι στο Πακιστάν