Το Yavuz, η ευρωπαϊκή στήριξη και η τουρκική λογική

Απτόητη εμφανίζεται η Τουρκία, η οποία συνεχίζει την στρατηγική της δημιουργίας προβλημάτων με τα γειτονικά κράτη, σε μία προσπάθεια να εξυπηρετήσει διάφορα συμφέροντα, εν μέσω μιας πρωτοφανούς, για τον σύγχρονο κόσμο, πανδημίας.
 
Η κατοχική χώρα επανέφερε το Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ, σε μία περίοδο που τεράστιοι ενεργειακοί κολοσσοί, με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από την τουρκική εταιρεία πετρελαίων, αναστέλλουν τα ερευνητικά τους προγράμματα, με γνώμονα ορθολογιστικούς παράγοντες, όπως είναι η ασφάλεια του προσωπικού στην πλατφόρμα και την εφοδιαστική γραμμή και τα οικονομικά δεδομένα που επικρατούν.
 
Η Τουρκία, ωστόσο, λειτουργεί με δική της λογική. Συνεχίζει τις παραβιάσεις, εκλαμβάνοντας την κρίση που διαχειρίζεται ο πλανήτης ως ευκαιρία να επιβάλει την ατζέντα της χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια. Ουσιαστικά, ενόσω οι παγκόσμιες δυνάμεις έχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθούν, η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει τον ρόλο της περιφερειακά, εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως η προσοχή είναι στραμμένη στον κορωνοϊό.
 
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επανερχόμενος στην προσφιλή του τακτική για δημιουργία εξωτερικών κρίσεων, με στόχο τον αποπροσανατολισμό και τη δημιουργία συσπείρωσης στο εσωτερικό, χρησιμοποιεί τις προκλήσεις και παράνομες ενέργειές του, για να καλύψει τη διαχείριση που γίνεται στο ζήτημα του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ έκρυβαν τα κρούσματα από τον τουρκικό λαό, τους προσέφερε άφθονο… άρτο και θεάματα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μετά την απόφασή του να διοχετεύσει χιλιάδες μετανάστες προς την Ελλάδα.
 
Στην ίδια ακριβώς λογική, έστειλε εκ νέου το Yavuz στις κυπριακές θάλασσες, προσπαθώντας να αποδείξει την ισχύ του και να αναβαθμίσει τον περιφερειακό του ρόλο, σε μία περίοδο που εκ των πραγμάτων το ζήτημα δεν μπορεί να κυριαρχήσει στην ατζέντα.
 
Η Κυβέρνηση διαμηνύει πως η πειρατική ενέργεια της Τουρκίας δεν θα μείνει αναπάντητη και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Το ζήτημα έθιξε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, που έγινε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, ο ίδιος ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ έθιξε το θέμα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο, κατόπιν και της ενημέρωσης που είχε από τη Λευκωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε τους Υπουργούς ότι είχε επικοινωνία με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην οποία έθιξε το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και η απάντηση που έλαβε δεν ήταν ικανοποιητική.
 
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις θέσεις της Κύπρου υποστήριξαν στις παρεμβάσεις τους η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Αυστρία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία, ενώ τα υπόλοιπα κράτη-μέλη δεν τοποθετήθηκαν. Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί και στο επίπεδο των ηγετών, όπου θα θέσει εκ νέου το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Ο ίδιος ο κ. Μπορέλ δήλωσε χθες, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ότι «υπό το φως των πιο πρόσφατων δράσεων της Τουρκίας που σχετίζονται με γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλάβαμε την ακλόνητη αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας προς την Κύπρο και την Ελλάδα». «Θα συνεχίσουμε, ωστόσο, τη διπλωματική μας εμπλοκή με την Τουρκία, για να προσπαθήσουμε να οδηγήσουμε τη σχέση μας προς μια προσέγγιση συνεργασίας και μια εποικοδομητική προσέγγιση», πρόσθεσε.
 
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για κυρώσεις έναντι της Τουρκίας υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των προηγούμενων παραβιάσεών της στην κυπριακή ΑΟΖ και, ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να ληφθεί κάποια νέα απόφαση σε πολιτικό επίπεδο. Θα πρέπει, ωστόσο, το ζήτημα να συζητηθεί εκ νέου στην αρμόδια ομάδα εργασίας Relex.
 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε φαράγγι στο Πακιστάν
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)