Κύπρια γιατρός στη Γερμανία: Δεν υπάρχει απαγόρευση εξόδου, εμπιστεύονται τους πολίτες

Είναι μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πληθυσμό που ξεπερνά τα ογδόντα εκατομμύρια. Η χώρα που φημίζεται για την πειθαρχία της.
 
Δεν έχει εφαρμόσει καθολικό lockdown, γιατί οι πολίτες της, ξέρουν να τηρούν τους κανόνες που τους επιβάλλονται από το κράτος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Η Γερμανία, μπορεί πολλές φορές να παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως η… κακιά αδελφή των Ευρωπαίων, χάρη στις αποφάσεις της σε διάφορα θέματα, όμως στο θέμα της πανδημίας φαίνεται να το διαχειρίζεται άψογα.
 
Αυτό υποδεικνύει μιλώντας στον REPORTER  η Κύπρια ειδικευόμενη γιατρός Ήλια Νεοφύτου, που εργάζεται σε νοσοκομείο του Ντίσελντορφ. Η γιατρός, περιέγραψε την κατάσταση με τον κορωνοϊό στη χώρα, τα μέτρα που λαμβάνονται, ενώ υποστήριξε πλήρως τη θέση της Κυβέρνησης για απαγόρευση στους Κύπριους που βρίσκονται στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
 
«Σίγουρα μας στεναχωρεί που δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω, αλλά δεν θα επιστρέψουμε, με την ελπίδα ότι θα τελειώσει πιο γρήγορα αυτό το κακό. Και ο λόγος που δεν θέλουμε να έρθουμε στην Κύπρο, είναι ότι αν επιστρέψουμε μπορεί να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή των δικών μας ανθρώπων, της οικογένειας μας».
Ο κίνδυνος, είναι μεγάλος και ειδικότερα για όσους εργάζονται στον τομέα της υγείας, ανάμεσα σε αυτούς και η κ. Νεοφύτου. Ως εκ τούτου ο φόβος, να είναι ασυμπτωματική ασθενής, δεν της επιτρέπει να επιστρέψει στην Κύπρο, γιατί ίσως έτσι θα συνέτεινε στη διασπορά του ιού.
 
«Υπάρχει η πιθανότητα κάποιος να είναι ασυμπτωματικός και να φέρει τον ιό, αφού δεν υπάρχει κάποιο τέστ που να σου εξασφαλίζει ότι δεν έχεις τον ιό 100%. Το τεστ PCR που χρησιμοποιείται εδώ στη Γερμανία, μπορεί να σε δείξει αρνητικό, αλλά να είναι ψευδές αρνητικό. Δεν υπάρχει ακόμα ένα τεστ που να σου λέει ότι δεν έχεις τον ιό και μπορείς να ταξιδέψεις. Οπότε εμείς που δουλεύουμε στα νοσοκομεία είναι 50-50 η πιθανότητα να τον έχουμε και να μην έχουμε συμπτώματα, γιατί ερχόμαστε τόσο συχνά σε επαφή με ασθενείς που έχουν προσβληθεί».
«Έγκλημα να επιτρέψουν στους φοιτητές»
Μεγάλη συζήτηση έγινε και για το κατά πόσον θα έπρεπε να επιτραπεί στους φοιτητές που βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Κύπρο, ενόψει των εορτών του Πάσχα, με την γιατρό να κρίνει ως απόλυτα ορθή την απόφαση της απαγόρευσης.
 
«Η απόφαση να μην επιστρέψουν στην Κύπρο η φοιτητές είναι πολύ σωστή. Είμαι 100% υπέρ αυτής της απόφασης. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση, θα ήτα εγκληματική. Είναι έγκλημα να επιτρέψεις στους φοιτητές τώρα να επιστρέψουν στην Κύπρο. Θέλω πάρα πολύ να επιστρέψω, αλλά αναγνωρίζω ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, γιατί γνωρίζω τι συμβαίνει. Το ότι θα κολλήσουν οι περισσότεροι σε κάποια στιγμή θα κολλήσουν. Το θέμα είναι να μην κολλήσουν όλοι μαζί, γιατί το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να το αντέξει. Και ειδικά στην Κύπρο. Στην Γερμανία ίσως το αντέξει».
 
Η διαφορά μας, έγκειται στο γεγονός πως είμαστε μικρή χώρα και δεν έχουμε ούτε μεγάλη επάρκεια σε εντατικές, αναπνευστήρες και λοιπά, άρα θα ήταν πολύ επικίνδυνο να νοσούσαν όλοι μαζί και θα ήταν ένα καίριο πλήγμα στον τομέα της υγείας, όπως μάλιστα έχουν επισημάνει πολλάκις και οι ειδικοί.
 
«Τώρα δεν θα ερχόμουν στην Κύπρο. Έχω εισιτήρια σε ένα μήνα και ελπίζω μέχρι τότε να βγει το τεστ για τα αντισώματα, όπου θα μπορεί να δείξει αν περάσαμε ή όχι τον ιό. Οπότε με αυτό τον τρόπο θα ξέρω ότι δεν μπορώ να κολλήσω την οικογένεια μου. Τότε και μόνο τότε θα επέστρεφα, προστατεύοντας έτσι πέραν της οικογένειας μου και όλους όσους ενδεχομένως να συναντούσα από το σπίτι μου στη Γερμανία, μέχρι το σπίτι μου στην Κύπρο».
«Δεν υπάρχει απαγόρευση εξόδου γιατί εμπιστεύονται τους πολίτες…»
Συνέκρινε εξάλλου και τα μέτρα που λήφθηκαν στη Γερμανία, με αυτά που λήφθηκαν στην Κύπρο. Η μεγαλύτερη διαφορά, είναι ότι δεν υπάρχει απαγόρευση εξόδου και αυτό γιατί εμπιστεύονται τους πολίτες, ότι δεν θα κυκλοφορούν άσκοπα.
 
«Δεν μας έβαλαν ακόμα απαγόρευση εξόδου από το σπίτι. Τα μέτρα που πήραν είναι για να μειώσουν την ανθρώπινη επαφή. Υπάρχουν μέτρα όπως να κρατάμε απόσταση ενάμιση μέτρου. Ο κόσμος βγαίνει στα πάρκα, ή για τρέξιμο μέχρι δύο άτομα. Ωστόσο είναι κλειστά τα εστιατόρια, τα καταστήματα, τα γυμναστήρια. Οι περισσότεροι εργάζονται από το σπίτι, αλλά η απαγόρευση εξόδου δεν υπάρχει στη Γερμανία και ούτε θα γίνει.
Το επιχείρημα τους είναι ότι εμπιστεύονται τον λαό και ότι δεν θα παραβούν τα διατάγματα και θα προσέχουν».
 
Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, που ταλανίζει όλες τις χώρες, αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία, όπου στη Γερμανία, καταγράφηκαν πολλά κρούσματα στα νοσηλευτήρια.
 
«Ξεφύτρωναν κρούσματα στους θαλάμους και έρχονταν οι επαγγελματίες υγείας σε επαφή μαζί τους, κολλούσαν και το μετέφεραν σε άλλο ασθενή. Τώρα εφαρμόστηκε ένα σύστημα πάρα πολύ καλό, όπου όσοι θα γίνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο, μπαίνουν όλοι σε ένα σταθμό απομόνωσης. Ακόμα και για το πιο απλό. Τους γίνεται η εξέταση και μετά γίνονται εισαγωγή. Τους θεωρούμε όλους δυνάμει κρούσματα κορωνοϊού, μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο».
 
Στην Κύπρο κάποιοι φωνάζουν για ελλείψεις στα νοσοκομεία, αλλά ακόμα στη Γερμανία, συμβαίνει το ίδιο ακριβώς πράγμα.
 
«Κι εδώ όπως και σε όλο τον κόσμο υπάρχουν ελλείψεις σε μάσκες γάντια και λοιπά και παρακαλούμε να μας φέρουν μια μάσκα ή μας φέρνουν μια μάσκα από ρούχο. Υπάρχουν παντού ελλείψεις».
Τα βιώματα στο νοσοκομείο
Ένας άνθρωπος που ζει καθημερινά από κοντά την όλη κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, εξηγεί ότι κατά μέσο όρο, εντοπίζουν 8-10 κρούσματα καθημερινά.
 
«Στο νοσοκομείο μας χάσαμε τρία άτομα, οι οποίοι είχαν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Υπάρχουν κι άλλα περιστατικά, όπως για παράδειγμα ένας άνδρας 50 χρόνων, ο οποίος ήρθε στο νοσοκομείο, βρέθηκε θετικός στον ιό και ήταν καλά. Μέσα σε 24 ώρες επιδεινώθηκε πολύ η κατάσταση του και μόλις που προλάβαμε να τον βάλουμε στον αναπνευστήρα. Του δόθηκε χλωροκίνη, διασωληνώθηκε και τελικά τα κατάφερε και βελτιώθηκε η κατάσταση του».
 
Τέτοια περιστατικά, όπως αυτό με τον 50χρονο, είναι αυτά που δίνουν δύναμη στους επαγγελματίες υγείας για να συνεχίσουν την τιτάνια προσπάθεια τους.
 
«Η χλωροκίνη, όπως και το Avican είναι σε κλινική δοκιμή, αλλά από μελέτες είδαν ότι αυτά τα φάρμακα βοηθούν. Έτσι το πλεονέκτημα είναι πολύ μεγαλύτερο από το ενδεχόμενο επιπλοκής γι’ αυτό αποφασίστηκαν να χορηγηθούν. Είναι πολύ νωρίς να βγει ένα εμβόλιο ή ένα φάρμακο. Όλα γίνονται με βάση την εμπειρία αυτή τη στιγμή. Κανείς δεν μπορεί μέσα σε δύο μήνες να βρει φάρμακο, την ώρα που δεν κατανοήσαμε πλήρως πως λειτουργεί ο ιός».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους