Πάνω από 10 χιλιάδες οι ασθενείς που νοσηλεύονται κρίσιμα σε ΜΕΘ στις ΗΠΑ

Ο ρυθμός αύξησης των θανάτων στην πολιτεία της Νέας Υόρκης μειώθηκε ακόμη περισσότερο το τελευταίο 24ωρο, στα 478 άτομα, το ίδιο και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ωστόσο παρά την αισιοδοξία, ούτε ο κυβερνήτης Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ούτε οι υγειονομικές αρχές είναι σε θέση να πουν με βεβαιότητα ότι η καμπύλη της πανδημίας κινείται πτωτικά.
 
Τα στοιχεία που ακόμη προβληματίζουν τους επιδημιολόγους είναι πως από ένα σύνολο 768.828 κρουσμάτων στις 92 μέρες που εμφανίστηκε ο ιός στις ΗΠΑ, έχουν αποθεραπευθεί μόλις 71.396 άνθρωποι. Οι 41.290 έχουν χάσει τη ζωή τους, 656.000 παραμένουν ακόμη άρρωστοι, με τους 13.566 σε σοβαρά κρίσιμη κατάσταση. Αυτό δείχνει πως θα χρειαστεί ακόμη αρκετός καιρός για να εξαντληθεί αυτό το «απόθεμα» της ασθένειας, πόσο μάλλον όταν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει υποβληθεί σε τεστ. Παρόμοια χαμηλά ποσοστά ανάνηψης, κάτω του 20% υπάρχουν και σε άλλα κέντρα της πανδημίας, όμως η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Χωρίς να είναι σε θέση να δώσει σαφή απάντηση, ο κυβερνήτης Κουόμο προσδιόρισε την χρονική περίοδο από το πλατό – που φαίνεται ότι είμαστε – μέχρι την καθαρά πτωτική πορεία, σε 2-4 εβδομάδες.
 
Αν και με τα στάνταρντς που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος, είναι ακόμη νωρίς να αρθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στις πολιτείες της χώρες, πολλοί πολίτες – αρκετοί με σημαίες, φανέλες  και καπελάκια υπέρ του Τραμπ - πήραν τους δρόμους ζητώντας άρση των μέτρων περιορισμού. Διαδηλώσεις έγιναν το Σαββατοκύριακο και σήμερα στο Μέριλαντ, την Ινδιάνα, το Μίσιγκαν, το Οχάιο, το Κεντάκι, τη Μινεσότα, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Γιούτα, το Κολοράντο και την Ουάσιγκτον.
 
Στο Κεντάκι όπου περίπου 100 άτομα διαδήλωσαν την περασμένη Τετάρτη στο Καπιτώλιο, 273 νέα κρούσματα ταυτοποιήθηκαν την Κυριακή στην πολιτεία, προκαλώντας την αντίδραση του ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Αντι Μπεσίρ. «Είμαστε ακόμη στο μέσο της μάχης που δίνουμε εναντίον ενός θανατηφόρου και πολύ μεταδοτικού ιού», προειδοποίησε.
 
«Δεν χρειαζόμαστε διαδηλώσεις σ’ αυτή τη χώρα για να πείσουμε ότι επιθυμούμε να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, να ξεκινήσει η οικονομία και να βγούμε από τα σπίτια μας», είπε ο κυβερνήτης Κουόμο.
 
Η Νέα Υόρκη που έχει πληγεί περισσότερο, έχει ανάγκη μεγάλης ομοσπονδιακής οικονομικής βοήθειας για να μην υποχρεωθεί να μειώσει κατά 20% τη χρηματοδότηση στα σχολεία και τα νοσοκομεία. Παράλληλα μελετάται η εφαρμογή της υποχρεωτικής υποβολής σε τεστ για τον κορωνοϊό, αρχίζοντας από αυτούς που θα ανήκουν στις κατηγορίες οι οποίες θα επιστρέψουν πρώτοι στις εργασίες τους. Στα μέτρα προστασίας εντάσσεται και η διανομή μισού εκατομμυρίου μασκών και 10.000 γαλονιών αντισηπτικού στις λαϊκές πολυκατοικίες του δήμου Νέας Υόρκης.
 
Τα μαζικά τεστ του πληθυσμού, ιδίως για αντισώματα στον κορωνοϊό είχαν αναπτερώσει τις ελπίδες πολλών για καταπολέμηση της πανδημίας, ακόμη και πριν βρεθεί το εμβόλιο. Ωσόσο ο διευθυντής του Κέντρου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, Δρ. Αντονι Φάουτσι προειδοποίησε ότι δεν είναι σίγουρο ότι κάποιος που ανένηψε από την ασθένεια έχει αποκτήσει ανοσία.
 
 «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας», είπε ο Δρ. Φάουτσι, σχετικά με τα τεστ που θα πρέπει να αναπτυχθούν για τη διακρίβωση της παρουσίας συγκεκριμένων πρωτεϊνών στο αίμα εκείνων που πέρασαν την ασθένεια. Εκ των οποίων θα συνεπάγεται η δημιουργία κάποιων αντισωμάτων και η ύπαρξη ορισμένου βαθμού ανοσίας.
 
Ο Δρ. Φάουτσι είπε ότι χρειάζεται όχι απλά η ανάπτυξη, αλλά και η ρύθμιση και η επιβεβαίωση της αξιοπιστίας των τεστ.

Δειτε Επισης

Καταγγελία Σύρων κατά Ρωσίας στον ΟΗΕ για βομβαρδισμό νοσοκομείου
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο
Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες των φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια-Ποια είναι τα αιτήματα τους
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες
Κατατέθηκε στο Κογκρέσο Νομοσχέδιο για τερματισμό του κυπριακού εμπάργκο όπλων
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
ΒΙΝΤΕΟ: Τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ στο χάος-Εκατοντάδες συλλήψεις και συγκρούσεις για τη Γάζα
Επεισόδια στη διαδήλωση για την Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη-Δακρυγόνα από την Αστυνομία
Το ξέκοψε στον Μπλίνκεν ο Νετανιάχου-«Δεν θα δεχθώ μια συμφωνία για τερματισμό του πολέμου»
Νύχτα επεισοδίων και στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Συγκρούσεις διαδηλωτών με Αστυνομία