Κεκλεισμένων των θυρών τελείται το «Άρατε πύλας...»

«Ἄρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης. Τίς ἐστιν οὗτος ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης; Κύριος κραταιὸς καὶ δυνατός, Κύριος δυνατὸς ἐν πολέμῳ. Ἄρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης. Τίς ἐστιν οὗτος ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης; Κύριος τῶν δυνάμεων, αὐτός ἐστιν ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης».
 
Μετά το Ευαγγέλιο και το Αναστάσιμο Τροπάριο, ο ιερέας κατευθύνεται προς τις κλειστές πόρτες του ναού και ακολουθεί η στιχομυθία το «Άρατε πύλας». Στη συνέχεια, ο ιερέας εισέρχεται στο ναό, σπρώχνοντας τις πόρτες, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία.
 
Οι κλεισμένες θύρες που ανοίγουν, σε μερικές ενορίες με  βίαιη είσοδο από τον ιερέα, συμβολίζουν τις  πύλες του Άδη που συντρίφθηκαν με την Ανάσταση του Κυρίου όπως φαίνεται στην εικόνα της εις Αδου Κάθοδο.
 
Κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς πιστούς θα τελεστεί φέτος το «Άρατε πύλας», μετά τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
 
Μια ανάρτηση ενός καθηγητή μου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με έκανε να σκεφτώ πως το «Άρατε πύλας», η στιγμή που ο Χριστός μπαίνει στον Άδη και νικά τον θάνατο, θα είναι μια βουβή στιγμή, αφού δεν θα βρίσκονται στις εκκλησίες οι πιστοί για να ακούσουν τη στιχομυθία.
 
Από παιδί θυμάμαι τον ιερέα του χωριού να σπρώχνει τις πόρτες της εκκλησίας και να εισέρχεται στο ναό και να ανταλλάζει ευχές με τους πιστούς, μέχρι να φτάσει στην Ωραία Πύλη, για να ξεκινήσει την λειτουργία. Μετά τη λειτουργία, στην πόρτα της εκκλησίας υπάρχει πάντα ένα καλάθι γεμάτο κόκκινα αυγά και όσοι βγαίνουν από την εκκλησία, ανταλλάζουν ευχές και τσουγκρίζουν αυγά, τιμώντας το έθιμο…
 
Αυτό θυμίζει ως μια μακρινή ανάμνηση, όταν σκεφτόμαστε πως φέτος θα παρακολουθήσουμε την λειτουργία της Αναστάσεως από το σπίτι και δεν θα μαζευτούμε στην αυλή της εκκλησίας για να ακούσουμε το «Χριστός Ανέστη». Παρά το γεγονός, πως η σκέψη και μόνο μας γεμίζει με ένα αίσθημα μελαγχολίας, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι με το να μένουμε σπίτι, συμβάλλει στον αγώνα όλων μας και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην νίκη μας ενάντια στον κορωνοϊό.
 
Οι μέρες που ακολουθούν είναι κρίσιμες, με τους ειδικούς να τονίζουν πως δεν πρέπει να εφησυχαστούμε κατά τις μέρες του Πάσχα και να μείνουμε στο σπίτι, περιορισμένοι, ώστε να μην υπάρχει εξάπλωση του ιού.
 
Σίγουρα δεν είναι ο ιδανικός τρόπος για κανένα, να γιορτάσει τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης περιορισμένος στο σπίτι, αλλά ας μην πετάξουμε στα σκουπίδια την προσπάθεια που γίνεται όλον αυτό τον καιρό. Ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη, ώστε όταν αρθούν τα μέτρα, να είμαστε όλοι μαζί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Φόβοι για ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου από το Διεθνές Δικαστήριο-Πιέσεις να μην εκδοθεί
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Θεριεύει η «πολεμική μηχανή» του Ερντογάν-Tα σημεία με τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας
Η επιλεκτική αγωνία για τα λανθασμένα μηνύματα
Από την δολοφονία Αλέξη στο Δημητρούι-Ρήξη σχέσεων, απειλές και ερώτημα η αντίπαλη φατρία στους υπόπτους
Κοροϊδεύει τον Τραμπ ο Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών-«Έχω αντίπαλο ένα 6χρονο»
Πώς έγινε το επεισόδιο με ένα νεκρό έξω από κλαμπ στην Ελλάδα-Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛΑΣ